2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

20.11.2017 20:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel, Türkiye'nin finansal açıdan ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Temizel, "Cari açık biriktirerek, dış ticaret açığı vererek gerçekleştirilen kalkınma, hele bu istihdam da yaratamıyorsa, isterse kalkınmanız yüzde 5,5 değil yüzde 55 olsun, bir şey fark etmez. O sadece servet ve gelir bölüşümünü değiştiriyor, hepsi ondan ibaret oluyor." dedi.

Temizel, "Nükleer santrallerle ulaşılacak kapasiteye güneş enerjisiyle ulaşabiliyorsak, burada oturup düşünmemiz gerekiyor. Bor pilleriyle beraber enerji depolamada sınır ortadan kalkıyorsa, kendi kumumuzdan ürettiğimiz silisyumla fotovoltaik panelleri üretebiliyorsak, burada dışa bağımlılıktan bahsedebilir misiniz? Neyimiz var, neyimiz yok, buraya koyalım. Bütün yatırımın hepsini gerekirse buraya yapalım." dedi.

Madenlerin çevreye zarar vermeden, çevreye uyumlu olarak işletilmesi gerektiğini dile getiren Temizel, "Malatya kayısısının, Erzincan kayısısının dünyada eşi yoktu, dünya birincisiydik. Şimdi, Malatya'ya deniz götürdük, iklimi değiştirdik. Oradan üreteceğimiz enerjiyi başka yerde üretebilirdik ama Malatya kayısısını başka hiçbir yerde üretemezsiniz." ifadelerini kullandı.

Temizel, Enerji ve Çevre Bakanlığının çevreye uyumluluk yükümlülüğünün, diğer yatırımlarının önüne geçmesi gerektiğini dile getirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, enerjide dışa bağımlılığın yüksek olduğunu öne sürdü.

"Enerji üretiminde nükleer enerjiye gerçekten gerek var mı?" diye soran Paylan, "Enerji üretimi için nükleer santrale ihtiyaç yok. Nükleer teknoloji başka alanlarda ihtiyaç ise Atom Enerjisi Kurumu bu konuda çalışıyor." dedi.

HES'lerle ilgili eleştirilerde bulunan Paylan, HES'lerin Malatya'nın iklimini değiştirdiğini, Malatya'nın nemli bir iklime sahip olduğunu savundu.

Paylan, "Her yerde seller söz konusu. Karadeniz'de HES'ler yapıldı ve her gün daha fazla sel ve doğal felaket yaşıyoruz. Bütün bunları, ekoloji anlamında attığımız yanlış adımların sonuçları olarak değerlendirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

"Bu bizi heyecanlandırdı"

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, artan jeopolitik risklerin yaşandığı, ekonomik problemlerin yoğunlaştığı; politik, askeri, güvenlik stratejilerinin yeniden gözden geçirilerek uygulandığı, doğal kaynak coğrafyasının sınırlarının yeniden şekillendirildiği, dış politikalara ilişkin stratejilerinin çok sık değiştiği bir dönemin yaşandığını söyledi.

Bu gelişmelerin bir ucunda "enerji" olduğunu dile getiren Ayhan, sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya bakıldığı zaman, petrolün yüzde 60'ı ve daha fazlasının, doğalgazın yaklaşık yüzde 50'sinin bu alanda olduğunu ifade etti. Bu durumun, Türkiye'nin bulunduğu bölgenin önemini artırdığını belirten Ayhan, "Benim mutluluk duyduğum bir şey oldu. Milli enerji konusunu Sayın Bakan'ın sunumunda gördük. Bu, bizi heyecanlandırdı. Burada, sizin politikanızla ilgili müspet göreceğimiz şeyler olabilir, görmeyeceğimiz şeyler olabilir ama memnun eden tarafı, öncelikle olaya doğru bakmakla başlıyor." dedi.

AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, hidroelektirik enerji kaynaklarında Türkiye'nin potansiyelinin, dünya teorik potansiyelinin yüzde 1,5'i; Avrupa potansiyelinin ise 17,6'sı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bu potansiyeliyle, Avrupa ülkelerinin arasında Rusya'dan sonra en büyük potansiyele sahip ikinci ülke konumunda olduğunu dile getiren Kavcıoğlu, hükümetin bu alanda sağladığı desteğin her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye'nin bir an evvel nükleer enerji türünden de faydalanması gerektiğini aktaran Kavcıoğlu, "Hükümetimiz bu konuda birçok çalışma yürütmektedir.

Halihazırda Rusya ile işbirliği çerçevesinde devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali için inşaat aşamasına gelinmiş olup, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral içinse hükümetlerarası anlaşma imzalanmıştır. Önümüzdeki on yıl için yıllık enerji artışının yüzde 3-4 olacağı öngörülen ülkemizde mevcut nükleer santral projeleri tamamlanınca elektrik kurulu gücünün yüzde 10'unu nükleer santraller oluşturacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kavcıoğlu, gerek ithal bağımlılığının azaltması gerekse ithal ürünlerden kaynaklı risklere karşı çözüm olması sebebiyle yenilenebilir enerji kaynaklarına destek olunması gerektiğini ifade etti.

-"Türkiye, enerji ticaret merkezi olma kararlılığında"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, hükümetin kömür politikalarının "milli politika" ile ilgisinin olmadığını savundu.

Kömür üretiminin kar odaklı ve ithalata dayalı oluşturulduğunu belirten Demirtaş, "Ancak kömür stratejik bir üründür. Kömür, özel sektörün eline bırakılamayacak kadar önemlidir." diye konuştu. Demirtaş, kömürde özelleştirme politikalarından biran önce vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Yap-İşlet-Devret modelinin; hem hükümetin yerli ve millilik iddialarıyla çeliştiğini hem de Türkiye'nin geleceğiyle ilgili endişe yarattığını öne sürdü.

CHP Zonguldak Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Milli Enerji ve Maden Politikasının "dayanaktan yoksun sadece reklam temelli olarak yürüdüğünü" savundu.

Politikanın adının "milli" olmasına rağmen özde yerli kaynaklara sahip çıkılmadığını; politikaların "sözde" kaldığını söyleyen Yalçınkaya, "Siz eğer gerçekten yerli kaynaklara öncelik vermek isteseydiniz, gerçekten yerli kömür üretimini önemsemiş olsaydınız, Türkiye Taşkömürü Kurumunun ihtiyacı olan işçileri derhal alıp üretimi hak ettiği seviyeye getirir, yerli iç talebin de büyük kısmını buradan karşılayabilirdiniz." dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Türkiye'nin, bölgesinde lideri olduğu konulardan birisinin de enerji olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dünya enerji siyasetinde söz sahibi bir ülke durumunda olduğunu ifade eden Aydemir, "Alternatif enerji kaynaklarına da büyük önem veriyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin, kendi enerji kaynaklarının farkına varan, onları değerlendiren bir ülke olduğunu ifade eden Aydemir, "Türkiye, artık enerji ticaret merkezi olma kararlılığında." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement