2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 7,4 oranında gerçekleşmiştir.

13.12.2017 23:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 7,4 oranında gerçekleşmiştir. Bu, hakikaten, Çin'le birlikte küresel olarak baktığınız zaman, belli başlı gelişmekte olan ülkelere baktığınız zaman en güçlü büyümeye tekabül etmektedir. Büyüme reeldir, büyüme vatandaşlarımıza yansıyor." dedi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, kendisine bağlı kurumların 2018 yılı bütçeleri üzerinde hükümet adına söz aldı.

Bu sene ilk kez atıl bir kaynak olarak duran yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak, rezervleri güçlendirmek için altına dayalı tahvil ve kira sertifikası çıkardıklarını hatırlatan Şimşek, yaklaşık olarak 2,5 ton altını ekonomiye kazandırdıklarını, böylece bankacılık sisteminin kaynaklarını güçlendirdiklerini ve Merkez Bankasının rezervlerini artırdıklarını söyledi.

Dünya Bankası ile 2017-2021 dönemini kapsayacak ülke iş birliği çerçevesi programını yürürlüğe koyduklarını aktaran Şimşek, bu çerçevede Türkiye'ye 5 ila 7,5 milyar dolar arasında uzun vadeli, uygun şartlarda kaynak kazandırmayı umut ettiklerini dile getirdi.

Şimşek, "Bu çerçevede, 2017 yılında Dünya Bankasından reformların desteklenmesi için yaklaşık 351 milyon avro program kredisi sağladık. Bu kredi yurt içi tasarrufların artırılması, kırılgan grupların işgücü katılımının desteklenmesi ve sürdürülebilir büyümenin önündeki engellerin ortadan kaldırılması gibi değişik alanlarda kullanılacaktır." diye konuştu.

Şimşek, 2017 yılının Şubat ayında vadesi geçmiş veya takibe düşmüş çiftçi borçlarını yeniden yapılandırdıklarına dikkati çekerek, bu kapsamda, 17 bin üreticinin yaklaşık yarım milyar liralık borcunun yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Bu yılın Kasım ayı sonunda ise 2017'de yaşanan afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının bir yıl ertelenmesi imkanını sağladıklarını vurgulayan Şimşek, "2017 yılında üreticilere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince yaklaşık, 27,7 milyar liralık faiz destekli kredi, Halk Bankası tarafından yaklaşık 12,6 milyar liralık sübvansiyonlu kredi imkanını esnaf ve sanatkarlarımıza sunduk." açıklamasında bulundu.

Şimşek, Hazine Müsteşarlığının, erken aşama girişim şirketlerinin, girişimlerin, teknoloji odaklı KOBİ'lerin, alternatif finansmanlı araçlara erişmesini kolaylaştırmak için fonlara doğrudan kaynak aktarılabilmesine ilişkin yasal düzenlemenin de Mecliste kabul edildiğini hatırlattı.

Mehmet Şimşek, 2017 yılı başında yapılan önemli değişikliklerle kredi garanti kurumlarına daha çok kaynak sağladıklarını ve bunların daha etkin bir şekilde reel ekonomiyi desteklemesini sağladıklarını anlattı.

Kasım 2017 tarihi itibarıyla uygulama kapsamında kullandırılan kredi büyüklüğünün 210 milyar lirayı, verilen kefaletin toplam büyüklüğünün ise 186 milyar lirayı aştığını belirten Şimşek, kullandırılan kefalet tutarının yüzde 74'ünün KOBİ'lere, yüzde 26'sının ise büyük ölçekteki şirketlere sağlandığını söyledi.

Kullandırılan kredilerin yüzde 86'sının Türk lirası cinsinden, yüzde 14'ünün döviz cinsinden gerçekleştirildiğini ifade eden Şimşek, bu kapsamda kredi kullanan firma sayısının 202 binin üzerine ulaştığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, kredilerin yüzde 38'inin ticaret, yüzde 31'inin imalat sanayi, yüzde 13'ünün inşaat, kalanının ise hizmetler sektöründe kullandırıldığını aktardı.

-"Zorunlu trafik sigortası primleri yüzde 28 düştü"

Zorunlu trafik sigortalarına ilişkin de düzenlemeler yaptıklarını, daha sonra da primlerin yeterince inmediği ortaya çıkınca azami prim uygulamasına geçtiklerin anlatan Şimşek, yine bu çerçevede, riskli sigortalılar havuzu kurduklarını ve bu uygulamalar sayesinde reel olarak zorunlu trafik sigortası primlerinde yaklaşık yüzde 28'lik bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Reel sektörün teminat ihtiyacının daha kolay karşılanması için kefalet sigortalarının kamu ihalelerinde kullanımına imkan sağladıklarını hatırlatan Şimşek, Türkiye'de bankaların sağladığı gayri nakdi kredi büyüklüğünün 618 milyar lira olduğunu söyledi.

Bunun yaklaşık yüzde 74'üne karşılık gelen 457 milyar lirasının teminat mektuplarından oluştuğunu belirten Şimşek, "Şimdi, bu yaptığımız düzenlemeyle, bankalarca halihazırda teminat ihtiyacı için kullandırılan kredi limitlerinin başka alanlarda kullanımına imkan sağlıyoruz ve sigortacılık sektörü üzerinden teminat mektuplarının verilmesinin önünü açıyoruz." dedi.

Benzer şekilde, yerli ve yabancı yatırımcılarının güveninin ve ilgisinin artırılmasıyla katılım sigortacılığına hukuki bir temel kazandırılması için Katılım Sigortacılığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğini Eylül ayında çıkarttıklarını hatırlatan Şimşek, bu alanda da bir canlanmanın söz konusu olacağına inandığını dile getirdi.

-"Bireysel emeklilikte fon büyüklüğü 1,6 milyar liraya ulaştı"

Bireysel emeklilikte oto-katılım uygulamasının başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Şimşek, "1 Aralık itibarıyla 3,4 milyon kişi sisteme katılmış, fon büyüklüğü 1,6 milyar liraya ulaşmıştır." bilgisini verdi.

Girişimcilerin ve erken aşama teknoloji şirketlerinin finansmana erişimini kolaylaştırmak için kitle fonlamasının kullanılabilmesine imkan veren kanunun da bu ay başında yürürlüğe girdiğine işaret eden Şimşek, ikincil düzenlemelere ilişkin taslaklarının da hazır olduğunu söyledi.

Şimşek, "Sektörün görüşlerini aldıktan sonra, inanıyorum ki, önümüzdeki bir iki ay içerisinde yürürlüğe girmesini sağlayacağız." ifadesini kullandı.

"Hazine Destekli Kredi Garanti Sistemi 2018'de devam edecek"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2018 yılında ise Hazine Finansman Programı kapsamında yatırımcı ve piyasa çeşitlendirme stratejisini uygulamaya devam edeceklerini belirtti.

Bu çerçevede, altın tahvili, altına dayalı kira sertifikası ihraçlarını sürdüreceklerini aktaran Şimşek, "Aynı zamanda, piyasa koşulları çerçevesinde, ilk defa, belki, Çin'de Panda Tahvil Piyasası'nı yoklamayı düşünüyoruz. Buna ilişkin de yarın yapacağım ziyarette birtakım temaslarda bulanacağım." açıklamasında bulundu.

Hazine Destekli Kredi Garanti Sisteminin 2018 yılında devam edeceğini ve etkinliğini artıracaklarını vurgulayan Şimşek, "Bundan sonra, hem var olan 50 milyar liralık kaynağı hem de geri dönüşü olacak olan yaklaşık 70 milyar liralık kaynağı, yani toplamda 120 milyarlık kaynağı daha çok ihracata, imalat sanayi yatırımlarına öncelikli olarak kullandıracağız."değerlendirmesini yaptı.

"Yine, reel sektör döviz yükümlülüklerinin daha iyi bir şekilde yönetilmesine, yani reel sektör firmalarının kur riskinin etkin bir şekilde yönetilmesine ve tabii ki muhtemel politikalar değişikliklerine gideceğiz." diyen Şimşek, bunun öncesinde, daha anlamlı etki analizi yapmaya imkan sağlayacak bir veri raporlama sistemi üzerinde çalıştıklarını ve onu da tamamlamış olacaklarını dile getirdi.

Şimşek, 2017 yılında tasfiye sürecinden çıkartılan Emlak Bankasının güçlü bir şekilde, 2018 yılında bankacılık faaliyetlerine başlamasının planlandığını aktardı.

Mehmet Şimşek, Kalkınma Bankasının, özellikle stratejik ve teknolojik yatırımlara daha uzun vadeli kaynak ve destek sağlamasını içerecek şekilde yeniden yapılandırılması çalışmalarını da 2018'de tamamlamayı ümit ettiklerini bildirdi.

-"Türkiye ekonomisinin şoklara karşı büyük dayanıklılık gösterdi"

Son birkaç yıla bakıldığında Türkiye ekonomisinin şoklara karşı büyük dayanıklılık gösterdiğini belirten Şimşek, 2003-2016 döneminde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 5,6 büyüdüğünü söyledi.

Mehmet Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Bu büyüme aslında Çin ve Hindistan'dan sonra en güçlü büyüme oranı olarak karşımıza çıkıyor. Küresel kriz sonrasında yani 2010-2016 döneminde ortalama yüzde 6,7 gibi çok güçlü bir büyüme performansımız söz konusu. Geçen sene Türkiye ekonomisi hain darbe girişimi ve terör nedeniyle büyük şoklarla karşı karşıya kaldı. Buna rağmen, Türkiye, geçen sene yüzde 3,2 büyüdü. Şimdi, tabii ki, zamanında doğru tedbirleri aldık ve özellikle reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırdık, ciddi reformlar yaptık. Bunun sayesinde Türkiye bu sene güçlü büyümesine devam etti.

Yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 7,4 oranında gerçekleşmiştir. Bu, hakikaten, Çin'le birlikte küresel olarak baktığınız zaman, belli başlı gelişmekte olan ülkelere baktığınız zaman en güçlü büyümeye tekabül etmektedir. Büyüme reeldir, büyüme vatandaşlarımıza yansıyor."

Şimşek, üçüncü çeyrekte yüzde 11'in üzerinde bir büyüme söz konusu olduğunu ve sanayi üretiminin yıllık yüzde 13,7 büyüdüğünü anımsattı.

Üçüncü çeyrek itibarıyla son bir yılda 1,4 milyon vatandaşa iş bulduklarını belirten Şimşek, üçüncü çeyrekte ihracatın yüzde 15,7 oranında yıllık olarak arttığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:

"Üçüncü çeyrekte toplam 376 bin konut satılmıştır, bir önceki yıla göre yüzde 23,4'lük artışa tekabül etmektedir. Üçüncü çeyrekte otomotiv pazarımız 232 bin adet büyümüştür, artış oranı yüzde 15. Üçüncü çeyrekte toplam 2,5 milyon adet beyaz eşya satılmıştır, yıllık artış oranı yüzde 16,4. Üçüncü çeyrekte Türkiye'ye toplam 16,7 milyon turist gelmiştir, artış oranı yüzde 38,1. Yine ülkemizden seyahat amaçlı yurt dışına, üçüncü çeyrekte toplam 2,5 milyon vatandaşımız gitmiştir, yıllık artış oranı yüzde 12,5. Hemen hemen bütün alanlarda artış oranının üçüncü çeyrekte yüzde 11,1'lik büyüme oranından daha yüksek, reel, vatandaş düzeyinde bir büyüme, bir refah artışı olduğunu çok net bir şekilde bu rakamlar ortaya koymaktadır."

Üçüncü çeyrekte ekonominin yüzde 11,1 büyümesini sadece baz etkisiyle açıklamanın doğru olmayacağını dile getiren Şimşek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla rakamlarına göre ekonomide büyümenin devam ettiğini söyledi.

Şimşek, "Mevsimsel düzeltilmiş ve takvim etkisinden arındırılmış büyümemiz bir önceki çeyreğe göre, ilk üç çeyrek itibarıyla, birinci çeyrekte yüzde 1,6; ikinci çeyrekte yüzde 2,2; üçüncü çeyrekte yüzde 1,2'dir. Dolayısıyla çeyrekten çeyreğe de bir büyüme söz konusudur, sadece geçen seneki baz etkisini yansıtmamaktadır." dedi.

Bir süredir negatif seyreden makine teçhizat yatırımlarının, üçüncü çeyrekte, yüzde 15,3 gibi güçlü bir şekilde arttığını kaydeden Şimşek, "Bu, gelecek açısından son derece olumludur. Çünkü üretken kapasite artıyor ve bu kalıcı bir şekilde refah artışını ima ediyor. Tabii ki, önümüzdeki sene de büyüme devam edecek." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu
    00:24 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar (SOC) Grubu Başkanı Frank Schwabe'nin davetiyle Fransa'nın Strazburg kentine gitti. Özel, grup toplantısına katıldı, üyelerle görüştü ve eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.

  • İstanbul'da Helikopter Destekli Huzur Uygulaması
    23:38 İstanbul'da Helikopter Destekli Huzur Uygulaması

    İstanbul'da polis ekipleri tarafından helikopter destekli olarak kent genelinde huzur uygulaması gerçekleştirildi. Kadıköy, Fatih ve Beyoğlu başta olmak üzere birçok ilçede yapılan denetimlere, farklı şube müdürlüklerinden ekipler katıldı. Deniz polisi de Balat'tan botla denize açılarak uygulamaya destek verdi. Uygulama noktalarında araçlar detaylı arandı ve sürücü ve yolcuların GBT kontrolleri yapıldı. Narkotik köpeği ve polis helikopteri de uygulamaya katıldı.

  • Alanya Belediye Başkanı borç listesi ve gelir gider dengesi afişi astı
    23:17 Alanya Belediye Başkanı borç listesi ve gelir gider dengesi afişi astı

    Alanya'da CHP'den seçilen belediye başkanı Osman Tarık Özçelik, belediye binasına borç listesi ve aylık gelir gider dengesi afişi astı. MHP ise cevap olarak aylık gelir gider dengesi afişini teşkilat binasına astı.

  • AA Genel Müdürü: Gazze'de 2,3 milyon kişi yerinden edildi, 140 meslektaşımız hayatını kaybetti
    23:13 AA Genel Müdürü: Gazze'de 2,3 milyon kişi yerinden edildi, 140 meslektaşımız hayatını kaybetti

    Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını ortaya koyan 'Kanıt' belgeselinin gala gösteriminde yaptığı konuşmada, Gazze'de 2,3 milyon kişinin yerinden edildiğini ve 140 meslektaşın hayatını kaybettiğini söyledi.


Advertisement