2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumların her geçen gün büyüdüğüne dikkati çekerek, "Haliyle mevcut fiziki yapısı da yetersiz kalmaktadır.

01.11.2017 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumların her geçen gün büyüdüğüne dikkati çekerek, "Haliyle mevcut fiziki yapısı da yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple Yüksek Kurum için yeni bir bina çalışmasına da başlanmıştır. TOKİ iş birliğiyle yapacağımız yeni hizmet binamızın ihalesini 2017 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurumunun 2018 yılı bütçelerinin görüşülüyor.

Başbakan Yardımcısı Işık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumunun 2017 yılı içinde yaptığı ve 2018 yılı bütçesiyle gerçekleştirmeyi planladığı faaliyetler hakkında yaptığı konuşmada, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun 2017'de kültür, dil ve tarih alanına ilişkin milli miras konularında fikir ve müzakere ortamları oluşturulması konusunda önemli adımlar attığını belirtti.

Dünyanın sayılı dillerinden birisi olan ve binlerce yıllık köklü geçmişe sahip Türk dilinin, son birkaç yüzyılda, geçirdiği bazı değişmeler sebebiyle kimi olumsuzluklara maruz kaldığını aktaran Işık, bunların çözüm yollarına dikkatini çekmek amacıyla 2017'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde "Türk Dili Yılı" ilan edildiğini bildirdi. Böylelikle Türkçe'nin yerinde, doğru, kurallarına uygun, açık, anlaşılır ve temiz bir şekilde kullanılmasına büyük katkı sağlanması ve bu konuda toplumsal bilincin, özenin ve duyarlılığın artırılmasının hedeflendiğini dile getiren Işık, bu kapsamda yapılan yarışma ve projeler hakkında bilgiler verdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesindeki kurumların, kamuya sundukları hizmeti daha hızlı ve nitelikli hale getirmek için her geçen gün gelişen ve değişen teknolojinin imkanlarını en iyi şekilde kullanmayı amaçladıklarını belirten Işık, kurumlarla gençlerin arasındaki mesafeyi kaldırmak için kurumları sosyal medyada daha faal hale getireceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Işık, dil, tarih ve kültürle ilgili birikimlerini, elektronik ortamlara taşıyarak daha görünür ve erişilebilir kılacaklarını ifade etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki kurumların bütün bilimsel araştırmalarıyla faaliyetlerinin elektronik ortamda hızlı, verimli ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaklarını vurgulayan Işık, bu doğrultuda kütüphane, arşiv, bilgi bankaları ve veri tabanlarını bir araya getiren bir Bütünleşik Bilgi Sistemini uygulamaya koyduklarını aktardı.

Işık, 2017'de burs sisteminin e-devlet hizmetlerine eklendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yüksek Kurumumuz, 2011 yılından itibaren bünyesinde yer alan kurumların kendi amaç ve ilkeleri doğrultusunda bilgi üretilmesini teşvik etmek amacıyla burs vermektedir. Bu kapsamda, 2017'de 130 lisans, 113 yüksek lisans, 106 doktora ve 1 doktora sonrası olmak üzere toplam 350 kişiye burs verilmiştir. 2018 yılında 125 lisans, 73 yüksek lisans, 63 doktora ve 12 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 273 bursluya daha destek vermeyi planlıyoruz."

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna yeni bina

Işık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 2017'de 16 uluslararası ve 26 ulusal olmak üzere toplam 42 bilimsel etkinlik düzenlendiğine değinerek, yıl sonuna kadar 26 bilimsel etkinliğin daha gerçekleştirileceğini söyledi. 2017'de üniversitelere, kütüphanelere, kamu kurumlarına, yurt içinde ve yurt dışında toplam 41 bin 865 adet eserin, 13 bin 336 adet süreli yayının ücretsiz dağıtımının gerçekleştirildiğini aktaran Işık, 2018'de de ücretsiz eser dağıtılmasına devam edileceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2017'de Yüksek Kurum bünyesinde bulunan kurumlar; Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve inkılapları, Türk kültürü, Türk tarihi ve Türk dili ile ilgili eserleri tanıtmak ve yaymak amacıyla 38'i ulusal ve 17'si uluslararası olmak üzere toplam 55 kitap fuarına katılmıştır. Yıl sonuna kadar 22 kitap fuarına daha katılım sağlayacağız. Her yıl devlet töreni niteliğinde düzenlenen '10 Kasım Atatürk'ü Anma Toplantısı' kurumumuzca gerçekleştirilmektedir. Yüksek Kurum ve bağlı kurumlar, her geçen gün büyümekte, çalışma alanlarını genişletmektedir. Haliyle mevcut fiziki yapısı da yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple Yüksek Kurum için yeni bir bina çalışmasına da başlanmıştır. TOKİ iş birliğiyle yapacağımız yeni hizmet binamızın ihalesini 2017 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. 2018 yılı bütçe tasarısıyla, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu için toplam 12 milyon 483 bin lira ödenek talep edilmiştir."

- Atatürk Araştırma Merkezi'nde 24 bin 23 adet eser bulunuyor

Atatürk Araştırma Merkezi tarafından 2017'de kuruluş amacına uygun olarak 28 yeni yayın, 5 tıpkıbasım ve 3 süreli yayın yayımlandığını belirten Işık, Merkez tarafından 2017'de üniversitelere, kütüphanelere ve kamu kurumlarına yurt içinde ve yurt dışında toplam 9 bin 400 adet eser ve 547 adet süreli yayının ücretsiz dağıtıldığını, bunların 2018'de de devam edeceğini söyledi.

Atatürk Araştırma Merkezinin, kütüphane ve arşivinde kitap ve süreli yayın olarak 24 bin 23 adet eser bulunduğuna işaret eden Işık, 2018 yılı bütçe tasarısıyla, Atatürk Araştırma Merkezi için toplam 5 milyon 285 bin lira ödenek talep edildiğini bildirdi.

Türk Dil Kurumu Kütüphanesi ve Arşivinde 64 bin 26 adet eser bulunuyor

Türk Dil Kurumu hakkında da bilgi veren Başbakan Yardımcısı Işık, Türk Dil Kurumu tarafından, "Türkiye Türkçesinin Köken Bilgisi (Etimoloji) Sözlüğü Projesi" ile sözcüklerin köken bilgisi araştırmalarının yapıldığını, çalışmaları devam eden projenin 2019 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Kurumun, 2017'de tek başına ve ortaklaşa düzenlediği veya desteklediği dört uluslararası ve 13 ulusal olmak üzere toplam 17 bilimsel etkinlik gerçekleştirdiğine dikkati çeken Işık, şu görüşlere yer verdi:

"Kurumumuzca 2017 yılı sonuna kadar 'Uluslararası Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı' gibi 5 bilimsel etkinliğin daha gerçekleştirilmesi planlanıyor. 2017 yılında kurumumuz, kuruluş amacına uygun olarak 42 yeni yayın, 18 tıpkıbasım ve 13 süreli yayın yayımlamıştır. 2017 yılı sonuna kadar 16 yeni yayın ve 17 tıpkıbasım olmak üzere toplam 33 eserin daha yayımlanması planlanıyor. Türk Dil Kurumu Kütüphanesi ve Arşivinde; kitap, süreli yayın, yazma eser gibi 64 bin 26 adet eser bulunuyor. Kurumumuz tarafından üniversitelere, kütüphanelere ve kamu kurumlarına, yurt içinde ve yurt dışında toplam 12 bin 497 eser ve 11 bin 307 süreli yayın ücretsiz dağıtılmıştır. 2018 yılında da ücretsiz eser dağıtımına devam edeceğiz. 2018 yılı bütçe tasarısıyla, Türk Dil Kurumu için toplam 16 milyon 865 bin lira ödenek talep edilmiştir."

2018'de ise 35 kazı ve yüzey araştırmasına destek verilmesi planlan

Türk Tarih Kurumunun tarihi bütün yönleriyle, hakikatlere uygun biçimde, çağdaş sosyal bilim anlayışıyla araştırdığını ve bu alanda yapılan araştırmaları desteklediğini vurgulayan Işık, kurumun, 2017'de tek başına ve ortaklaşa düzenlediği, desteklediği, yurt içinde ve yurt dışında toplam 13 bilimsel etkinlik gerçekleştirdiğini belirtti.

Işık, kurum tarafından, 2017 sonuna kadar 16 bilimsel etkinliğin daha gerçekleştirilmesinin planlandığına değinerek, bu etkinliklerden bazıları hakkında bilgi verdi.

Işık, 2018'de, her dört yılda bir yapılan "Türk Tarih Kongresi"nin 18'incisi gibi, uluslararası 15 bilimsel etkinliğin icra edileceğine işaret ederek, şu ifadelere yer verdi:

"2017 yılında Türk tarihinin çeşitli dönemlerine ışık tutmak maksadıyla 'Ermeni Meselesi ve Anadolu'da Müslüman Soykırımı' belgeseli gibi projelere maddi destek sağlanmıştır. 2017 yılında kuruluş amacına uygun olarak 13 yeni yayın ve 5 tıpkıbasım yayımlanmıştır. 2017 yılı sonuna kadar 20 yeni yayın ve 8 tıpkıbasım olmak üzere toplam 28 eser daha yayımlanacaktır. 2018 yılında ise 50 yeni yayın, 20 tıpkıbasım ve 4 süreli yayın olmak üzere toplam 74 eserin yayımlanması planlanmaktadır."

Kurum tarafından üniversitelere, kütüphanelere ve kamu kurumlarına yurt içinde ve yurt dışında toplam 10 bin 58 eser ve 437 süreli yayının ücretsiz dağıtıldığını anlatan Işık, 2018 yılında da ücretsiz eser dağıtılmasına devam edileceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Işık, Türk Tarih Kurumu Kütüphanesinde; 208 bin 751 adet kitap, süreli yayın ve nadir eserin de mevcut olduğuna ilişkin bilgi vererek, kütüphaneden 2017'de 4 bin 653 araştırmacının, 36 bin 599 adet eser ve belgeden istifade ettiğini söyledi.

Tarihimizin gün yüzüne çıkarılması hedefine yönelik olarak kurum tarafından 2017 yılı için 66 kazı ve yüzey araştırmasına destek verildiğini belirten Işık, Kültepe Kazısı, Ortaköy-Şapinuva Kazıları ve Zeugma Kazıları, desteklenen kazı ve yüzey araştırmalarından bazıları olduğunu ifade etti.

Fikri Işık, bu desteklerle Zeugma'dan Assos'a, Kültepe'den Çavuştepe'ye, Silifke'den Giresun'a Anadolu'da iz bırakmış çeşitli medeniyetlerin yerleşimlerine dair kazı ve yüzey araştırmalarının yapılmasının mümkün olduğunu vurguladı.

2018'de ise 35 kazı ve yüzey araştırmasına destek verilmesi planlandığını aktaran Işık, 2018 bütçe tasarısıyla, Türk Tarih Kurumu için toplam 12 milyon 875 bin lira ödenek talep edildiğini belirtti.

"Uluslararası 9. Türk Kültürü Kongresi" etkinliği planlanıyor

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının, 2017'de "Gelenekli Türk Sanatlarının Dünü, Bugünü ve Geleceği Çalıştayı" gibi yedi ulusal ve iki uluslararası olmak üzere toplam dokuz bilimsel etkinlik gerçekleştirdiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Işık, şunları kaydetti:

"Atatürk Kültür Merkezi, 2017 yılı sonuna kadar ulusal ve uluslararası üç bilimsel etkinlik daha gerçekleştirilecektir. 2018 yılında ise 'Uluslararası 9. Türk Kültürü Kongresi' gibi 12 bilimsel etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. 2017 yılında kuruluş amacına uygun olarak 9 yeni yayın, 12 tıpkıbasım ve 3 süreli eser yayımlanmıştır. Yıl sonuna kadar 18 yeni eser daha basılacaktır. 2018 yılında ise 12 eser ve 3 süreli yayın yayımlanacaktır. Atatürk Kültür Merkezi, Türk kültürü ve uygarlığıyla ilgili eserlerden oluşan zengin bir ihtisas kütüphanesine sahiptir. Başta Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın koleksiyonu olmak üzere birçok önemli koleksiyonları barındıran kütüphanemizde, Türkçe ve yabancı dillerde yayımlanmış toplam 80 bin 20 adet eser mevcuttur. 2018 yılı bütçe tasarısıyla, Atatürk Kültür Merkezi için toplam 5 milyon 73 bin lira ödenek talep edilmiştir."

Işık, bütçe görüşmelerinin kurumlar, ülke ve millet için hayırlı olmasını temenni etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2018 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sincan Cezaevi'nde tahliye talepleri ve beraat isteği
    19:33 Sincan Cezaevi'nde tahliye talepleri ve beraat isteği

    Sincan Cezaevi'nde yargılanan sanık Ayhan Bora Kaplan ve diğer sanıklar, tahliye ve beraatlerini talep etti. Duruşma 18 Nisan Perşembe günü devam edecek. Sanık Kaplan, gizli tanıkların ifadesinin usule uygun alınmadığını iddia etti. Ayrıca, araç ve telefon konularında da kendini savundu. Diğer sanıklar da savunmalarını yaptı ve tahliye taleplerini dile getirdi. Mahkeme Başkanı ile sanık Kaplan arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

  • Adana'da zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı
    19:33 Adana'da zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında, Türkocağı Mahallesi Regülatör Köprüsü'nde 3 araç çarpıştı. Kazada 3 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sıkışan hafif ticari araç sürücüsü itfaiye ekiplerince kurtarıldı ve yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

  • Kütahya İl Genel Meclisi'nde yeni dönem heyecanı
    19:27 Kütahya İl Genel Meclisi'nde yeni dönem heyecanı

    Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeleri seçildi.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı Gomelauri ile bir araya geldi
    19:26 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı Gomelauri ile bir araya geldi

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da resmi ziyarette bulunarak Gürcistan İçişleri Bakanı Vakhtang Gomelauri ile bir araya geldi. Taraflar, Gürcistan ile Türkiye arasındaki yakın ilişkilerin önemini vurgulayarak, işbirliğinin derinleşeceği umudunu dile getirdi.

  • Dodurga Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanını Kutlama Ziyaretinde Bulundu
    19:24 Dodurga Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanını Kutlama Ziyaretinde Bulundu

    Dodurga Esnaf Odası Başkanı Cafer Türkoğlu, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı kutlama ziyaretinde bulundu. Türkoğlu, ziyarette Çetinkaya'yı tebrik ederek, çalışmalarında başarı dileklerini iletti. Ayrıca, Türkoğlu, esnaf olarak beklentilerini Çetinkaya'ya iletti. Çetinkaya da, esnafın taleplerine duyarlı olacağını belirtti.

  • Tekirdağ'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yelken gösterisi düzenlendi
    19:23 Tekirdağ'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yelken gösterisi düzenlendi

    Tekirdağ Yelken ve İhtisas Kulübü'nde gerçekleştirilen etkinlikte, yelkenciler Marmara Denizi açıklarında gösteri sundu. Römorkörlerin yelkencilerin arkasından su püskürtmesi izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı. Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, etkinliklerin amacının kentin turizm potansiyeline dikkat çekmek olduğunu belirtti ve Tekirdağ'ın yelken sporunda önemli bir merkez olduğunu vurguladı.

  • Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis olarak kullandığı evinde ölü bulundu
    19:20 Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis olarak kullandığı evinde ölü bulundu

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, 60 yaşındaki Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun evinde ölü bulundu. Yakınları tarafından haber alınamayan Koyuncu'nun evine giren polis ekipleri, yaşlı adamın cansız bedenini buldu. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.

  • 5. TYBA Yacht Charter Show Fethiye'de düzenlenecek
    19:18 5. TYBA Yacht Charter Show Fethiye'de düzenlenecek

    Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği (TYBA) tarafından düzenlenen 5. TYBA Yacht Charter Show, Fethiye'de 3-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etkinlikte, Türkiye'nin turkuaz kıyıları ve komşu sularda faaliyet gösteren lüks yatlar sergilenecek ve dünya genelinden 300'den fazla sektör profesyoneli katılacak.

  • Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı
    19:13 Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı

    Sivas'ta düzenlenen U15 Türkiye Güreş Şampiyonası başladı. Şampiyonanın açılış seremonisine Sivas Valisi, Belediye Başkan Vekili ve birçok ünlü güreşçi katıldı.

  • Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı
    19:11 Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı

    Geçen ay evlenen ve 8 aylık hamile olan Gonca Vuslateri, Instagram hesabından aşklarının birinci yılını kutladı. Vuslateri, kızının babasının devlet memuru olduğunu söylemişti.


Advertisement