2018 Yılında Çin'den Çığır Açan Bilimsel ve Teknolojik Çalışmalar - Son Dakika
Güncel

2018 Yılında Çin'den Çığır Açan Bilimsel ve Teknolojik Çalışmalar

Bilim ve teknoloji haberleri meraklıları için 2018 yılı epey heyecan ve hareket dolu geçti.

31.12.2018 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özellikle, son yıllarda bilim ve teknoloji alanında adından sıkça söz ettiren Çin Halk Cumhuriyeti'nde, 2018 yılında neredeyse her gün yeni bir gelişmenin haberini aldık.

Uzay çalışmalarından, tıp alanına, askeri gelişmelerden, çevre sorunlarıyla mücadeleye kadar birçok çeşitli alanda gerçekleşen önemli bilimsel çalışmaların bir kısmını sizler için derledik.

1) Çin Ay'ın karanlık yüzünü görüntüledi

Çin'in uzaya gönderdiği "Longciang-2" adlı uydu, Ay'ın karanlık tarafındaki krater ve çeşitli yer şekillerini görüntüledi.

Dünya'dan görünmeyen ve insanlık için uzayın keşfi ve bilimsel alanda merak konusu olan Ay'ın karanlık yüzü, Longciang-2 tarafından görüntülendi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Heylongciang eyaletinde bulunan Harbin Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlanan Longciang-2 adlı mikro uydu, hafta başında ayın karanlık tarafından fotoğraflar gönderdi.

2) Robot Spiker Haber Sundu

Çin'in ilk robot haber sunucusu Dünya İnternet Konferansı'nda bir konuşma yaptı. Xinhua News kanalının İngilizce servisinde haberler bundan sonra insana tıpatıp benzeyen bir robot tarafından sunulacak.

Robotlar gün geçtikçe hayatımızın her alanında kendini göstermeye devam ediyor. Çin'de düzenlenen Dünya İnternet Konferansı'nda bir ilk yaşandı. Xinhua News kanalının haber sunucusu Zhang Zhao'ya benzetilen robot spiker kendisini tanıtarak açılış konuşmasını yaptı.

3) Çin'in FAST teleskobu 43 atarca yıldız keşfetti

Çin'in FAST teleskobunun, 2016 yılından bu yana 43 yeni atarca yıldız (pulsar) keşfetti.

Atarca yıldız keşfinin, çekimsel radyasyonun ve kara deliklerin varlığını doğrulamak ve fizikteki temel soru işaretlerini çözmek açısından önemli olduğu ifade ediliyor

4) Çin'de bilim insanları iki maymunu klonlamayı başardı

1996'da İskoçya'da dünyaya gelen klon koyun Dolly'den sonra ilk defa bir primat klonlandı. Çin'de klonlanan iki makak maymunu, insan klonlamaya giden yolda önemli bir aşamayı temsil ediyor

Uzun kuyruklu makak tipi iki maymun, Zhong Zhong ve Hua Hua birkaç hafta önce Çin'deki bir laboratuvarda dünyaya geldi. Çalışmanın dünyayı insan klonlamaya bir adım daha yaklaştırdığını düşünen bazı kesimlerse, bu adıma karşı çıkıyor.

Çin Bilimler Akademisi Sinirbilim Enstitüsü'nden Qiang Sun, klon maymunların kanser ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi genetik tabanlı hastalıkların araştırılmasında bir model olarak kullanılabileceğini düşünüyor.

5) Çin'de "yapay kalp" geliştirildi

Çin Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi (CASC) bünyesinde faaliyet gösteren Çin Roket Fırlatma Teknolojisi Akademisi ve Tiencin Teda Uluslararası Kardiyovasküler Hastanesinin ortaklaşa geliştirdiği kalpte, kullanılan roket teknolojisiyle damarlar daha az zarar görecek ve kan daha uzun süre pompalanabilecek.

Belli bir alandaki nesnelerin herhangi bir cihazın temas etmesine gerek duyulmadan manyetik alanla hareket ettirilebilmesine olanak sağlayan manyetik akışkan teknolojisi yapay kalpteki sarsıntı ve titreşimleri azaltacak.

Bu şekilde yapay kalbin daha etkin çalışması sağlanırken, enerji kaynağı da kalbe daha uzun süre güç aktarabilecek. Böylelikle yapay kalbin daha uzun ömürlü olması sağlanacak.

6) Çin dünyanın en hızlı rüzgar tünelini inşa etti

Çinli mühendisler, ileri teknoloji hipersonik uçakları test etmek üzere dünyanın en hızlı rüzgar tünelini inşa etti.

265 metre uzunluğundaki tünel, ses hızının 25 katı olan, Mach 25 şiddetine kadarki yüksek hipersonik uçuşların simülasyonun yapılmasına olanak sağlayacak.

Rüzgar tünelleri test edilen objelere hava üfleyerek boşlukta uçar halde gözlemlenmesini sağlıyor. Havacılık mühendisleri, rüzgar tünellerini hava aracı tasarımlarını test etmekte kullanıyor. Yeni inşa edilen tünel Çin'i bu alanda rakiplerine göre avantajlı konuma getirecek.

7) Çin'de İnsansız Hava Aracı ile Yolcu Taşındı

İlk insan taşıyan dron (İHA) test uçuşu başarılı geçti. Bu denemede 40 kişi uçuşa katılarak bir noktadan başka bir noktaya dron ile taşınmış oldu.

İmalatçı firmanın kurucusu ve yöneticisi Hu Huazhi de ilk yolcular arasında yer aldı. Uçuş sırasında çektiği videoda "pilotsuz uçuş" vizyonunu anlatıyor. Buna göre yolcular gidecekleri yeri belirledikten sonra sadece "take off" yanı "kalkış" butonuna basacaklar. İHA kalkacak ve onları istedikleri yere götürecek.

8) Çin, dünyanın en büyük hava temizleme kulesini inşa etti

Çin, hava kirliliğini temizlemek üzere inşa ettiği 100 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük hava temizleme kulesini işletmeye aldı.

Çin'in kuzeyindeki Shaanxi eyaletinde bulunan Xian kentinde inşa edilen 100 metre uzunluğundaki kulenin faaliyete başlaması ile bölgedeki hava kalitesi yükselmeye başladı.

9) Çin'de dünyanın ilk raysız otonom treni test edildi

Çin'in Jiaotong Üniversitesi, ultra yüksek hızlı bir tren için 45 metrelik bir test döngüsü inşa etti. Manyetik kaldırma teknolojisine sahip olan ve raylara değmeyecek olan maglev trenin, saatte 1000 km hıza erişiyor.

300 ile 1000 kg arasındaki ağırlık kapasiteleriyle test edilmeye başlanan maglev tren, 45 metrelik döngüde raydan 20 milimetre yükseliyor. Sichuan merkezli üniversitede testleri süren maglev tren projesi başarılı olursa, dünyanın mevcut en hızlı maglev treni rekoru da kırılmış olacak.

10) Çin'de giyilebilir ve yıkanabilir nanojeneratör geliştirildi

Cıngcou Üniversitesinden bilim insanları, mobil elektronik aletlere güç sağlamak için insan hareketlerinden enerji üretebilen nanojeneratör geliştirdi.

Sık sık bataryaları biten ve şarj edilmesi gereken mobil cihazlar için enerji sorununun çözüldüğü belirtilen haberde, su geçirmez nanoliflerden üretilen mini jeneratörlerin esnek, rahat, giyilebilir ve yıkanabilir özellikte olduğu kaydedildi.

Pamuksu bir yapıya sahip olduğu belirtilen ve elbiseye yapıştırılabilen nanojeneratörlerin, insanların hareketlerinden ortaya çıkan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirdiği vurgulanan haberde, bu buluşun, kendi kendine şarj edilebilen elektronik cihazların geliştirilmesi için yeni fırsatlar sunduğuna dikkat çekildi.

Özellikle, son yıllarda bilim ve teknoloji alanında adından sıkça söz ettiren Çin Halk Cumhuriyeti'nde, 2018 yılında neredeyse her gün yeni bir gelişmenin haberini aldık.

Uzay çalışmalarından, tıp alanına, askeri gelişmelerden, çevre sorunlarıyla mücadeleye kadar birçok çeşitli alanda gerçekleşen önemli bilimsel çalışmaların bir kısmını sizler için derledik.

1) Çin Ay'ın karanlık yüzünü görüntüledi

Çin'in uzaya gönderdiği "Longciang-2" adlı uydu, Ay'ın karanlık tarafındaki krater ve çeşitli yer şekillerini görüntüledi.

Dünya'dan görünmeyen ve insanlık için uzayın keşfi ve bilimsel alanda merak konusu olan Ay'ın karanlık yüzü, Longciang-2 tarafından görüntülendi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Heylongciang eyaletinde bulunan Harbin Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlanan Longciang-2 adlı mikro uydu, hafta başında ayın karanlık tarafından fotoğraflar gönderdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2018 Yılında Çin'den Çığır Açan Bilimsel ve Teknolojik Çalışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement