2019 DGS Başvuru Son Gün Ne Zaman? Başvuru Nasıl Yapılır? - Son Dakika
Eğitim

2019 DGS Başvuru Son Gün Ne Zaman? Başvuru Nasıl Yapılır?

2019 DGS Başvuru Son Gün Ne Zaman? Başvuru Nasıl Yapılır?

DGS başvuru süresi sona ermek üzere. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilere, lisans programlarına geçiş imkanı sağlayan Dikey Geçiş Sınavı başvuru 26 Nisan'da başlamıştı. Peki DGS başvuruları ne zaman sona eriyor? Dikey Geçiş Sınavı başvurusu nasıl yapılır? İşte DGS başvuru kılavuzu ve detaylar...

07.05.2019 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2019 Dikey Geçiş Sınavı için başvuruları 26 Nisan'da ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden başlamıştı. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin merakla beklediği başvuru için verilen süre 8 Mayıs 23.59'da sona eriyor. Peki 2019 DGS başvuruları nasıl yapılıyor?

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre; 2019 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) içi başvurular 26 Nisan 2019 tarihinde başlıyor, 8 Mayıs 2019 tarihinde ise sona erecek. DGS geç başvuru tarihi ise 21 Mayıs 2019 olarak belirlendi. 30 Haziran'da gerçekleştirilecek olan 2019 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları ise 25 Temmuz'da açıklanacak. DGS başvurusu ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılıyor. Onun için aşağıdaki linke tıklayarak açılan sayfadan TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.

DGS BAŞVURU TAKVİMİ VE BAŞVURU ÜCRETİ

BAŞVURU SÜRESİ : 26 Nisan-8 Mayıs 2019 (Ücret ödeme için son gün 9 Mayıs 2019)

SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ : 30 Haziran 2019, 10.15, 150 dakika

SINAV ÜCRETİ : 120,00 TL

GEÇ BAŞVURU GÜNÜ : 21 Mayıs 2019 (Sınav ücreti aynı gün ödenir.)

GEÇ BAŞVURU GÜNÜ SINAV ÜCRETİ: 180,00 TL

DGS NEDİR?

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

DGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilirler.

Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır.

Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.

DGS SINAVI İÇERİĞİ NEDİR?

DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacaktır. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Son Dakika Eğitim 2019 DGS Başvuru Son Gün Ne Zaman? Başvuru Nasıl Yapılır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement