2019 Kuala Lumpur Zirvesi sona erdi - KUALA - Son Dakika
Güncel

2019 Kuala Lumpur Zirvesi sona erdi - KUALA

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, "Uygurların tutuklandığına dair bilgiler alıyoruz.

21.12.2019 12:37  Güncelleme: 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, "Uygurların tutuklandığına dair bilgiler alıyoruz. Hindistan'da da olup bitenleri görüyoruz. Bu tür uygulamalara katılmadığımızı beyan ettik." dedi.

2019 Kuala Lumpur Zirvesi'nin sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Mahathir, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Mahathir, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın zirveye katılmaktan vazgeçme sebebine dair soruya, "İmran Han da burada bizimle olsaydı çok memnun kalırdık. Katılamadıysa başka türlü sebepleri vardır. Bu sefer gelemediyse umarız bir dahaki sefer gelir." cevabını verdi.

"Niyetimiz yanlış anlaşıldı"

Kuala Lumpur Zirvesi'ne bazı Müslüman ülkelerden gelen eleştirilere dair soruya ise Mahathir, "Kuşkusuz ki bazıları bizim niyetimizi yanlış anladı, kasti olarak veya başka türlü. Ama şu an eminim ki bazı negatif fikirler kaybetti ve haklı bulunmadı. Biz burada herhangi bir Müslüman platformun yerini almak için toplanmadık. Aynı şekilde Müslüman ülkelerden farklı bir kategori oluşturmak veya başkalarının kuyusunu kazmak için de burada değiliz." karşılığını verdi.

Mahathir, Kuala Lumpur Zirvesi'nde Uygurların sorunlarının tartışılıp tartışılmadığı sorusunu, "Uygurların tutuklandığına dair bilgiler alıyoruz. Hindistan'da da olup bitenleri görüyoruz. Bu yaşananlar talihsiz şeylerdir ve biz de bu tür uygulamalara katılmadığımızı beyan ettik." şeklinde yanıtladı.

Malezya Başbakanı, zirvede Keşmir sorununun dile getirilmediği iddiasına, "Ben konuşmamda Keşmir'e değinmedim, ama Kralımız, dünya genelinde işgal altındaki Müslümanlara değindi. İsmini özellikle belirtmememiz, Keşmir'i umursamadığımız anlamına gelmiyor." ifadeleriyle cevap verdi.

" İsrail'in yaptıklarına bütün dünya gözünü, kulağını, ağzını kapattı"

Filistin sorununun çözümüne yönelik müzakereleri de değerlendiren Mahathir, "İsrail, masum insanları öldürmek ve başkalarının topraklarına yerleşim kurmak suçundan yargılanmalıdır." açıklamalarında bulundu.

Mahathir, Türkiye ve Malezya'nın bundan önce Gazze'ye yardım filosu gönderdiğini hatırlatarak, "Gazze'ye gemiyle yardım göndermeyi denedik ama durduruldu. Aynı şekilde Türkiye'nin gönderdiği gemiyi de durdurdular. ve bu eylemi uluslararası sularda yaptılar. Botlarıyla gelip gemilerimize el koydular ve 9 Türk vatandaşını katlettiler. Bütün dünya olup bitenler karşısında gözünü, kulağını, ağzını kapattı." dedi.

Körfez Arap ülkelerinin Katar'a, ABD'nin de İran'a yönelik yaptırımlarına değinen Malezya Başbakanı, "İran'a şimdiye kadar bir dizi yaptırımlar uygulandı ama İran şu an en çok mühendise sahip dünyanın dördüncü ülkesi oldu. Katar da İran gibi ambargoya maruz kaldı, ama etkileyici bir şekilde bu durumdan çıkıp ilerlemeyi başardılar." diye konuştu.

Mahathir, bir ülkeye yaptırım uygulamanın insanlık suçu olduğunu ve demokrasiyle bağdaşmadığını vurguladı.

2019 Kuala Lumpur Zirvesi sona erdi - KUALA
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2019 Kuala Lumpur Zirvesi sona erdi - KUALA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti
    11:56 Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti

    Diyarbakır'da düzenlenen okul sporları boks müsabakalarında Bismilli sporcular, toplamda 7 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak ilçelerini gururlandırdı. Sporcular ve antrenörleri, kazandıkları madalyalarla birlikte Bismil Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya'ya teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya, sporcuları teker teker kutlayarak bu başarıların ilçedeki diğer gençlere de örnek teşkil edeceğini belirtti.

  • Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot Köyü'nde Muhtarlık Görevi Eşe Devredildi
    11:55 Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot Köyü'nde Muhtarlık Görevi Eşe Devredildi

    Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot köyünde 15 yıl muhtarlık yapan Nazım Şahin, eşi Kezban Şahin'in aday olmasıyla birlikte görevi ona devretti. Kezban Şahin, köyün yeni muhtarı olarak seçildi ve köye yapılacak işleri sırasıyla gerçekleştireceklerini belirtti.

  • ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti
    11:55 ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sıfır Atık Politikası çerçevesinde en iyi performans gösteren akademik ve idari birimlere teşekkür belgesi verdi. Üniversite, Mart 2024 dönemi için altı farklı kategoride performans ölçümü yaparak sıfır atık ve sürdürülebilir çevre politikasına uygun adımlar atan birimleri ödüllendirdi. Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, törende birim yöneticilerine teşekkür belgesi takdim etti.

  • Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası
    11:53 Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Esenler Erokspor maçında yaşanan çirkin tezahürat nedeniyle Bursaspor'a 1 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Bu ceza, Bursaspor'un Diyarbekirspor ile oynayacağı son deplasman maçını etkileyecek.

  • Mersin'de aranan şahıslara şafak operasyonu: 78 gözaltı
    11:49 Mersin'de aranan şahıslara şafak operasyonu: 78 gözaltı

    Mersin'de çeşitli suçlardan aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen şafak operasyonunda 78 kişi gözaltına alındı. Operasyon, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, hırsızlık ve tehdit gibi suçlardan aranan şahısların yakalanması amacıyla düzenlendi. Gözaltına alınan şahıslarla ilgili işlemler devam ediyor.


Advertisement