2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, İstanbul'da 34 bin kahvehaneye karşılık 51 il halk kütüphanesinin bulunduğunu belirterek, "Ankara'da 44 kütüphane, 21 bin kahvehane; İzmir'de 42 kütüphaneye karşılık yaklaşık 7 bin kahvehane bulunuyor.

16.12.2019 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, İstanbul'da 34 bin kahvehaneye karşılık 51 il halk kütüphanesinin bulunduğunu belirterek, " Ankara'da 44 kütüphane, 21 bin kahvehane; İzmir'de 42 kütüphaneye karşılık yaklaşık 7 bin kahvehane bulunuyor. Türkiye geneline baktığımızda kahvehane sayısı 700 binken, kütüphane sayısı 1413. İşte bu yüzden endişeliyiz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçeleri üzerinde İYİ Parti Grubu adına konuşmalar yapıldı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye'nin, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten, ihracatta önemli bir paya sahip konumdayken dışa bağımlı hale geldiğini ileri sürdü.

AK Parti iktidarları döneminde uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının çiftçileri toprağa küstürdüğünü savunan Yokuş, iktidarın yerli üretim yerine sınırsız ithalatı seçtiğini iddia etti.

2018 yılında çiftçilere verilmesi gereken 37 milyar lira yerine sadece 14,5 milyar lira hibe verildiğini belirten Yokuş, iktidarın çiftçinin 133 milyar liralık hakkını gasbettiğini öne sürdü.

Çiftçinin borç yükünün sürekli arttığını söyleyen Yokuş, "Çiftçiler için kurulan Ziraat Bankası, çiftçi yerine Simit Sarayı'nı destekler oldu." dedi.

Yokuş, vatandaşların ne yediğini bilmediğini, gıda terörünün herkesin sağlığını vurduğunu dile getirerek, "Sağlığımızla oynayanları kara listeye alacak mısınız, ağır hapis cezası getirecek misiniz, ticaretten men cezası düşünüyor musunuz? Tarım ve Orman Bakanlığı denetim noktasında yetersizdir. Gıda denetimi işini ehil olanlara vermiyorsunuz. Yeterince kadro istihdamı yapmıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığında bir bakan yardımcısının 40'ın üzerinde danışmanı olduğu iddiasında bulunan Yokuş, Bakanlığı bu danışmaların yönettiğini savundu.

Yokuş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yönelik, "Sayın Bakanım, Allah aşkına, ya sen bu Bakanlığı yönetemiyorsun ve Sudan'ı da çok seviyorsun, şu Türk milletine ve kendine bir iyilik yap, emekli ol, istifa et, git Sudan'da yaşa, onlarla beraber ol." diye konuştu.

"Provakatif dil, taraftarlar arasında gerginliği körüklüyor"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, spor kulüplerinin iç dinamikleri ve hukuksal altyapı eksiklikleri nedeniyle büyük problemlerle karşı karşıya olduklarını anlattı.

Sporda şiddete karışan ve şiddet uygulayan insanlara sadece ceza verilmesinin, bunları şiddetten uzaklaştırmadığını vurgulayan Örs, şiddete bulaşanların ıslah edilmesi ve tekrarında cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Sporun, reklam unsurunun körüklemesiyle ticarileştiğine işaret eden Örs, Türkiye'de gazete spor sayfalarının neredeyse tamamını futbol haberlerinin doldurduğunu aktardı.

Gazetelerin haber ve yorum başlıklarındaki anahtar kelimelerin özenle seçilmesi gerektiğine dikkati çeken Örs, bazı spor gazetelerinin maç öncesi ya da sonrası değerlendirme ve haberlerinde "savaş, çatışma, silah, intikam, parçalama, imha, kurşun, ölüm" ifadelerinin mecazi anlamda kullanılmasını eleştirdi.

Örs, "Spor haberlerinde özellikle de manşet ve haber başlıklarındaki bu provokatif dil, rakip taraftarlar arasında gerginliği körüklüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlerin işsizliğinin görmezden gelinemeyeceğine değinen Örs, "TBMM yan gelip yatma yeri değil, işsiz gençlerimizin çare kapısıdır." dedi.

Örs, Türkiye'de kahvehane sayısının kütüphane sayısından çok fazla olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İstanbul'da 34 bin kahvehaneye karşılık 51 il halk kütüphanesi; Ankara'da 44 kütüphane, 21 bin kahvehane; İzmir'de 42 kütüphaneye karşılık yaklaşık 7 bin kahvehane bulunuyor. Türkiye geneline baktığımızda kahvehane sayısı 700 binken, kütüphane sayısı 1413. İşte bu yüzden endişeliyiz."

Örs, işsiz gençlerin ve atanamayan öğretmenlerin vakitlerini kahvehanelerde geçirdiğini de söyledi.

"Bir sağına, bir soluna en az 2 köprü daha yapabilirdiniz"

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, İstanbul Havalimanı'nın 35 milyar dolara yapıldığını, bundan daha büyük bir tesisi Çin'in 12 milyar dolara mal ettiğini ileri sürdü.

"Ziraat Bankasının Simit Sarayı'nın yüzde 51 hissesini 500 milyon dolara satın alacağını" ifade eden Dikbayır, "Ziraat Bankası bu işlemle o iş adamını, milletin parasıyla borçlarından kurtarıyor. 3 milyar lira, emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözümü için gereken kaynağın beşte 1'i. Tek bir iş adamı için, 150 bin EYT'li vatandaşımızın sorununu çözecek parayı milletin sırtına yüklüyorsunuz." şeklinde konuştu.

Konuşması sırasında AK Parti'li milletvekillerinin laf attığını dile getiren Dikbayır, "Yani siz oradan laf yetiştirince ben korkacağım da susacak mıyım? Siz sarayın vekilisiniz, ben 38 arkadaşımla beraber milletin vekiliyim, zorunuza bu mu gidiyor?" dedi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Osmangazi Köprüsü'nün günlük 40 bin, yıllık 14 milyon 600 bin geçiş garantisi bulunduğunu ancak sadece 9 milyon 98 bin aracın geçtiğini anlattı.

Sıdalı, şöyle devam etti:

"40 dolardan, 5 milyon 501 bin aracın ücretini vatandaşımız vergileriyle ödeyecek. Yıllık 210 milyon dolar düzeyinde kamuya bir bedel söz konusu. 22 yılda ödeyeceğiniz parayla bir sağına, bir soluna en az 2 köprü daha yapabilirdiniz. Bir diğer örnekse Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Geçmesi gereken araç sayısı 4, geçen araç sayısı 1. Küçük hesap hatası burada da 2019 başına kadar 115 milyon dolara mal oldu. Size teslim edilen koyunlara ne kadar iyi baktığınız buradan da belli. Avrasya Tüneli'nin açıldığı 2016 sonundan 2019'un 4'üncü ayına kadar geçen araç sayısı 36,5 milyon; burada da durum aynı."

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Dikbayır'ın AK Parti'li milletvekillerine yönelik "sarayın milletvekilleri" ifadesinin, Meclisin adabına aykırı olduğunu vurguladı.

Mecliste hakaret etmeden konuşulması gerektiğine işaret eden Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte oldukları yönündeki ifadelerden, Erdoğan'ın yol arkadaşları olarak şeref duyduklarını dile getirdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise iktidarın yaptığı yollardan geçerken dua ettiklerini ancak vatandaşın cebinden çıkanı da bilmesi gerektiğini ifade etti.

Dervişoğlu, "Milletin cebinden beş kuruş çıkmadı diyorsunuz ama 5 müteahhidin eli de milletin cebinden çıkmadı." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2020 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement