"2023 Yılında AB'ye Üye Olacağız" - Son Dakika
Politika

"2023 Yılında AB'ye Üye Olacağız"

Bakan Davutoğlu, Wilton Park Konferans'ında Konuştu: 2023 Yılında AB'ye Üye Olacağız

26.03.2011 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı ile İngiltere Dışişleri Bakanlığına bağlı Wilton Park düşünce kuruluşu tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "Günümüz Dünyasında Türkiye'nin Açılım Politikaları" başlıklı konferansta konuştu

"BİZ ZİHNİYET DEVRİMİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Davutoğlu İngilizce olarak yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin 2003 yılında komşularıyla sıfır problem ilkesini açıkladığını belirtti.

Geçen ay Avrupa'da yaptığı bir konuşmadan sonra bir Ermeni parlamenterin, "Türk-Ermeni normalleşme süreci ve ilişkileri" hakkında bir soru sorduğunu dile getiren Davutoğlu, "Ben de bu protokollere olan yaklaşımlarımızı ve neler yapmayı planladığımızla ilgili olan soruları cevapladım. Türk dış politikasında iki grup ülke vardır. Herkes benim düşman ve dost ülkeler diyeceğimi zannetti, fakat ben 'dostlar ve potansiyel dostlar' dedim. Başka bir üçüncü kategorinin olmadığını söyledim. Bütün komşularımız dostumuz, arkadaşımız, Ermenistan potansiyel arkadaşımız. Biz zihniyet devrimi yapmak istiyoruz. Aynı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde Atatürk'ün 'yurtta sulh cihanda sulh' dediği gibi. Biz de komşularımızla sıfır problemi deklare ederken, bu yeni politik ortamda, düşman veya potansiyel düşman bir komşu istemediğimizi söyledik. Komşularla sıfır problem ilkesi Ortadoğu'daki bu dönüşüm sürecinde uygulanmalı ki yerel dönüşümler, ulus devlet arasında problem oluşturma riski olmasın" diye konuştu.

"TARİHİ NORMALLEŞTİRMEK İÇİN İSTİYORUZ"

2023 yılında, Cumhuriyetin 100. yıldönümünün kutlanacağını vurgulayan Davutoğlu, "Hedefimiz bölgede sadece iki ya da üç egemen devletin olması ve diğerlerinin de bunları takip etmesi değildir. Bölgede her insan eşittir, hepimiz aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. 2023 yılında, kapsamlı olarak güvenlik istikrar ve özgürlüğü bütün bölgede istiyoruz. Bu bizim gelecekteki dış politika vizyonumuzdur. 5-10 yıl öncesine kadar kimse, örneğin Türkiye ve Suriye arasındaki vizelerin kalkacağını düşünmezdi. Bir tek Türkiye ve Suriye'de değil, Sırbistan, Lübnan ve etrafımızdaki birçok ülkeyle... Neden bunu istiyoruz? Bunu, tarihi normalleştirmek için istiyoruz" diye konuştu,

"KESİNLİKLE 2023 YILINDA AB'YE ÜYE OLACAĞIZ"

Davutoğlu, " Rusya'ya karşı değil ya da Ortadoğu'yu bırakarak değil. Biz Rusya ile olan ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ancak bu Amerika'ya karşı hareket ediyoruz demek değil ki. Biz ABD ile model bir ortak olmak istiyor ve deklare ediyoruz. Ama bu Rusya'ya karşı hareket ediyoruz demek değildir. Bizim Amerika ile model bir ortaklığımız, Rusya ile vize muafiyeti ve ekonomik entegrasyon politikamız var. Kesinlikle 2023 yılında AB'ye üye olacağız. Aynı zamanda çevreleyen bölgede aktif temel güç olmak istiyoruz" şeklinde konuştu

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika '2023 Yılında AB'ye Üye Olacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi yakalandı
    10:25 Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) üye olma suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile aranan şahıs jandarma operasyonu ile yakalandı. İ.Ç. isimli şahıs, Hüdai Kaplıcaları civarında gerçekleştirilen operasyon sonucunda gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uşak'ta Projeler Hakkında Bilgi Aldı
    10:24 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uşak'ta Projeler Hakkında Bilgi Aldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uşak'ta hayata geçirilen ve devam eden projeler hakkında Belediye Başkanı Mehmet Çakın'dan bilgi aldı. Bakan Kacır, Uşak Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ederek Başkan Çakın'la bir araya geldi. Ayrıca sanayicilerle istişare toplantısı gerçekleştirdi ve 3. Sanayi Sitesi'nde yapılan çalışmaları inceledi.

  • Samsun'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:23 Samsun'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Samsun'da Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirilen Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için alınması gereken tedbirler görüşüldü. Samsun'da toplam 3 bin 656 sandıkta 1 milyon 38 bin 91 seçmen oy kullanacak ve 4 bin 634 personel seçimlerin huzur ve güven içinde yapılmasını sağlayacak.

  • AK Parti Karabük Kurmayları Özkan Çetinkaya'ya Destek Verdi
    10:22 AK Parti Karabük Kurmayları Özkan Çetinkaya'ya Destek Verdi

    AK Parti Karabük kurmayları, 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerine sayılı günler kala Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya'nın yanında kenetlendi.

  • Hamza Dağ: İzmir'de termik santral yapma düşüncemiz yok
    10:20 Hamza Dağ: İzmir'de termik santral yapma düşüncemiz yok

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, İzmir'de termik santral inşa etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını açıkladı. Dağ, İzmir'in doğasına, havasına, suyuna ve yeşiline zarar verecek herhangi bir projenin içinde olmayacaklarını belirtti. Ayrıca, göreve gelir gelmez ağaçlandırma çalışmalarına başlayacaklarını ve her ilçeye 'İzmir Bahçeleri' kuracaklarını ifade etti.

  • CEM Vakfı, AİHM'in kararlarına ilişkin açıklama yapacak
    10:20 CEM Vakfı, AİHM'in kararlarına ilişkin açıklama yapacak

    ANKA HABER AJANSI 29 MART CUMA GÜNDEMİ

  • Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan'dan Mersin'e Projeler
    10:18 Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan'dan Mersin'e Projeler

    Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, kente güzel projeler kazandıracaklarını ve acil sorunlara çözüm bulacaklarını belirtti. Soydan, Mersin'in tarihi ve kültürel mirasını öne çıkaracaklarını ve kentin geleceğini değiştirmek için sandığa gidilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Bolvadin'de Huzur ve Güven İçin Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:17 Bolvadin'de Huzur ve Güven İçin Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

    Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, 31 Mart Yerel Seçimlerinin güven ve huzur içerisinde geçmesi için yapılan asayiş toplantısında alınan tedbirler değerlendirildi. Kaymakam Taner Bolat başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya İlçe Emniyet Müdür Vekili Başkomiser Kadir Avcı ve İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Teoman Kaya da katıldı.

  • AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü
    10:15 AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü

    AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü. İnan, Bergama'da esnafı ziyaret ederek Cumhur İttifakı Bergama Belediye Başkan Adayı Sadık Doğruer için destek istedi. İlçede iftar programına katılan İnan, seçimlerde iyi sonuçlar alacaklarını belirtti. Kınık'ta ise İnan, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer'in hizmetlerini övdü ve Kınık'a dair hayallerinin henüz bitmediğini söyledi.

  • Tekirdağ'da 44 Kişi Tutuklandı
    10:15 Tekirdağ'da 44 Kişi Tutuklandı

    Tekirdağ il genelinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 44 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde suç ve suç unsurlarına geçit verilmiyor. Ekipler, asayiş suçları başta olmak üzere aranan şahısların yakalanması için geniş çaplı çalışma yaptı. Yakalanan 104 şahıs adliyeye sevk edildi ve 44 kişi tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Ankara'da 1130 Aranan Şüpheli Yakalandı
    10:15 Ankara'da 1130 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Ankara Valiliği, polis ve jandarmanın operasyonlarında çeşitli suçlardan aranan 1130 kişinin yakalandığını bildirdi. 22-28 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalarda, 20 yıl ve üzeri hapis cezası olan 6, 10 yıl ve üzeri hapis cezası olan 14, 5-10 yıl arası hapis cezası olan 41, 5 yıla kadar hapis cezası olan 328 ve ifadeye yönelik aranan 741 kişi gözaltına alındı.

  • CHP İlçe Başkanlığı tarafından iftar programı düzenlendi
    10:13 CHP İlçe Başkanlığı tarafından iftar programı düzenlendi

    CHP Havza İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programında konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, Havza'nın halkçı belediyecilikle hak ettiği hizmetlere kavuşacağını belirtti. Havza Belediye Başkan adayı Ertaş Çoban ise halka ihanet etmeden halkın hakkını arayacağını söyledi. Programa eski milletvekilleri, CHP Samsun İl Başkanı, İlçe Başkanı, STK temsilcileri, muhtarlar ve partililer katıldı.


Advertisement