'2030'da Türkiye'de 18 Milyon Diyabetli Olacak' - Son Dakika
Yaşam

'2030'da Türkiye'de 18 Milyon Diyabetli Olacak'

\'2030\'da Türkiye\'de 18 Milyon Diyabetli Olacak\'

Romatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Emin Dinççağ, 2030 yılında dünyada 500 milyon kişinin diyabetli olacağı ve Türkiye'de de 18 milyon kişinin diyabet sorunu ile karşı karşıya kalacağının tahmin edildiğini söyledi.
Romatem Hastanesi...

13.11.2013 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Romatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, 2030 yılında dünyada 500 milyon kişinin diyabetli olacağı ve Türkiye'de de 18 milyon kişinin diyabet sorunu ile karşı karşıya kalacağının tahmin edildiğini söyledi.

Romatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Beslenme ve Diyet Uzmanı İlksen Yüksel, Beden Eğitimi Uzmanı Asena Tuğba Dursun "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla açıklama yaptı.

Her yıl Uluslararası Diyabet Federasyonu, Dünya Diyabet Günü için bir slogan tespit ettiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Bu yıl slogan, 'Geleceğimizi Koruyalım'. Çünkü gelecekte dünyanın en önemli sorunlarından biri diyabet olmaya devam edecektir. Diyabet hızla artan ve dünyanın her yerinde önemli bir sağlık sorunudur. Bugün dünyada 371 milyon diyabetli olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde diyabetli sayısı 11 milyon civarındadır. 2030 yılında dünyada 500 milyon kişinin diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde de 18 milyon kişinin diyabet sorunu ile karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Hızla artan diyabet ve diyabete ait komplikasyonların kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini, sağlık bütçelerine de önemli ölçüde yük getireceğinin altını çizen Romatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İlksen Yüksel ise, "Bu bakımdan bugünden alınacak her tedbir gelecekte daha az diyabetli ve daha kaliteli yaşam demektir. Onun için obezite ile mücadele, diyabetle mücadele demektir. Sağlıklı beslenme önerilerine uyulması ve hareketli yaşam günde 30-40 dakika egzersiz yapılması obeziteyi önleyeceği gibi diyabet için de koruyucu önlemler demektir. Bu gün dünyada neredeyse özellikle gelişmiş ülkelerde her iki kişiden biri obezite sorunu ile karşı karşıyadır. Obezite artan diyabet demektir. Obezitenin ve diyabetin önlenmesi, özellikle fast food denen, yağlı ve kolesterollü yiyeceklerden uzak durulması, daha hareketli bir yaşam ile mümkündür. Özellikle çocuklarda artan obesite sorunu ciddi ölçüde ele alınmalı ve bu konuda pratik ve önlenebilir çözümler üretilmelidir" diye konuştu.

Okullarda beden eğitimi derslerine önem verilmesi gerektiğini ifade eden Romatem Hastanesi Beden Eğitimi Uzmanı Asena Tuğba Dursun da, "Çocukların eskiden olduğu gibi sokaklarda oynayabilmeleri sağlanmalıdır. Dünya diyabet gününde, Uluslararası Diyabet Federasyonunun 2009-2013 yılları arasında ilan ettiği diyabet eğitim ve korunma yılının son yılıdır. Onun için 2013 yılı önemli bir kavşaktır. Uluslararası Diyabet Federasyonu, yerel olarak 21.inci yüzyılın majör sağlık problemlerinden biri olan diyabetin korunulabilir bir sağlık sorunu olduğunun halka anlatılması ve basit korunma mesajları ile halkın aydınlatılmasını önermektedir. Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın ikinci büyük nüfus kitlesi diyabetlilerdir. Dünyada diyabetli sayısı Amerika Birleşik Devletleri nüfusundan daha fazladır. Diyabete yapılan emek, geleceğimizi korumak anlamında çok önemlidir. Yaşam tarzı değişiklikleri gelecekte diyabet olmayı önler" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam '2030'da Türkiye'de 18 Milyon Diyabetli Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement