21. İstanbul Caz Festivali 200'ü Aşkın Sanatçı ile 1–16 Temmuz Tarihleri Arasında Gerçekleşiyor - Son Dakika
Güncel

21. İstanbul Caz Festivali 200'ü Aşkın Sanatçı ile 1–16 Temmuz Tarihleri Arasında Gerçekleşiyor

21. İstanbul Caz Festivali 200\'ü Aşkın Sanatçı ile 1–16 Temmuz Tarihleri Arasında Gerçekleşiyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17 yıldır Garanti Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali, 1-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

30.04.2014 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17 yıldır Garanti Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali, 1-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival bu yıl da cazın önde gelen isimlerinden güncel müziğin yıldızlarına kadar birçok ismi İstanbul'un 13 farklı mekanında ağırlayacak. 21. İstanbul Caz Festivali, 13 farklı mekânda 200'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek 28 konserle, bu yaz yine İstanbul'u caz müziğinin efsaneleriyle hareketlendirecek. House dizisinde oynadığı Doktor House karakteri ile Türkiye ve dünyada geniş bir hayran kitlesi bulunan sinema ve televizyonun yıldız ismi Hugh Laurie, ipek sesli şarkıcı olarak bilinen ve Henüz 19 yaşındayken İngiltere listelerinde ilk ona giren iki albüme imza atan, besteci ve söz yazarı Katie Melua, cazın iki efsane ismi Stanley Clarke ile Chick Corea, Güney Afrikalı yaşayan efsane Hugh Masekela İstanbul Caz Festivali kapsamında İstanbul'a gelecek.

21. İstanbul Caz Festivali'nin açıklanması dolayısıyla düzenlenen toplantı İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve Garanti Bankası Kurumsal Marka Yönetimi ve Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Elif Güvenen'in katılımıyla gerçekleşti. Elif Güvenen konuşmasında "Bugün burada, 17 yıldır İKSV ile sürdürdüğümüz dostluğun ve yol arkadaşlığının bizim için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bireye ve topluma değer katan İstanbul Caz Festivali'ni, uzun yıllardır "Garanti Caz Yeşili' ile desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Dileğimiz, caz müziğinin çok daha geniş kitlelerde hayat bulması" dedi. 21. İstanbul Caz Festivali'nin afişi Gülsün Karamustafa ile Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. Gülsün Karamustafa'nın "Vaat Edilmiş Resimler" serisinden detaylar, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen'in tasarımıyla festivalin afişine dönüştürüldü.

-ŞEHRİN FARKLI KÖŞELERİNDE CAZ-

Programında sunduğu çeşitliliğin yanı sıra kullandığı konser mekânlarıyla da izleyiciler için yeni keşif olanakları sağlayan İstanbul Caz Festivali kapsamında bu yıl ev sahipliği yapacak mekanlar arasında, Avusturya Başkonsolosluğu/ Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Boğaziçi Üniversitesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Feriye Lokantası, Haliç Kongre Merkezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, İstanbul Erkek Lisesi, Kanyon, KüçükÇiftlik Park, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Sepetçiler Kasrı ve Salon İKSV yer alıyor. Festival kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek "Parklarda Caz" konseri izleyiciye Türkiye'den başarılı genç cazcıların yanı sıra caz dünyasının en nitelikli isimlerini aynı sahnede buluşacak.

-FESTİVAL DİYARBAKIR'A GİDİYOR-

İstanbul Caz Festivali bu yıl ayrıca şehir sınırlarını da aşarak Türkiye'nin değişik noktalarına uzanacak. New Orleans'lı genç piyanist ve besteci Jon Batiste, topluluğu Stay Human ile İstanbul'daki konserini takiben sırasıyla Yalova, Çanakkale ve Diyarbakır'da da birer konser verecek. ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteği ile ücretsiz olarak gerçekleştirilecek bu konserlerin tarih ve mekan bilgileri daha sonra açıklanacak.21. İstanbul Caz Festivali, 1 Temmuz Salı akşamı 21.30'da Avusturya Başkonsolosluğu/ Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi'nde gerçekleştirilecek açılış töreninin ardından Four in the Pocket konseriyle başlayacak.

-FESTİVALİN YILDIZLARI İKİ GECE ÜST ÜSTE AÇIKHAVA'DA-

House dizisinde oynadığı Doktor House karakteri ile Türkiye ve dünyada geniş bir hayran kitlesi bulunan sinema ve televizyonun yıldız ismi Hugh Laurie, İstanbul Caz Festivali kapsamında ilk defa hayranları ile buluşacak. Oyuncu, komedyen, yazar, müzisyen ve yönetmen Hugh Laurie, The Copper Bottom Band ile birlikte, Akasya Acıbadem sponsorluğunda, 9 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30'da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde olacak.

-İPEK SESLİ KATİE MELUA AÇIKHAVA SAHNESİ'NDE-

Henüz 19 yaşındayken İngiltere listelerinde ilk ona giren iki albüme imza atan, besteci ve söz yazarı Katie Melua, 10 Temmuz Perşembe akşamı 21.30'da Matraş sponsorluğunda Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nide olacak. "The Closest Thing to Crazy" ve "Nine Million Bicycles" gibi hit balladların sahibi Katie Melua, aşk ve melankoli dolu şarkılarını bu kez İstanbullu seyirciler için seslendirecek. 11 milyonluk albüm satışı ve 59 platin ödülüyle yakalanması zor bir başarı elde eden besteci ve söz yazarı Melua, konserde, ilk albümü "Call off the Search"ten, eski caz şarkıları, romantizm ve melankoliyi bir araya getiren son kaydı "Ketevan"a uzanan zengin bir repertuvarı ipeksi sesiyle seslendirecek.

-ZÜLFÜ LİVANELİ'DEN BİR TÜRKİYE PRÖMİYERİ-

21. İstanbul Caz Festivali, besteci, yazar, müzisyen Zülfü Livaneli'nin Mevlana Celaleddin Rumi'nin şiirlerini İngilizce kaleme alıp bestelediği yeni eseri "Rumi Suite-The Eternal Day"in Türkiye prömiyerine de ev sahipliği yapacak. Zülfü Livaneli'nin besteci kimliğiyle katılacağı ve sahnede sunumlarıyla yer alacağı konser, Goethe Institut'un katkılarıyla 2 Temmuz Çarşamba akşamı 21.15'te Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilecek. Zülfü Livaneli'nin caz formları ve geleneksel Türk müziğini harmanladığı eseri "Rumi Suite-The Eternal Day"i, sanatçıyla daha önce birlikte birçok kez çalışmış güçlü bir kadro seslendirecek.

-"CAZ İÇİN TUHAF BİR YER" BU YIL İSTANBUL ERKEK LİSESİ BAHÇESİ'NDE-

Festivalin ilk defa bir konser mekânı olarak kullanacağı İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi'nde gerçekleştirilecek "Caz İçin Tuhaf Bir Yer" serisinin bu yılki konukları günümüzün en iyi caz piyanistlerinden biri kabul edilen Danilo Perez, Amerikalı bas üstadı John Patitucci ve Joni Mitchell, Marianne Faithfull gibi isimlerle çalışmış davulcu Brian Blade olacak. Aynı zamanda cazın yaşayan en büyük dehalarından Wayne Shorter'ın kurduğu quartet'in müzisyenleri olarak iki Grammy ödülünün de sahibi olan üçlü, "Children of the Light Trio" ismiyle 4 Temmuz Cuma akşamı cazseverlere müziğe doyacakları bir gece yaşatacak.

-CAZIN DÖRT YILDIZI AYNI SAHNEDE-

İstanbul Caz Festivali, perküsyonu ile büyüleyen Manu Katché, caz müziğinin yaşayan en iyi basçılarından Richard Bona, Blue Note müzisyenlerinden, Avrupa caz sahnesinin önemli saksafoncusu Stefano di Battista ve Belçika'nın en önemli piyanistlerinden biri sayılan Eric Legnini'yi aynı sahnede buluşturuyor. Bu proje kapsamında, İtalyan Kültür Merkezi'nin katkılarıyla ilk defa bir araya gelen cazın dört yıldız ismi, 7 Temmuz Pazartesi akşamı Pirelli sponsorluğunda Santralİstanbul Kıyı Amfi'de İstanbullu izleyiciyle buluşacak.

-AYNI MEKAN, İKİ KONSER-

"1960'lardan bu yana gelmiş geçmiş en yaratıcı caz piyanisti" lakaplı Brad Mehldau ile Phronesis, Dhafer Youssef, Gretchen Parlato gibi isimlerle çalışan davulcu, besteci ve Beat Music topluluğunun lideri Mark Guiliana, 2011 yılında başlattıkları "Mehliana" projeleri ile festivalin konukları arasında. 8 Temmuz Salı akşamı 19.00'da Haliç Kongre Merkezi'nde sahne alacak ikili, 2014 Şubat ayında çıkan ve müzikseverleri oldukça heyecanlandıran son albümleri "Taming the Dragon"'ın turnesi kapsamında, caz ve elektronik müziği yenilikçi bir şekilde harmanladıkları bestelerini İstanbullu izleyiciye sunacak.

-CAZIN İKİ EFSANESİ CHİCK COREA VE STANLEY CLARKE'TAN AKUSTİK BİR KONSER-

Festival cazın iki efsane ismini çok özel akustik bir projede bir araya getiriyor. Basgitarda Stanley Clarke ile piyanoda Chick Corea, birlikte Return to Forever ile solo kariyerlerinde yaptıkları şarkıları akustik olarak 8 Temmuz Salı akşamı 21.30'da Haliç Kongre Merkezi'nde, seslendirecekler. Müzikal ortaklıkları 1970'lere dayanan, caz füzyon alanında yaptıkları yeniliklerle caz müziğinde yeni ufuklar açarak Grammy Ödülü de dahil sayısız ödülün sahibi olan ikilinin konseri, festivalin uzun süre unutulmayacaklarından biri olacak.

-FESTİVALDE "KANADA SAHNESİ"-

Festival bu yıl değişik müzik tarzlarını temsil eden Kanadalı müzisyenlere özel bir yer ayırıyor. 12 Temmuz Cumartesi Küçükçiftlik Park'ta 18.00'da başlayacak gecenin ilk konuğu kendi neslinin en güzel seslerinden biri olarak kabul edilen, caz ve soul şarkıcısı, Torontolu Kellylee Evans olacak. Kanada'dan genç toplulukların da katılacağı bu gecenin finalinde ise saksafon Gecenin finalinde saksafon virtüözü İlhan Erşahin ve klarnetin yıldız ismi Hüsnü Şenlendirici, Türk müziğini caz ve funk tınılarıyla bir araya getirdiği topluluğu Wonderland ile Kanada'dan sürpriz bir ismi konuk edecek.

-GÜNEY AFRİKALI YAŞAYAN EFSANE HUGH MASEKELA-

Yaşayan efsane Hugh Masekela, geçen sene UNESCO'nun ev sahipliğinde Aya İrini Müzesi'ndeki "Uluslararası Caz Günü" konserindeki kısa performansının ardından bu yıl kendi ekibiyle yeniden İstanbul'da. Dünyanın dört bir yanında konserler veren, albümleri milyonlar satan ve Grazing in the Grass ve " Nelson Mandela'yı Serbest Bırakın" hareketinin resmi şarkısı kabul edilen Bring Him Back Home gibi birçok başarılı şarkıya imza atan trompet ustası Hugh Masekela ve ekibi, 14 Temmuz Pazartesi akşamı 22.00'de DHL sponsorluğunda Ortaköy Feriye'de bir konser verecek.

-USTALARLA BULUŞMALAR-

İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana Türkiye'ye komşu coğrafyalardan gelen ve Türk müziği ile benzer kaynaklardan beslenen dünyaca ünlü sanatçıları, Türkiye'den usta isimlerle yeni ve özgün üretimler sergilemek üzere bir araya getiren "Ustalarla Buluşmalar" konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam ediyor.16 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30'da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde gerçekleştirilecek TEAS sponsorluğundaki konserde, Azerbaycan cazının en önemli isimlerinden, "Bakustik caz"ın yaratıcısı, besteci ve piyanist Salman Gambarov'a dört oktavlık sesi ve doğaçlamadaki yeteneğiyle tanınan ünlü caz vokalisti Yıldız İmrahimov, caz ve klasik müziği ustaca birleştiren Şenova Ülker ile Rubato Topluluğu ile kendinden bahsettiren usta udcu Fatih Ahıskalı eşlik edecek.

-BİLETLER 9 MAYIS' TA SATIŞTA-

21. İstanbul Caz Festivali'nin biletleri 9 Mayıs Cuma günü satışa çıkıyor. İKSV'den verilen bilgiye göre,Siyah ve Beyaz Lale Kart sahipleri festival biletlerini 5 ve 6 Mayıs, Sarı ve Kırmızı Lale Kart sahipleri biletlerini 7 ve 8 Mayıs tarihinden itibaren, yüzde 20-25 oranındaki "Lale üyelerine özel indirimlerle alabilecek. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 21. İstanbul Caz Festivali 200'ü Aşkın Sanatçı ile 1–16 Temmuz Tarihleri Arasında Gerçekleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • murat aydın: doğuş grubuna ait bankanın düzenlediği caz festivalinde ermeni caz sanatçıları çalsa daha şık olurdu.caz müziği Türk toplumuna bir türlü adapte olamayan beyinlere ilaç gibi gelecektir. 0 0 Yanıtla

Advertisement