21. İzmir Avrupa Caz Festivali Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

21. İzmir Avrupa Caz Festivali Sona Erdi

21. İzmir Avrupa Caz Festivali Sona Erdi

Festivalde 14 konser, 2 seminer, 2 sergi, 7 atölye çalışması yer aldı.

24.03.2014 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlediği 21. İzmir Avrupa Caz Festivali 3-20 Mart 2014 tarihleri arasında yapıldı. İzmir İtalya Konsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, Luxemburg Export Office, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Litvanya Büyükelçiliği, Slovakya İzmir Fahri Konsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Goethe Enstitüsü, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Tarihi Miras Bakanlığı, Adam Mickiewicz Enstitüsü ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile düzenlenen Festival'in programında 14 konser, 2 seminer, 2 sergi ve 7 atölye çalışması yer aldı. Festival'e sergiler dışında 5046 kişi katıldı.

VE KONSERLER

21. İzmir Avrupa Caz Festivali, 3 Mart 2014 Pazartesi günü İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile yapılan Furio Di Castri Quartet konseri ve 12. Caz Afişi Yarışması ile Polonyalı grafikçi – ressam Rafał Olbiński'nin "Kapaktaki Caz" sergilerinin açılışı ile başladı.

Festival'in ikinci gecesine Avusturya Kültür Ofisi işbirliği ile gelen Basklarnet- Piyano İkilisi Ulrich Drechsler ile Stefano Battaglia'nın eşsiz müziği damga vurdu.

İzmir Avrupa Caz Festivali'nin partnerleri arasına bu yıl katılan Luxembourg Export Office ile ilk Festival'den bu yana katılımcılar arasında bulunan Goethe Enstitüsü ortaklığı ile gerçekleşen KALİMA Konserinde üç kadın cazcı modern cazın örneklerini sundu.

İKSEV'in İzmir İtalyan Konsolosluğu işbirliği ile dokuz yıldır sürdürdüğü "Açık Caz Orkestrası Atölyesi"ne katılan 19 genç, atölye çalışmalarını 6 Mart 2014 Perşembe günü AASSM Küçük Salonda verdikleri "Açık Caz Orkestrası Final Konseri" ile tamamladı. Furio Di Castri Quartet yönetimindeki atölyeye katılan Soykan Akkaya ve Tolga Bilgin, Torino Giuseppe Verdi Konservatuarı Caz Bölümü, Torino Kenti, Torino Caz Festivali ve İzmir İtalyan Konsolosluğu işbirliği ile verilen Julliard School of New York bursunu kazandı.

21. İzmir Avrupa Caz Festivali, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği işbirliği ile düzenlenen konserde, Saksafonun Efendisi Benjamin Hermann ve Trio'sunu ağırladı.

İzmir'in yetiştirdiği, ülkemizin en değerli caz sanatçılarından Kürşat And, 21. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında, adına düzenlenen konserle anıldı. And'ın uzun yıllar birlikte çaldığı grubu In'N Out, Franz Blumenthal (kontrbas) ve Jan-Phillip Meyer'den (davul) oluşan triosuyla sahneye gelen Kürşat And'ın kızı Eda And ile cazın ustaları Sibel Köse (vokal), İmer Demirer (trompet), Neşet Ruacan (gitar), Volkan Hürsever (kontrbas)ve Ateş katıldığı gecede Kürşat And'ın sevdiği eserler çalındı.

Festivale Litvanya Büyükelçiliği işbirliği ile katılan Dainius Pulauskas Grup, Kuzey ırkının sertliği ile canlılığını kaynaştıran müziği, akustik ve elektronik enstrümanların birleşimi ile 21. İzmir Avrupa Caz Festivali'nin en renkli konserlerinden birine imza attı.

Festival izleyicileri, 13 ve 14 Mart geceleri üst üste iki eşsiz piyanistle tanıştı. Slovakya İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile katılan, Çek ve Slovak Çevrelerin en iyi piyanistlerinden Ondrej Krajňák, dinleyenlerini kelimenin tam anlamıyla büyüledi. İkinci gece İzmir Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile Festival'e katılan Martinik doğumlu piyanist Grégory Privat, romantik dokunuşlarla Cyparis'in trajik öyküsünü piyanosu eşliğinde anlattı.

İzmir Goethe Enstitüsü işbirliği ile Festival'e katılan Uli Kempendorff Quartet (FİELD) enstrüman hakimiyetleri, virtüöziteleri ve renkli doğaçlamalarıyla bol bol alkışlandı.

Çağdaş caz müziğinin günümüzdeki en eşsiz seslerinden biri olarak kabul edilen Timuçin Şahin, dörtlüsüyle birlikte unutulmaz bir konser verdi. Amerika Birleşik Devleri Büyükelçiliği işbirliği ile yapılan konser öncesinde Şahin bir de atölye çalışması yaptı.

İKSEV'in Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı ile Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı bir platform olan culture.pl koordinasyonunda gerçekleştirdiği "Şarkıların ve dansın hayat boyu yolculuğu, Polonya'dan Türkiye'ye Buluşmalar" Konserinde iki ülkenin köklü halk türkülerinin en güzel örnekleri, üç gün gece gündüz atölye çalışmasında birlikte olan Türk ve Polonyalı sanatçılar tarafından seslendirildi.

Ertesi gece, Janusz Prusinowski Trio & Adam Strug Monodia Polska ile Ewa Grochowska Vokal Toplulukları Polonya'nın geleneksel köylü müziği mazurkayı, yüzlerce yıl önceki söylenişi ve çalınışıyla İzmirli müzikseverlere tanıttı.

21. İzmir Avrupa Caz Festivali, 20 Mart 2014 Perşembe günü Polonya cazının yükselen yıldızı Maciej Obara International Quintet konseri ile sona erdi.

İKİ SEMİNER

İzmir Avrupa Caz Festivali'nin en az konserler kadar ilgiyle beklenen etkinliklerinden Caz Seminerlerinin ilkini Festival Danışmanı, caz tarihçisi ve yazar Francesco Martinelli "Caz Orkestrasının Motoru: Davul" konusunda verdi. Ümit Tunçağ'ın Türkçe'ye çevirdiği seminer ilgiyle izlendi.

21. İzmir Avrupa Caz Festivali'nin ikinci seminerini The European Jazz Magazin Editörü Pawel Brodowski verdi. Çok sayıda İletişim Fakültesi öğrencisinin de izlediği seminerde Brodowski, editörlüğünü yaptığı Jazz Forum Dergisi'nin 50 yılını ve mesleki kariyerini anlattı.

21. İZMİR AVRUPA CAZ FESTİVALİ ATÖLYELERİ

21. İzmir Avrupa Caz Festivali'nde; İzmir İtalyan Konsolosluğu işbirliği ile Furio Di Castri Quartet yönetiminde geleneksel "Açık Caz Orkestrası", Polonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile ressam-grafiker Rafal Olbinski yönetiminde "Grafik Tasarım", Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği işbirliği ile Timuçin Şahin Quartet yönetiminde "Kompozisyon ve Doğaçlama", Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı ile Culture PL işbirliği ile Janusz Prusinowski Trio – Adam Strug Monodia Polska-Ewa Grochowska yönetiminde "Şarkıların ve Dansın Hayat Boyu Yolculuğu- Polonya'dan Türkiye'ye Buluşmaları" ve Maciej Obara International Quintet yönetiminde "Doğaçlama", Goethe Enstitüsü İzmir işbirliği ile Uli Kempendorf Quartet atölyeleri yapıldı.

FESTİVAL'E GENÇ DOKUNUŞ

İzmirli üniversite öğrencileri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu Festival'de de gönüllü olarak çalıştı. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Festival'in izleyici profilini belirlemek için anket çalışması yaparken, çeşitli üniversitelerden çok sayıda genç gönüllü de mihmandarlık, karşılama ve ağırlama görevi yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 21. İzmir Avrupa Caz Festivali Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement