21 Mart Down Sendromlular Günü - Son Dakika
Sağlık

21 Mart Down Sendromlular Günü

Trabzon Sağlık Müdürlüğünce 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim almış ve normal gelişim çizgisine ulaşmış down sendromlu çocukların normal okul ve sınıflarda eğitim görebildikleri bildirildi.

21.03.2018 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Sağlık Müdürlüğünce 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim almış ve normal gelişim çizgisine ulaşmış down sendromlu çocukların normal okul ve sınıflarda eğitim görebildikleri bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden, "21 Mart Down Sendromlular Günü" dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, en basit tanımıyla down sendromunun, vücuttaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma yani 47 kromozoma sahip olması şeklinde tanımlanabileceği belirtildi.

Down sendromunun hastalık değil, genetik bir farklılık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, otozomal kromozom anomalileri içerisinde en sık görülenin down sendromu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ilave 21 No'lu kromozomun (Trizomi 21) zihinsel gelişmenin az veya çok geri kalmasına yol açtığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Toplumda her 800-1200 gebeden birinin çocuğunun down sendromu olma olasılığı vardır.

Yüz görünümleri oldukça tipik olan bu bebeklerde kalp ve diğer iç organ anomalileri de sık olarak bulunur. Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer.

Eskiden 'okuyamaz' bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirmekte, ikinci dil öğrenmekte, çalışmakta, bağımsız veya yarı bağımsız hayat sürebilmektedir."

Her çocuk gibi down sendromlu çocukların da kendilerine özgü gelişimleri, yetenekleri, kişilikleri, düşünceleri, sosyal yaşantıları olduğu aktarılan açıklamada, şunlara yer verildi:

"Yaşamları boyunca edinecekleri davranışlar, huylar vardır. Bunların şekillenmesi her çocukta olduğu gibi down sendromlu çocuklarda da aile, eğitim, sosyal çevre ile yakından ilişkilidir. Down sendromlu çocukların ihtiyaçları, diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir.

Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler. 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim almış ve normal gelişim çizgisine ulaşmış down sendromlu çocuklar normal okul ve sınıflarda eğitim görebilmektedirler. İl Sağlık Müdürlüğü olarak, onların hak ettiği ilgi ve sevgiyi hep birlikte göstereceğimizi umut ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 21 Mart Down Sendromlular Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor
    10:56 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, yüksek maliyeti nedeniyle Çölyak hastalarının erişmekte zorlandığı ürünleri 'Glütensiz Gıda Kolisi' içerisinde Ramazan Ayı kapsamında Çölyak hastalarına ücretsiz olarak ulaştırıyor.

  • Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor
    10:53 Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor

    Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini bildirdi. Kendilik algısının kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olduğunu belirten Örnek, gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini ifade eden Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukların yetişkinlerin iletişimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

  • Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor
    10:44 Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor

    Gaziantep'te ikamet eden Ahmet Kılavuz, 57 yıllık eşi Sabiha Kılavuz'a ileri seviye alzaymır teşhisi konulmasının ardından onu bir an olsun yalnız bırakmıyor. Hastalığın semptomlarını hafifletmek ve sosyalleşmek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Moral Evi'ne giden çift, hem tedavi oluyor hem de o eski güzel günlerini merkezde yeniden yaşıyor.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor
    10:35 Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. İl Sağlık Müdürü Şenkul, emekli hekim Dr. Kemal Bayraktar ve eşi emekli eczacı Belkıs Bayraktar'ı ziyaret ederek taleplerini dinledi ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Şenkul, sağlık teşkilatının her zaman yanlarında olduğunu belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına 'Glütensiz Gıda Kolisi' Dağıtıyor
    10:34 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına 'Glütensiz Gıda Kolisi' Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Gıda Kolisi desteğini glütensiz gıda tüketmek zorunda kalan Çölyak hastaları için de uyguluyor. Büyükşehir ekipleri, glütensiz ürünleri içeren gıda kolisini ücretsiz olarak vatandaşlara ulaştırıyor.

  • Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor
    10:24 Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de 2023 yılında yaşlı nüfusun oranı artış gösterdi. 2018'de 7 milyon 186 bin 204 olan 65 yaş ve üzeri nüfus, 2023'te yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806'ya yükseldi. Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise 2018'de yüzde 8,8 iken 2023'te yüzde 10,2'ye çıktı. Erzurum'da ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 9,7 olarak belirlendi.

  • Espiye'de İftar Sonrası Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi
    10:11 Espiye'de İftar Sonrası Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi

    Türk Kızılay ve Espiye Müftülüğü tarafından Ulu Cami'de düzenlenen etkinlikte, İlçe Müftüsü Osman Gülbe, Kur'an kursu öğrencileri, din görevlileri ve vatandaşlar kan bağışında bulundu. Gülbe, kan vermenin dini ve toplumsal sorumluluk açısından önemli olduğunu belirterek, Ramazan ayında kan bağışlarının azaldığına dikkat çekti ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanlar için iş birliği protokolü imzalandı
    09:19 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanlar için iş birliği protokolü imzalandı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanların acil müdahale gereksinimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında sahipsiz hayvanların acil müdahaleleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilerek İzmir Veteriner Hekimleri Odası tarafından belirlenen kliniklere yönlendirilecek.

  • Japonya'da takviye diyet gıdasında can kaybı artıyor
    08:10 Japonya'da takviye diyet gıdasında can kaybı artıyor

    Japonya'da kırmızı pirinç mayası içeren 'beni-koji' adlı takviye diyet gıdası tüketen 2 kişi daha yaşamını yitirdi. Ölenlerin böbrek rahatsızlığı semptomları gösterdiği belirtilirken, ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin ölüm sebeplerinin tespiti için tetkikler sürüyor.

  • Aydın'da lösemili çocuklar ve aileleri için iftar programı düzenlendi
    21:39 Aydın'da lösemili çocuklar ve aileleri için iftar programı düzenlendi

    LÖSEV İzmir İl Koordinatörlüğünce Aydın'da bir otelde düzenlenen iftar programında, lösemili çocuklar ve aileleri bir araya geldi. LÖSEV İzmir İl Koordinatörü Ebru Alkan, lösemi ve kanserle mücadele eden hastalara ve ailelerine destek verdiklerini belirtti. Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin de bu anlamlı etkinlikte bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti.


Advertisement