"21. Yüzyıla Uygun Bir Reform Hepimizin Özlediği Bir Konu" - Son Dakika
Güncel

"21. Yüzyıla Uygun Bir Reform Hepimizin Özlediği Bir Konu"

"21. Yüzyıla Uygun Bir Reform Hepimizin Özlediği Bir Konu"

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Eğitimin niteliğini 21.yüzyıla uygun şekilde biçimlendirecek bir reform süreci hepimizin özlediği bir konu" dedi.

19.09.2012 19:43  Güncelleme: 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner,

"Eğitimin niteliğini 21. yüzyıla uygun şekilde biçimlendirecek bir reform süreci hepimizin özlediği bir konu" dedi.

İnci Holding, kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla "2023'e Doğru El Ele" temasıyla genişletilmiş sinerji toplantısını Hilton Otel'de gerçekleştirdi.

Ümit Boyner, toplantıda yaptığı konuşmada, büyümenin önünde ne gibi kısıtlar olduğunu saptamak için Sabancı Üniversitesi ile çalışma yaptıklarını, birçok şeyin irdelendiğini belirterek, "Ama özetle söyleyebilirim ki en büyük kısıt insan gücüne yapılan yatırım ve daha nitelikli bir eğitim sistemi ihtiyacı. Gerçekten de ülkemizin iş ve yatırım potansiyelini gerçekleştirebilmek yenilikçi insan gücüyle mümkün. Ülke olarak en önemli büyüme kaynağımız nüfusumuz, insan kaynağımız" diye konuştu.

30 yıl sonra Türkiye'nin çalışma çağı nüfusunun 65 milyona ulaşmasının beklendiğini, bunun aslında çok demografik bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilmesinin ülke olarak izlenecek politikalara bağlı olduğunu dile getiren Boyner, şöyle devam etti:

"Rapordan sonra bu yılki çalışma programımızı hazırlarken eğitimin niteliği konusunu önümüze koymuştuk. Eğitimin niteliğini 21. yüzyıla uygun şekilde biçimlendirecek bir reform süreci hepimizin özlediği bir konu. TÜSİAD olarak bu konuda seminer vermeye devam ediyoruz. 21. yüzyılın ekonomik yapısı kurulurken tüm ülkeler eğitim seferberliği içine girme gereği duyuyor. Bilişsel yeteneği güçlü insan kaynağına sahip toplumların daha yenilikçi ve rekabetçi olması kaçınılmaz. Ülkemizin yüksek büyüme patikasında olabilmesi için eğitim düzeyi ve kalitesinde kayda değer bir iyileşme sağlamamız gerekiyor. Bu süreçte eğitime erişimin yaygınlaşmasını, eğitim niteliğini geliştirmeyi ve cinsiyet eşitliğini sağlamayı başarmak zorundayız."

Boyner, 2041 yılı öngörülerinde sektörler arası değişimlerin ortaya çıktığını, mesleklerin daha fazla beceri istemeye başladığını, ihtiyaçların daha karmaşık, hatta öngörülemez hale geldiğini anlattı.

21. yüzyılda başarıya ulaşmak için bireylerin edinmesi gereken becerilerin başında öğrenme ve yenilik becerilerinin geldiğini ifade eden Boyner, yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme, işbirliği ve yabancı dil becerilerinin kazanılmasının önemli olduğunu söyledi.

Ümit Boyner, "Dijital okuryazarlık da olmazsa olmaz kabul ediliyor. Çocuklarımızın karmaşık yaşam ve kariyer yollarında ihtiyaç duyacakları esneklik ve uyum kabiliyeti, sosyal ve kültürel etkileşimlerde bulunabilme, liderlik, üretkenlik, sorumluluk ve en önemlisi hesap verebilirlik becerilerinin geliştirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Güçlü bir temel eğitimin yanında bilim ve teknolojinin ülke kalkınmasındaki rolünü çok iyi bilindiğini kaydeden Boyner, "Rekabet gücünü artırmak için Ar-Ge'ye, yenilikçiliğe yatırım yapmak gerekiyor. Üniversitelerimizin de yaratıcı insan gücü yetiştiren kurumlar olmasını hedeflemeliyiz. Araştırma ağırlıklı üniversiteler, özel sektörle işbirliğinin artırılmasını dünya çapında rekabet için gerekli adımlar olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Boyner, bilgi ve niteliklerin hayat boyu geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, hayat boyu öğrenmenin altını çizdi.

Yeni öğretim modellerinde öğretmenlerin yol gösteren, öğrenmeyi öğreten rollerinin ön planda olduğunu dile getiren Boyner, "21. yüzyıl becerilerinin öğrencilere kazandırılması, dolayısıyla eğitim içeriğinin yeniden tasarlanması gereken bir dönemdeyiz. Ancak bu şekilde 2023 hedeflerine ulaşabiliriz" dedi.

-Meral İnci Zaim-

İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim ise 2023 yılında dünyanın ilk bin şirketinden biri olma hedeflerini hatırlatarak, insan kaynağının yetkinliklerini artırarak el ele 2023 hedefine doğru yürüyeceklerini söyledi.

Zaim, bu sene holdingin 30. yılını kutladıklarını, aile mensupları olarak kurumsal yönetim çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade etti.

Aile şirketlerinin varlığını sürdürerek başarıyla üç kuşağa devredilmesinin kolay gerçekleşmediğini vurgulayan Zaim, dünyada aile şirketleri incelendiğinde bunu 10 şirketten sadece birinin başarabildiğinin görüldüğünü dile getirdi.

Zaim, "Holdinge bağlı şirketlerimizi üçüncü kuşağa devrettiğimizde dünyada bunu başarabilen az sayıda aile şirketinden biri olacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performans sayesinde Türkiye'yi 2023 vizyonuna taşıyacak yatırımlar için yatırımcı veya finansman temin etmenin zor olmadığını anlatan Zaim, "Dünyanın her köşesinden yatırımcılar için artık Türkiye iştah kabartan bir potansiyele sahip. Yabancı stratejik yatırımların ülkemize akışının önünü açmak için değer yaratacak, uluslararası kriterlere uygun projeler üretmek, üretilen projelerin yönetme konusundaki ulusal yeteneklerimizi geliştirmek zorundayız" dedi.

Zaim, ekonomik büyüklük olarak, küresel boyutta iddia sahibi bir Türkiye için, ülkenin potansiyeline uygun projeleri yaratabilecek ve hayata geçirecek liderlerin ve ekiplerin yetiştirilmesinin önemine işaret ederek, bu insan kaynağının Türkiye'nin en değerli kaynağı olduğunu ve Türkiye'yi 2023 vizyonuna taşıyacak asıl gücün bu kaynakta bulunduğunu vurguladı.

Toplantıya TÜSİAD ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) yönetim kurulu üyeleri ve Ege Bölgesi'nin işadamları katıldı.

Muhabir: Gülcan Kaplan/ Senem Yazıcı

Yayıncı: İbrahim Uyar - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel '21. Yüzyıla Uygun Bir Reform Hepimizin Özlediği Bir Konu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement