21. Yüzyılda Müslüman Kimliğinin İnşası" Söyleşisi - Son Dakika
Güncel

21. Yüzyılda Müslüman Kimliğinin İnşası" Söyleşisi

Çerkez asıllı Suriyeli Mütefekkir Cevdet Said, "Her eline silah alan, kurşun sıkan mücahit değildir, kutsanmamalı. Bu, hiçbir sorunu çözmez" dedi.

20.04.2016 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çerkez asıllı Suriyeli Mütefekkir Cevdet Said, "Her eline silah alan, kurşun sıkan mücahit değildir, kutsanmamalı. Bu, hiçbir sorunu çözmez" dedi.

Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen "21. yüzyılda Müslüman kimliğinin inşası" konulu söyleşinin konuğu olan Said, insanların Kur'an okurken, gönlünü ve zihnini açması gerektiğini ifade ederek, 1950'li yıllarda bu durumu daha iyi kavradığını belirtti.

Said, hapse atıldığını ve 7 yıl cezaevinde kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Anladığım hakikatleri insanlara anlatmam gerekiyordu. Hapiste yazmaya başladım. Bu yüzden Hz. Adem'in İlk Oğlunun Mezhebi adlı kitabımı kaleme aldım. Bizim mezhebimiz Habil'in mezhebidir. Oysa kardeşi Kabil şiddete yönelmişti. Habil, 'Şiddete el kaldırmayacağım' demişti. İnsanlık hala Kabil'in kan dökme, kavga ile sorun çözme yöntemini kullanıyor."

El Ezher'de okumak için 15 yaşında Mısır'a gittiğini, ders biter bitmez kitabevine gittiğini ve satın aldığı kitapları okuduğunu anlatan Said, zengin içerikli eserlerin düşünce dünyasını etkilediğini söyledi.

Said, "Okuma, insan düşüncesini değiştirmede çok etkili oluyor. Hapse düşünce telaşla kitap yazmaya başladım. 60 yıl önce İslami Hareketin Şiddet Sorunu adlı kitabı kaleme aldım. Her eline silah alan, kurşun sıkan mücahit değildir, kutsanmamalı. Bu, hiçbir sorunu çözmez" diye konuştu.

Cevdet Said, 1946'da Mısır'da Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi vekili Zahid Kevseri ile tanıştığını, onun da ülkesinden sürüldüğünü kaydederek, "Biz de şimdi 60 yıl sonra Türkiye'ye sürgün olarak geldik" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 21. Yüzyılda Müslüman Kimliğinin İnşası' Söyleşisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement