22. Uluslararası İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

22. Uluslararası İş Forumu

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, bilginin artık sosyal medya ile bir ekranın ötesinde olduğunu belirterek, "Bilişim çağında dijitalleşmeyle birlikte, bilgi ağlarına içerik üretenler veya merkezi veriyi depolayan şirketler, artı değere el koyuyorlar.

20.11.2018 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, bilginin artık sosyal medya ile bir ekranın ötesinde olduğunu belirterek, "Bilişim çağında dijitalleşmeyle birlikte, bilgi ağlarına içerik üretenler veya merkezi veriyi depolayan şirketler, artı değere el koyuyorlar." dedi.

AA'nın Global İletişim Ortağı olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO kapsamında, 22. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum - IBF) düzenlendi.

"Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet" ana temasıyla gerçekleştirilen forumda, "Uluslararası Ticaret ve Para Sisteminde Blockchain Teknolojisinin Konumu" başlıklı oturumda blockchain sistemi, kripto paraların uluslararası para sistemi ve ticaretteki rolü, kripto paraların uluslararası ticaret açısından barındırdığı riskler ve İslam ülkeleri için bağımsız kripto para fikri masaya yatırıldı.

Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, buradaki konuşmasında, teknolojinin hayatı değiştirdiğini belirterek, dünyada geleceğe bilgi aktarabilenlerin güçlü geldiğini anlattı.

Bilişim teknolojilerinin dünyayı derinden etkilediğini dile getiren Utku, "Bilgi artık sosyal medya ile bir ekranın ötesinde. Bilişim çağında dijitalleşmeyle birlikte, bilgi ağlarına içerik üretenler veya merkezi veriyi depolayan şirketler, artı değere el koyuyorlar. Apple bilgisayar şirketi olarak değer kazanmadı, içerik yöneticisi veya sunucusu olarak değer kazandı." diye konuştu.

"Devlet dostu bir kripto para üzerinde çalışıyoruz"

TÜBİTAK BİLGEM Blokzincir Araştırma Laboratuvarı Direktörü Mehmet Sabır Kiraz da kripto paraların bitcoin ile başlamadığını belirterek, kripto paraların tarihinin 1980'lere kadar gittiğini anlattı.

2008'de pek çok araştırmacının bitcoin ile blockchain'in gücünü gözlemlediğini ifade eden Kiraz, "Bitcoin, ilk kripto para, sürekli var olacaktır. Ancak kripto paralarda hala sorunlar var. Örneğin bitcoin değerinde dün ciddi bir düşüş yaşandı. Ayrıca çatallanma (forking) sorunları var. Gizlilik de bir problem. Etherium bazlı paralarda yapılan bütün işlemler herkes tarafından görülebiliyor. Monero gibi bazı paralarda ise hiç kimse işlemlere erişemiyor. Karışıklık da bir sorun. Maden yoluyla üretilebilir kripto paralar için yüksek miktar elektrik gerekiyor. Devlet dostu bir kripto para üzerinde çalışıyoruz. Bizim kripto para konusunda uluslararası alanda kabul edilebilir bir sisteme ihtiyacımız var." diye konuştu.

I·stanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntas¸ ise insanların para yerine tarih boyunca altın, gümüş gibi farklı şeyler kullandığını belirterek, insanların gelecekte para olarak bir bilgisayar yazılımında anlaşabileceğini anlattı.

Her alışverişin güven gerektirdiğinin altını çizen Yalçıntaş, kripto paralar ile ticarette güven unsuru olan para ve bankanın ortadan kaldırıldığını, böylelikle ticarette farklı bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

Yalçıntaş, kripto paralarla alışveriş yapmak için bir bankaya ya da kimlik bilgilerine ihtiyaç duyulmadığını belirterek, kripto paraların taklit edilmesinin çok zor olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 22. Uluslararası İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement