22 Yıl Sonra Evlerine Kavuştular - Son Dakika
Yerel

22 Yıl Sonra Evlerine Kavuştular

Artvin'in Şavşat ilçesinde 1989 ve 2001 yıllarında meydana gelen heyelanlar nedeniyle evleri kullanılamaz hale gelen 64 aileye, Artvin Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yaptırılan afet konutları teslim edildi.

21.11.2011 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Şavşat ilçesinde 1989 ve 2001 yıllarında meydana gelen heyelanlar nedeniyle evleri kullanılamaz hale gelen 64 aileye, Artvin Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yaptırılan afet konutları teslim edildi.

Tepeköy köyü Bahçecik mevkisinde 1,5 yıl önce yapımına başlanan afet evlerinin anahtar teslim töreninde konuşan Artvin Valisi Necmettin Kalkan, hem Şavşat ilçesi hem de Artvin'in diğer ilçeleri ve yörelerinin coğrafi şartlarından kaynaklanan muhtemel afetlere her zaman hazır bir kent olduğunu belirtti.

Bütün planlarını ve yapılaşmayı afet unsurunu dikkate alarak gerçekleştirmek zorunda olduklarını ifade eden Kalkan, "Köy yollarımızı açarken hesaplamalıyız. Ormanda kesim yaparken hesaplamalıyız. Netice itibarıyla inşaatlarımızı yaparken hesaplamalıyız. Şunu aklımızdan hiçbir zaman çıkarmamız gerekiyor, Artvin il ve ilçeleri coğrafi konumundan ötürü bu tip heyelanlara, sel afetine maruz kalabilecek bir kenttir. Hem belediyelerimiz, hem kamu kurum ve kuruluşlarımız hem de vatandaşlarımızın, konut yaparken bu unsurları dikkate alarak faaliyet göstermelerinde fayda vardır diye düşünüyorum" dedi.

Artvin Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı ise konut yapımının afet yönetimi aşamalarından biri olması nedeniyle Şavşat ilçesinde Valilikçe ihale edilen 64 afet konutunun tamamlandığı, 32 adet konutun yapımının ise evini yapana yardım metoduyla devam ettiğini belirterek, "İhalesi yapılan 16 konutun ise bugün temelini atacağız" diye konuştu.

Üçüncü derece deprem bölgesinde yer alan Şavşat'ta genel anlamda en fazla görülen afet türü olarak heyelanların ön planda olduğuna dikkati çeken Avcı, şunları söyledi:

"Şavşat ilçemize ait köy yerleşkelerinde son 40 yıl içerinde yapılan araştırmalarda köy yerleşkelerinde izlenen heyelanların yavaş gelişen zemin hareketleri ile açıklanabildiği görülmüştür. Bu nedenle ilçemizde gözlenen heyelan sahalarının büyük bir bölümü potansiyel risk taşıyan muhtemel heyelan sahalarıdır. Tepeköy köyü Bahçecik köyünde yapılmış olan afet konutlarımızda ilçemiz Çukur ve Kayadibi köylerindeki muhtemel heyelan sahaları üzerinde bulunan ve yavaş ilerleyen zemin hareketlerinden etkilenerek hasar görmeye başlamış ve ikamet için tehlike arz eden konutların malikleri için yapılmıştır. Her biri 4 kat olan çift daireli 8 ayrı blokta toplam 64 adet daire olup dairelerin her biri yaklaşık 100 metrekaredir. Afet konutlarımızda Kayadibi köyünden 36, Çukur köyünden 27 ve Söğütlü Mahallesi'nden 1 afetzede ikamet edecektir."

Afet konutlarının inşaat ihale bedelinin 3 milyon 747 bin 680 lira olduğunu kaydeden Avcı, "Konutlarımız 10 bin 352,16 metrekare yüzölçümlü parsel üzerinde inşa edilmiş olup, parselin kamulaştırma bedeli 512 bin liradır. Her bir konutumuzun ortalama bedeli yaklaşık 65 bin lira olup, afetzedelerimiz bu miktarı ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere toplam 20 yılda faizsiz olarak taksitler halinde ödeyecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Kalkan ve protokol üyeleri, 64 afetzedeye evlerinin anahtarlarını teslim ederek vatandaşlarla evleri gezdi.

Törene İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır, Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, Şavşat Kaymakamı Abdullah Köklü, Şavşat Belediye Başkanı Mehmet Naci Köroğlu, daire amirleri ile afetzedeler katıldı.

Vali Kalkan ve beraberindekiler daha sonra, Söğütlü Mahallesi'ndeki 16 afet konutunun temel atma törenine katıldı.

- ARTVİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 22 Yıl Sonra Evlerine Kavuştular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement