23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Dünyada Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Dünyada Kutlanıyor

VARŞOVA/KİŞİNEV/ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle çeşitli ülkelerde kutlamalar yapıldı.

23.04.2019 23:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VARŞOVA/KİŞİNEV/ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle çeşitli ülkelerde kutlamalar yapıldı.

Polonya'nın başkenti Varşova'da, Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Türkiye-Polonya Dostluk Günü münasebetiyle Meçhul Asker Anıtı önünde tören düzenlendi.

Askeri bandonun Türkiye ve Polonya ulusal marşlarını çaldığı törende konuşan Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül, "23 Nisan 1920, işgalci güçlere karşı Kurtuluş Savaşı yürüten Türk milletini temsil eden Birinci Millet Meclisi'nin açıldığı tarihtir. İşte bu ulusal meclis, tarihin yetiştirdiği en büyük asker ve devlet adamlarından biri olan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'mızı zafere ulaştıran gücü ve hedefi temsil etmiştir." diye konuştu.

Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bunu tüm dünyayla paylaşan ilk ve tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Üğdül, "Bu anlamlı günü Polonya'daki Türkler de ayrıca 22 yıldır Türk-Polonya Dostluk Günü olarak kutlamaktalar. 600 yılı aşan bir süredir iş birliği yapan iki millet, Türkler ve Polonyalılar, uluslararası alanda çok az örneği görülen, karşılıklı güven, dayanışma ve dostluk ilişkileri yürütmüşlerdir." dedi.

Her iki ülkenin birbirlerinin bağımsızlıklarını, egemenliklerini, bütünlüklerini desteklediklerine, zaman zaman da yan yana savaştıklarına değinen Üğdül, Osmanlının Polonya'nın paylaşımına karşı çıktığını, bağımsız ve güçlü Polonya'ya her zaman destek verdiğini hatırlattı.

Konuşmasının ardından tören defterini imzalayan Üğdül, Polonya-Türkiye İş Adamları Derneği (POTİAD) Genel Sekreteri Selçuk Yargıcı ile anıta çelenk koydu.

Kişinev'deki kutlamalar

Moldova'nın başkenti Kişinev'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği düzenlendi.

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Moldova'da yaşayan Türk vatandaşları, Gagauz aileleri ve Moldovalı 50 yetim çocuk katıldı.

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Gürol Sökmensüer törende yaptığı konuşmada, çocukların bayramını kutlayarak, günün anlam ve önemini vurguladı.

Şiir ve türküyle devam eden etkinlikte, çeşitli oyun ve yarışmalar düzenlendi, çocuklara hediyeler takdim edildi.

Tören, büyükelçilikteki akşam yemeği ile sona erdi.

İsviçre'deki kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğunda düzenlenen törenle kutlandı.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Mehmet Sait Uyanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cenevre'deki okullarda Türk dili ve kültürü eğitimi alan 15 Türk öğrenciyi makamında ağırladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Başkonsolos Uyanık, 23 Nisan 1920'nin, Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adım olduğunu vurguladı.

Uyanık, Türkiye'nin dünyada milli çocuk bayramı olan ilk ve tek ülke olduğunu, Atatürk'ün de 1929'da böylesine önemli bir günü, Türkiye'yi emanet alacak çocuklara armağan ettiğini belirterek, "Ülkemizden binlerce kilometre uzakta da olsak, bu güzel bayramı çocuklarımıza yaşatmak, önemini hissettirmek ve bu vesileyle bir araya gelebilmek çok kıymetli." şeklinde konuştu.

Uyanık'ın konuşmasının ardından çocuklar tek tek kürsüye çıkarak 23 Nisan şiirleri okudu. Ardından Uyanık, çocuklara kitap hediye etti.

Törende, Uyanık'ın mektuplaştığı küçük Türk kızı ve diğer çocuklar başkonsolosluk koltuğuna oturdu, duygu ve düşüncelerini Uyanık ile paylaştı.

Tören, çocuklara verilen çeşitli hediyeler ve ikramların ardından sona erdi.

23 Nisan Bern'de coşkuyla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin Bern Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle de kutlandı.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi İlhan Saygılı ve eşi Bengü Hun Saygılı'nın ev sahipliğindeki törene Eğitim Müşaviri Seyithan Razi, öğretmenler ve veliler de katıldı.

Törende, Bern Ostermundigen, Stockacker, Burgdorf, Langenthal, Lyss, Rüfenacht, Köniz ve Zollikofen okulları ile Luzern Geuensee'de Türkçe derslerine devam eden 40 çocuk teker teker büyükelçilik makamına oturdu.

Tören sonunda Büyükelçi Saygılı tarafından Türkiye'den getirilen Türk masalları ve hikayelerinden oluşan kitaplar çocuklara hediye edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Dünyada Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gebze'de Elektrikli Battaniye Yangını: Yatak Odası Küle Döndü
    00:11 Gebze'de Elektrikli Battaniye Yangını: Yatak Odası Küle Döndü

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir binanın 6. katında elektrikli battaniyeden çıkan yangın, yatak odasını kullanılamaz hale getirdi. Bina sakinleri itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve herhangi bir yaralanma olmadı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Ordu'nun Altınordu ilçesinde çıkan yangında 5 kişi dumandan etkilendi
    00:08 Ordu'nun Altınordu ilçesinde çıkan yangında 5 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucu, itfaiye ekipleri tarafından söndürülen yangında, üst katlardaki evlerde mahsur kalan 13 kişi kurtarıldı. Kurtarılan vatandaşlardan 5'i dumandan etkilendi ve hastanelere kaldırıldı.

  • Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı
    23:59 Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Nuh S. yönetimindeki pikap ile Eyüp Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada otomobil sürücüsü ağır yaralandı ve itfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarıldı. Yaralı, ambulansla Kozan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi
    23:55 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bulunan 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangın nedeniyle dumandan etkilenen 5 kişi ise hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü
    23:42 Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacağını belirtti.

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.


Advertisement