25 Kuruşa Alıp İşportaya Çıkardıkları Ürünlerden 5 Bin Lira Kazanıyorlar - Son Dakika
Ekonomi

25 Kuruşa Alıp İşportaya Çıkardıkları Ürünlerden 5 Bin Lira Kazanıyorlar

Tekstil atölyelerinin elinde kalan mallar, 25 kuruştan alınıp işportaya çıkıyor. Moda olan ürünle, doğru zaman ve yerde olursanız kazancınız 5 bin lirayı geçiyor.

20.02.2018 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

5 liraya kazak, 1 liraya gömlek olur mu? Hem de paketi açılmadan. Cevabımız Türkiye'de evet. Çoğumuzun, metro çıkışlarında, işlek caddelerde tanık olduğumuz hazır giyim işportasında öyle seçenekler var ki göreni şaşkına çeviriyor. Markaların başarılı taklitlerine alışkın gözlerimiz; 'Gel vatandaş gel bitiriyoruz' haykırışına aşina kulaklarımız şimdilerde 1 ila 10 lira arasında satılan tekstil ürünlerine tanık oluyor.

ELDE KALAN, İHRAÇ FAZLASI VE DEFOLU

Peki maliyeti ne kadar ki bir kişi 5 liraya kazak satabiliyor? Piyasadan öğrendiğimize göre hemen hepsi firmanın elinde kalan veya defolu mallar. Bayrampaşa, Güngören, Sultanbeyli, gibi İstanbul'un tekstil atölyelerinin yoğun olduğu yerlerde dolaşan işportacılar, satılmamış veya ihracat fazlalarının peşine düşüyor. Bazen nakit paraya ihtiyacı olan atölye sahibi yok pahasına elden çıkabiliyor. Merdivenaltı üretim yerlerindeki sudan ucuz ama sağlıksız malları da hatırlatalım. 25 kuruşa kadar düşen rakamlardan binlerce ürün anında alıcı buluyor. Toplu satışta çocuk tişörtünün 50; kazakların 75, eşofmanın 80 kuruşa geldiğini öğreniyoruz.

GÜNDE 140 LİRA KÂR

Kabaca hesapla, 5 liradan satılan bir kazak 4.25 lira; 100 adet üründe 425 lira kâr getiriyor. 1 liralık gömleğin tanesi 30 kuruşa alınıyor ve günde 200 adetten fazla gidiyor. Günlük 140 lira net kâr bırakan gömlek seyyarda aylık 5 bin liradan fazla gelir sağlıyor. Kısacası doğru ürünle, doğru zaman ve yerde olursan ayda 5 bin liradan fazla kazanırsın. 'Tüm bunlar gerçek mi?' diyenlere, 'Burası Türkiye, girişimcilikte sınır yok. Eksiği var fazlası yok' cevabıyla söze başlayalım.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu'ya konuyu danışıyoruz ve normal şartlar 5 liraya kazak satılamayacağını ve genelde elde kalan ürünlerin işporta pazarına düştüğü bilgisini veriyor.

DENETİMSİZLİK ZARAR VERİYOR

Karasu manzarayı şöyle özetliyor: "Kurumsal firmalar yasalara harfiyen uyarken, kontrolsüz bir kesim var. Amaç ucuza üretip günü kurtarmak. Haliyle pazarda 'Bu kadar da olmaz' dedirten şeyler görebiliyoruz. Kayıtdışılık, merdivenaltı üretim gibi örneklerle denetimsizlikten beslenen bir sistem, 2017'de 17 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörüne de zarar veriyor."

UCUZLUĞUN ADRESİ GÜNGÖREN

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu tür ürünlerin daha çok Güngören'de elinde mal kalan firmalardan temin edildiğini aktarıyor. Tanrıverdi, "Çoğunun bedeninde veya renginde problem oluyor. Bazıları defolu. Adamın acil paraya ihtiyacı var, elden çıkarması gerekiyor. Benzeri sebeplerden dolayı bu mallar ucuz satılıyor" diyor. Tanrıverdi, ilgili kişilerin nakit para avantajıyla da çok ucuza toptan alım yaptıklarını paylaşıyor.

"5 LİRAYA TEZGAH AÇAR 5 BİN LİRA KAZANIRSINIZ"

Beyoğlu'ndan Hakan Yavuz nokta atış yapıyor: "Giyimkent'e gidin haftada 3 -4 kez mal bulursun. Dolapdere Feylesof Sokak'a gir, merdivenleri çıkarken sağlı sollu merdivenaltı üretim yapan yerlere uğra manzarayı gör. Ama oradaki gerçekler acıdır." Yavuz bir şekilde konuyu değiştirmeyi de biliyor: " Sen 5 liraya tezgah açar, vatandaşın da neyi sevdiğini bilirsen ayda 5 bin liradan fazla kazanırsın."

"ATÖLYELERDE TANIDIK BUL, MALI KAP"

İş merkezleri ve plazaların gözbebeği Mecidiyeköy'deyiz. Burada oluşan açık hava pazarı, hazır giyimden kozmetiğe kadar 'ne ararsanız var' mantığı ile hizmet veriyor. İş saatlerinde iğnenin kendine düşecek yer bulamadığı semtte, günde 3 vakit giyim işportası açan Hamdi T., mesaisinin önemli kısmını tekstil atölyelerinde geçirdiğini söylüyor. "Kimi zaman şirket sahibi kimi zaman da çalışanı ucuz malı bize haber eder" diyen Hamdi T. müşteri portföyünü şöyle açıklıyor:

"Güngören, Bayrampaşa gibi yerlerde tanıdıklarımız var. Birbirimizi biliriz, adamın elinde mal vardır, 50 kuruştan 200 adet tişörtü anında satar parasını alır. 200 dediğimize bakma firma bir defasında 5 bin 10 bin ürünü elden çıkarır piyasasını yapar."

NAKİT PARAYA İHTİYACI OLAN SATAR

Beşiktaş'ta işportacı A.Y. artık internetten bile mal alındığını belirterek, "Çorap 75 kuruş, kapri, 1.75 TL, eşofman 80 kuruştan gidiyor. Hatta buralara uğramana da gerek yok. Firma sayfasına gir, en az 100 adet sipariş ver ve hatta kapıda öde" diyor. Turistik yerlerde 2 liradan da tezgah açtığını öve öve bitiremiyor. Şimdi hazır olun; 75 kuruş kârla sattığı 100 gömlekten 75 lira kazanıyor. Ve malların tümü 30 dakikada tükeniyor(muş). Öyle diyorlar kendileri.

25 Kuruşa Alıp İşportaya Çıkardıkları Ürünlerden 5 Bin Lira Kazanıyorlar
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 25 Kuruşa Alıp İşportaya Çıkardıkları Ürünlerden 5 Bin Lira Kazanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Semra iri: Ürünkerin resimler varmı japıda odeme varmi 0 0 Yanıtla
  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.


Advertisement