25. MARBLE Fuarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

25. MARBLE Fuarı Açıldı

25. MARBLE Fuarı Açıldı

Dünyanın en büyük fuar etkinlikleri arasında yer alan ve bu yıl 150 bin m² alanda düzenlenen MARBLE İzmir Fuarı, 25. kez kapılarını açtı.

27.03.2019 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, doğaltaş sektörünün küresel devlerini buluşturan açılış töreninde MARBLE'ın İzmir'e ve Ege Bölgesi'ne çok yakıştığını belirterek, "Bu fuarın sahibi İzmir'dir. İzmir'de kalmasında da büyük fayda vardır. 15 yıldır bunun için özveriyle çalıştık" diye konuştu.

Dünyanın da merakla beklediği 25. MARBLE İzmir Fuarı, bu yıl 209'u yabancı olmak üzere toplam bin 100 firmanın katılımıyla açıldı. 150 bin m² alana yayılan alanıyla doğaltaş sektörünün gövde gösterisi haline gelen fuara ilgi yine büyük oldu. Çeyrek asırı geride bırakan MARBLE Fuarı'nın ilk gün etkinlikleri kapsamında 5. Uluslararası Taş Kongresi'nin de açılışı yapıldı.Burada konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın gelişmine paralel olarak Türkiye'nin doğaltaş ihracat rakamlarının yükseldiğine dikkat çekerek, "Türkiye taşı çok önemli bir hazine. Bunun tanıtılmasında MARBLE'ın çok önemli bir katkısı var" diye konuştu.

Bu fuar İzmir'e yakışıyor

MARBLE Fuarı'nın İzmir'e ve Ege Bölgesi'ne çok yakıştığını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Fuarın İzmir'de devam etmesinde çok büyük fayda var. 15 yıldır sektör temsilcilerimizle birlikte fuarın İzmir'de kalması için ne gibi özverilerde bulunulduğunu biliyorsunuz. Hem sektör temsilcileri, hem fuarın sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ yöneticileri dilerim bundan sonra da fuarın İzmir'de kalması için çalışmaya devam ederler. Bu fuarın sahibi İzmir'dir. İzmir'de kalmasında da büyük fayda vardır."

Son fuarım

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, aklı ve bilimi rehber alarak hareket edildiğinde hata payının azaldığını belirterek, "15 yıldır kenti böyle yönetmeye çalıştım. Bu benim son Mermer Fuarım. Bundan sonra görevi Pazar günü seçilecek arkadaşa teslim edeceğim. Bugüne kadar benimle yol yürüyen tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyor, bu fuarın uzun yıllar devam etmesini diliyorum" dedi.

Kongre Eşbaşkanları Prof. Dr. Sacit Özer, Doç. Dr. Deniz Özkut, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Alpaslan Mermer Kongresi'nin açılış bölümünde konuşan diğer isimler oldu.

Doğaltaşın bayramı

Kongrenin ardından 25. MARBLE İzmir'in açılış töreni gerçekleştirildi. Başkan Aziz Kocaoğlu burada yaptığı konuşmada ise şunları kaydetti:

"İzmir fuarcılığı, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği görevin bilinci, benden önceki belediye başkanlarının emekleri ve son 15 yıldır bizim yönetimimizde ciddi bir mesafe aldı. Fuarcılığın nasıl yapılması gerektiğini dünya aleme gösterdik. Ama daha işin başındayız. Bizden bayrağı devralacak arkadaşlarımız bunu daha ileriye götürmek zorundadır. 337 bin m² alanın kamulaştırılması ve birçok girişimlerden sonra sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin parasıyla Türkiye'nin en nitelikli ve büyük fuar tesisine dönüştürülen bu mekanın açılmasıyla fuarcılığımız ayrı bir boyut kazandı. Bugün 1100 civarında katılımcıyla 25. kez kapılarını açan Mermer Fuarı, 5. Mermer Kongresi ve 2. Doğaltaş Forumu'yla İ zmir'de doğaltaşın bayramı kutlanıyor."

Fuarlar kentin yarattığı değerdir, özelleştirilemez

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentlere özgü bir değer olan fuarların özelleştirilmesine karşı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Fuarlar kongreler kentindir. Kentin değeridir. Fuarı özelleştirmek, 'falanca kişi yapsın, Ahmet Efendi yapsın, İZFAŞ zarar ediyor demek' doğru değildir. Fuarlar kaderini kentle, bölgeyle bir gören insanların sahip çıkması gereken etkinliklerdir. Bunun herkes tarafından bu şekilde değerlendirilmesi, bilinmesi gerekir. Birçok şey özelleştirilebilir. Konuya göre, sektöre göre neyin nasıl yapılması gerektiğine karar verilir. Ama fuarlar, kongreler başkadır. Kente özeldir. O kentin yarattığı değerdir."

Ülkenin ve kentlerin kendi varlıklarıyla kalkınarak, sanayileşmeye, bilim ve teknolojiye kaynak sağlayabileceğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Bu görüşümü İzmir Modeli örneğiyle Türkiye'ye göstermek onuruna sahip oldum. Bundan sonra da ailemle birlikte İzmir'de yaşamaya, sizlerle birlikte olmaya, yine izmir'in kalkınması için amatörce çalışmaya devam edeceğim" dedi.

Teşekkürler Başkan Kocaoğlu

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Mevlüt Kaya, MARBLE'ın bugünlere gelmesinde büyük emekleri olduğunu belirttiği Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek, "Sayın Kocaoğlu'nun fuarın bugünlere gelmesindeki emekleri saymakla bitmez. Ama sektör olarak bizler de dimdik yanında durduk. Bugün dünyanın üç büyük fuarından birini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk de Fuar İzmir'in kurulmasından ve sektöre yaptığı hizmetlerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Mehmet Bıçkıcı, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer de doğaltaş sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

30 bin ton dev blok geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE İzmir Fuarı, 30 Mart Cumartesi gününe kadar binlerce sektör profesyoneline ev sahipliği yapacak. Fuarda, Türkiye'ye yıllık 2 milyar dolar döviz kazandıran Türk doğal taş sektörünün büyük bağlantılar yapması hedefleniyor. Ağırlıkları 30 bin tona ulaşan bin 500 ham dev blok, yarı işlenmiş ve işlenmiş yepyeni doğal taşların yanında iş makineleri, mermer makineleri ile makine sarf malzemelerinin de yer aldığı MARBLE İzmir Fuarı; önemli isimleri de ağırlayacak. 5. Uluslararası Taş Kongresi, Dünya Taş Forumu, Designer Habitat Workshop ve Genç Yaratıcı Fikirler Platformu; alanında dünyada önemli işlere imza atmış kişilere ev sahipliği yapacak.

150 bin metrekare alan

Toplam 150 bin metrekare alanda gerçekleşen fuarda; A, B ve C Holü doğal taş firmalarını ağırlıyor. Hollerde işlenmiş ve yarı işlenmiş doğal taşlar sergileniyor. C Holü'nün yan bölümünde kurulan üzeri kapalı dev alanda ise mermer sektöründe önemli bir yere sahip olan makineler yer alacak. İş makinelerinin görsel şovu ise hollerin ortasında bulunan dev etkinlik alanında olacak. D Holü ise, makine sarf malzemelerine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın da merakla beklediği 25. MARBLE İzmir Fuarı'na bu yıl 209'u yabancı olmak üzere toplam bin 100 firma katılıyor. Fuarda; Almanya, Amerika, Azerbaycan, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Danimarka, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hong Kong, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsviçre, İt alya, Japonya, Katar, Mısır, Moritus, Polonya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan,Vietnam ve Yunanistan yer alıyor. 25. MARBLE İzmir Fuarı'nda, 63 ülkeden alıcı bağlantı kurmak üzere bulunuyor. Yerli ve yabancı katılımcılarla ticari görüşmeler yapma imkanı yakalayacak satın almacılar, başta İzmir olmak üzere ülke ekonomisi ve ihracata katkı sağlayacak. Fuarla birlikte Türkiye'ye yıllık 2 milyar dolar döviz kazandıran Türk doğal taş sektörüne pozitif katkı sağlamak hedefleniyor.

Oteller doldu

25. MARBLE İzmir Fuarı sayesinde kentin merkezi ve çevre ilçelerdeki otellerde yoğunluk yaşanıyor. Yurt dışı ve yurt içinden gelen beklenen sektör profesyonellerinin ilgisi, kentin dinamiklerini de mutlu etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 25. MARBLE Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement