27. Uluslararası Panorama Konseyi Konferansı" Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

27. Uluslararası Panorama Konseyi Konferansı" Başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin ev sahipliğinde düzenlenen "27. Uluslararası Panorama Konseyi Konferansı" başladı.

19.09.2018 22:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin ev sahipliğinde düzenlenen "27. Uluslararası Panorama Konseyi Konferansı" başladı.

Panorama müzesi bulunan 30 üye ülkeden temsilci ve akademisyenlerin katıldığı konferansın açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye 1. Başkanvekili Ahmet Selamet, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok, Uluslararası Panorama Konseyi Başkanı Seth Thompson ile panorama müzecilik uzmanları, akademisyenler ve müzelerin yöneticileri katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Uluslararası Panorama Konseyi Başkanı Thompson, Türkiye'nin tarihi, kültürü ve misafirperverliğiyle ön plana çıktığını söyledi.

Thompson, "Türkiye tarihi ve misafirperverliği ile tanınan bir ülke. İnanıyorum ki bu yılın konferansı bu özelliği yansıtacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve Kültür AŞ'ye konferansa ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ediyorum." dedi.

Seth Thompson konuşmasının ardından konferansa verdiği katkılardan dolayı Ahmet Selamet ve Kemal Kaptaner'e plaket sundu.

"Konferans müzeciliğimizin gelişimi için önemli işlev sunacaktır"

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul'un sahip olduğu tarihi nedeniyle önemine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul, tarihi sürekliliği itibarıyla emsali olmayan bir şehirdir. Hiçbir şehir İstanbul ile yarışamaz. Çünkü İstanbul, iki büyük medeniyet olan Roma ve Osmanlı'ya başkentlik yapmıştır. Dünyada bu kadar uzun süre başkentlik yapmış bir şehir yoktur. Bu sebeple konferansın İstanbul'da gerçekleşmesi şehrimizin tarihi özelliği açısından önemlidir. Bu şehrin tarihinde en keskin tarihi noktalarından biri olan fethin panoramik müzesinin olmasını önemli buluyorum. Bu konferans müzeciliğimizin gelişimi konusunda önemli bir işlev sunacaktır."

"Türkiye'nin ilk panoramik müzesi Panorama 1453"

Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, Türkiye'nin ilk panorama müzesinin İstanbul'da yapıldığına değinerek, müzelerin, İstanbul'un tanıtımında önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Müzelerin şehirler arasında bağların kurulması işlevi de üstlendiğini anlatan Kaptaner, "Tematik müzecilik kavramı şehirlere değer katmıştır. Türkiye'nin ilk panoramik müzesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Panorama 1453 Müzesi'dir. 31 Ocak 2009 tarihinde açılışını gerçekleştirdiğimiz bu müze, İstanbul'un fethini konu edinmektedir." dedi.

"İstanbul adeta bir müze şehridir"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1. Başkanvekili Ahmet Selamet de İstanbul'un tarihi ve kültürel anlamda çok büyük bir değeri barındırdığını vurguladı.

Selamet, "Bugün dünyada 30 civarında panorama müzesi olduğunu biliyoruz. Bunların hepsi anı yaşatan mekanlardır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul adeta bir müze şehridir. Bu şehrin cadde ve sokaklarında dolaşırken pek çok medeniyetin izlerini görürsünüz. İstanbul semavi dinlerin hepsinin ibadethanelerini yan yana görebileceğiniz dünyada nadir mekanlardandır." diye konuştu.

"Panoramalarda ulusal kimliği inşa etmek", "Savaş panoramalarında mücadeleyi anımsama", "Peyzaj ve mimaride panoramik bellek", "Tarihi panoramalar", "Panoramik medyada tarih ve öznellik", "Bellek oluşturucusu olarak panorama müzesi" konu başlıklarında oturumların gerçekleştirileceği konferans, 23 Eylül'e kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 27. Uluslararası Panorama Konseyi Konferansı' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.


Advertisement