28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Ankara'da - Son Dakika
Güncel

28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Ankara'da

28\'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Ankara\'da

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen serbest konulu 28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Ankara'da D&R Tunalı Hilmi'de açıldı.78 ülkeden dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen 137 eserin yer aldığı sergi, 1 Aralık tarihine kadar açık kalacak.

18.11.2011 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen serbest konulu 28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Ankara'da D&R Tunalı Hilmi'de açıldı. 78 ülkeden dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen 137 eserin yer aldığı sergi, 1 Aralık tarihine kadar açık kalacak.

Serginin açılışına, Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, İçişleri eski Bakanı İsmet Sezgin, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Şükrü Küçükşahin, Hürriyet Ankara Gazetesi Yazıişleri Koordinatörü Yaşar Sökmensüer ile Ankaralı sanatseverler katıldı.

Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, karikatür yarışmasının anlamı derin ve önemi bir etkinlik olduğunu belirterek, "Karikatür sanatı, birkaç yüz sayfayla anlatılabilecek olan bir olayı bize birkaç çizgide, birkaç renkte çok açık ve net anlatabiliyor" dedi. Serginin kent kent dolaşarak insanlarla buluşmasının da önemine değinen Seyman, "Aydın Doğan Vakfı, bu sanat eserlerini sadece büyük kentlere hapsetmemesi de ayrı bir önem taşıyor. Bir bakıyoruz Erzurum'dalar, bir bakıyoruz Trabzon'dalar, Diyarbakır'dalar ve Antalya'dalar. Bu sene de Başkentimizde başlayıp diğer şehirlerimizde sanatseverlerin gönlünü fethedecekler" diye konuştu.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da serginin ilk durağının Başkent olduğunu belirterek, "Daha sonra Türkiye'nin diğer kentlerine de gideceğiz. Her sene Türkiye haritasını elimize alıp, nerelere gitmedik oralara bakıyoruz ve sergimizi o şehirlere götürüyoruz. Bu sene de 15'ten fazla şehrimize gideceğiz" dedi.

Karikatürün herkese hitap eden bir sanat olduğuna dikkat çeken Fetvacı, "Biz bilgi ve hız çağındayız. Bilgiyi en hızlı veren araçlar arasında da karikatür yer alıyor ve ben bu yüzden karikatürün yüzyılın sanatı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Çeşitli ülkelerinden yüzlerce saygın karikatüristin katıldığı yarışmanın seçiciler kurulu da dünyanın en önemli karikatür ustalarından oluşuyor. Jüri Başkanı Ralp Steadman (İngiltere), Ercan Akyol, Steve Bell (İngiltere), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat Abdel Azim İsmail (Mısır), Maira Kalman (ABD), Rick Meyerowitz (ABD), Tan Oral, Hideo Takeda (Japonya) gibi dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen karikatür ustalarından oluşan bu kurul, 30 Mayıs 2011 tarihinde Bodrum Işıl Club'da yaptığı değerlendirmede titiz bir elemenin ardından ödüle değer bulunan eserleri seçti.

Yarışmanın Seçiciler Kurulu, yaptığı değerlendirmede İngiliz sanatçı Ross Thomson'u birinciliğe, İsrailli sanatçı İlya Katz'ı ikinciliğe, Almanya'dan Werner Rollow'u üçüncülüğe layık gördü. Seçici Kurul ayrıca; Nadia Aghabeigi (İran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Viktor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs ( Lüksemburg), Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya), Listes Nikola (Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme'yi (Almanya) Başarı Ödülü'ne değer gördü.

1983 yılından itibaren düzenlenen yarışmaya bugüne kadar 136 ülkeden 7 bin 668 sanatçı 65 bini aşkın eser ile katılırken, yarışma bütün dünyada Karikatür Oscarları olarak biliniyor. Yarışma, karikatürün hoşgörü ve sağduyuya dayalı olduğu temelinden yola çıkılarak, farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun yapıtaşlarından biri olduğu düşüncesiyle düzenleniyor. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Ankara'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi
    20:02 Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi

    Malatya'da yolcu treninde yapılan operasyonda, üç zanlının bagajlarında 18 kilo kubar esrar bulundu. Olayda gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tutuklandı.

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.

  • VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi
    19:54 VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi

    Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi 18. hafta erteleme maçında VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yenerek galibiyet elde etti. Maçın setleri 17-25, 25-21, 31-29, 14-25 ve 5-15 şeklinde sonuçlandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.


Advertisement