28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Binbaşı Eryiğit: "(BÇG'de) Günlük gazeteler, basın özetleri var. Bunları toplayarak masaya getirip, okuyarak bilgi sahibi oluyorduk" "Önemli hususlar ayıklanıyordu. Bunlar bir sekret...

11.12.2013 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası sanıklarından emekli Binbaşı Salih Eryiğit, BÇG içindeki görevini anlatırken, "Günlük gazeteler, basın özetleri var. Bunları toplayarak masaya getirip, okuyarak bilgi sahibi oluyorduk. Önemli hususlar ayıklanıyordu. Bunlar bir sekretarya vasıtasıyla komuta katına, şube müdürüne, harekat başkanına arz ediliyordu" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, dün savunmasını tamamlayan emekli Binbaşı Salih Eryiğit'in sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç, "(BÇG devir teslim memorandumu) Belge için savcılıkta doğru demişsiniz. Bu belge doğru mu?" sorusuna Eryiğit, "Doğrudur, fazla bir şey söylemeyeceğim. Ben bu belgeyi gördüm. Benim ismim burada yazıyor dedim. Benim için doğru" yanıtını verdi.

Oruç, "Doğrudur derken neyi kastettiniz? Bu isimler giriş belgesi verilen isimler miydi? sorusu üzerine Eryiğit, "Belge doğru ya da sahte, ölü doğmuş bir belge mi bilmiyorum. Ben ismimi gördüm. Belgeyi görünce de doğrudur dedim" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, "İddinamede yer alan BÇG devir teslim memorandumu belgesinde görev aldığınız yer alıyor. Burada siz yaptığınız çalışmayı nasıl bilgi formuna dönüştürüp arz ediyordunuz" sorusuna Eryiğit, şöyle yanıt verdi:

"Herhangi bir sonuca bağlamıyorduk. Günlük gazeteler, basın özetleri var. Bunları toplayarak masaya getirip, okuyarak bilgi sahibi oluyorduk. Önemli hususlar ayıklanıyordu. Bunlar bir sekretarya vasıtasıyla komuta katına, şube müdürüne, harekat başkanına arz ediliyordu. Sistem hiyeyarşik yapı içerisinde. Hadi bugün kaç subayı atacağız diye bir karar vermiyorduk. Diyelim ki bir gazetede TSK'ya küfredilmiş, adli müşavirliğe gönderilir, bir suç işlenmiş mi diye sorulurdu."

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın, "Sizin çalıştığınız masanın üstünde bir üst kurulun olduğunu söylediniz. Kimlerdir bunlar? Alttan gelen bilgiler kime gidiyordu" sorusuna Eryiğit, "O komutanlardır, üsteki komutanlar. Genelkurmay'ın içinde kim varsa komutan odur. Bu bir zincirdir. Bir üst kurul olduğunu duydum" diye cavap verdi.

-"Ölçümüz devrim kanunları, ilgili yönetmelikler ve yönergelerdi"

Müşteki avukatlarından Namık Kemal Burhan'ın "Burada gazeteleri tasnif ölçünüz neydi" sorusuna Eryiğit, "Bizim ölçümüz devrim kanunları, ilgili yönetmelikler ve yönergelerdir. Kanunlara aykırı bir şey olursa onu alıyorduk" diye yanıt verdi.

Sanıklar Mustafa Hakan Bural ile Salih Eryiğit'in avukatı Can Oruç da savunmasında, her iki müvekkilinin de suçsuz olduğunu, BÇG faaliyetlerinde kendi rızaları dışında emirle görevlendirildiklerini öne sürdü.

Oruç, "Müvekkillerim, kendisine verilen görevleri amirlerinin sıralı emirleriyle yapmıştır. Kendilerinin hiçbir belgede imzası yoktur. Belge de hazırlamamıştır. İki müvekkilimin de beraatini talep ediyorum." dedi.

Duruşmaya ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement