28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Orgeneral Karadayı: "(BÇG) Genelkurmay'da onlarca çalışma grubu olur, çalışma grupları yasal olmayan bir hedefe yönelmez" "(Sincan'da tankların yürümesiyle ilgili) Sorumlu olacak kimse yok ki. Bu, eğitim olarak yapılan bir faaliyet" "28 Şubat darbe değildir bunu çok iyi bilmeniz lazım"

16.12.2013 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, müşteki avukatının Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile ilgili bir sorusu üzerine, "Genelkurmay'da onlarca çalışma grubu olur, çalışma grupları yasal olmayan bir hedefe yönelmez" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, savunmasını tamamlayan Karadayı'nın sorgusu devam ediyor.

Müşteki avukatı Yılmaz Bölükbaşı,"Sizin veya diğer komutanların 28 Şubat sürecinde ülkenin yönetimiyle alakalı ortaya koyduğu ders vermeler, brifingler 'şeriat gelecek' söz ve eylemleri üzerine mi oldu, yoksa planlı bir hareketin parçası mı?" sorusuna, Karadayı, "Ben gerçekler neyse onları ifade ettim. Bu bakımdan, bunları dikkatli okurlarsa pekçok şeyi kendileri görecekler. Bu soruya cevap vermek istemiyorum" yanıtını verdi.

Bölükbaşı'nın, "Şeriat gelecek, kanlı mı olacak kansız mı? sözünü Erbakan nerede söylemiştir, kesin bilginiz var mı?" sorusuna, Karadayı, "Pek çok kişi bunu televizyondan duydu" cevabını verdi.

Avukat Bölükbaşı'nın, "Terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan ile terör örgütü Hizbullah'ın elebaşı Hüseyin Velioğlu'nun arkadaş oldukları ve 28 Şubat sürecinde bunlarla görev bağlamında ilişki kurulduğu bilginiz dahilinde mi?" sorusuna Karadayı, "Ne alakası var, anlamadım" karşılığını verdi.

Avukat Bölükbaşı'nın, "28 Şubat döneminde Fadime Şahin ve Ali Kalkancı gibi kişilerin verilen görevi başarıyla oynadıkları yönünde görüş var. Bununla ilgili bilginiz var mı?" sorusu üzerine Karadayı, "Hayır" dedi.

Bölükbaşı'nın, "Bükreş'te katıldığınız bir toplantıda, 'biz askerler siyasetin dışındayız' şeklinde yaptığınız açıklama için Başbakan Erbakan'ın size teşekkür ettiğinden bahsettiniz. Rahmetli Erbakan'ın size defalarca teşekkür etmeye sevk eden gerçek durum sizce ne? sorusuna, Karadayı, "Erbakan hassas bir insandı. Bana da gerçekten birkaç defa teşekkür etti" yanıtını verdi.

-Karadayı'ya "Osman Pamukoğlu" sorusu

Bölükbaşı'nın, "Askerler sivil otoriteye bağlıdırlar. 28 Şubat sürecinde bazı olaylar karşısında rahatsızlık duyduğunuzu belirtiyorsunuz. Bu süreçte neden Osman Pamukoğlu gibi asker elbisesini çıkararak, yönetime talip olmadınız? Neden böyle bir yol tercih etmediniz?" sorusuna Karadayı, "Bu soruyu pek mantıklı bulmadım. Özür dilerim" diye cevapladı.

Avukat Bölükbaşı da "28 Şubat sürecini de biz pek mantığımıza oturtamadığımız için soruyoruz bu soruları" karşılığını verdi.

Bölükbaşı'nın, "Bir kısım kurumlar, kişiler mimlenmiş, adete sürek avları düzenlenmiş, bir kısım insanlar işinden aşından edilmiş, yaşam tarzları sorgulanmış, yargılanıp infazları yapılmıştır. 28 Şubat sürecinde de kanunların nasıl şekillendiği malum. İrticayla mücadele konusunda devrim kanunlarına atıfta bulunarak bir mücadele yürüttünüz. Devrim kanunları da dahil 'irticayla ilgili mücadele kriterleri şöyle belirlenir' diyen, hangi yasa vardır? İrticayla mücadelenin kriterlerini kim belirlemektedir?" sorusuna Karadayı, "Cevap vermeyeceğim. Gerçekle alakası olmayan, hayali şeyler bunlar" yanıtını verdi.

-"Basından uzak kaldım"

Bölükbaşı'nın,  "20 Aralık 1996'da Hürriyet'te Ertuğrul Özkök'ün, üst düzey bir komutana atfen bu defa işi silahsız kuvvetler halletsin yazısı var. Bu yazıdaki üst düzey komutan siz miydiniz?" sorusuna, Karadayı, "Hayır, basından mümkün olduğu kadar uzak kaldım. Söyledikleriniz mantık dışı, askerin ne alakası var bununla" karşılığını verdi.

Bölükbaşı'nın, "Garnizon komutanlıklarınca yurt içine yönelik istihbarat çalışması yapılması mümkün mü? sorusuna, Karadayı, "Yok böyle birşey" cevabını verdi.

Bölükbaşı'nın, "16 Nisan 1997 tarihli lailklik aleyhtarı faaliyetler konulu belgeden haberiniz var mı?" sorusuna, Karadayı, "Hayır, böyle bir belge yok, olamaz" yanıtını verdi. "Sizin haberiniz olmadan böyle bir talimatın verilmesi mümkün müdür? sorusuna ise Karadayı, "Mümkün değildir" cevabını verdi.

"BÇG, araştırma, proje hazırlama göreviyle, sadece bir yerde oluşturulmuş masum bir komisyon mudur? Yoksa, 10 Nisan 1997 tarihli BÇG belgesinde yer aldığı şekliyle ayrı bir birim teşkilatlanması mıdır?" sorusunu ise Karadayı, yanıtsız bıraktı.

-"Sorumlu kimse yok"

Karadayı'nın "Sorulara cevap vermek istemiyorum, bundan sonrakileri keselim" demesi üzerine, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, "Efendim soruları sorsunlar, siz cevap vermezseniz vermeyin" karşılığını verdi.

" Sincan'da tankların yürümesiyle ilgili, sorumlular hakkında herhangi bir işlem yaptınız mı?" sorusuna Karadayı, "Sorumlu olacak kimse yok ki. Bu eğitim olarak yapılan bir faaliyet" yanıtını verdi.

" Refah Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatıldığını söylediniz. Bunda, olayları abartan bir kısım medyanın tahrikleri ve gazete küpürleri delil olarak kullanılmıştır. Refah Partisi'nin kapatılması sürecinde Genelkurmay Başkanlığı olarak yönlendirici rol üstlendiğiniz konusunda ne dersiniz?" sorusuna, Karadayı, "Mantıksız şey bunlar, cevap vermek istemiyorum" cevabını verdi.

Müşteki avukatı Hüsnü Tuna'nın, "Ana-Refah koalisyonunun kurulmamasına yönelik, Tansu Çiller'le Uludağ'da görüşme yaptığınız söyleniyor. Aldığınız tavrın nedeni nedir?" sorusuna, Karadayı, "Sayın Çiller'in avukatı, Çiller'le Uludağ'da görüştüğümün yalan olduğunu söyledi. Bunun üzerine daha ne diyeyim?" yanıtını verdi.

-"Darbe diye birşey yok"

Tuna'nın, "Refah iktidarının ilk YAŞ toplantısında çok sayıda asker ihraç ediliyor. 2. YAŞ toplantısında atılanlar da dikkate alındığında darbeye karşı çıkacakların atıldığı fikrine katılıyor musunuz? sorusuna Karadayı, "Darbe diye birşey yok ortada, nereden çıkarıyor sunuz?" karşılığını verdi.

Müşteki avukatı Cüneyt Toraman'ın, soru sorarken, "28 Şubat darbe olmasaydı, bu dava açılmazdı" demesi üzerine Karadayı, "28 Şubat darbe değildir bunu çok iyi bilmeniz lazım" cevabını verdi.

Toraman'ın, 28 Şubat sürecine ilişkin bir başka soru sorarken, faili meçhul cinayetleri hatırlatması üzerine ise Mahkeme Başkanı Köksal, "Faili meçhullere biz bakmıyoruz, faili meçhullerle ilgili dava varsa orada bildiklerinizi belirtin" dedi.

"28 Şubat'tan önce İsrail'de bu sürecin provası yapıldı mı? sorusuna Karadayı, "Hayretler içerisinde kalıyorum bu soruları nereden yaratıyorsunuz?" cevabını verdi.

-Soruları yanıtlamadı

Müşteki avukatı Bülent Demir'in, "28 Şubat döneminde 150 bin kişinin kadrolaştığı tespit edilmiş, 150 bin kişilik kadrolaşma TSK içinde mi Türkiye genelinde mi?" sorusunu, Karadayı cevaplamadı.

Demir'in, "2010 yılındaki referandumla YAŞ kararları yargıya açıldı. Niye askeri mahkemeler varken, yargılanma hakkı olmayan bir kuruma, YAŞ'a bin 546 kişiyi ihraç için gönderdiniz? 2'li ve 3lü kararnamelerle yargısız infaz yapılmasına neden izin verdiniz? Hiç vicdan azabı çekmediniz mi?" sorusuna Karadayı, yanıt vermedi.

Demir'in bu sorusuna, salondakilerin tepki gösterdiği görüldü.

Karadayı, "BÇG'ye ilişkin" bir soru üzerine, "Genelkurmay'da onlarca çalışma grubu olur, çalışma grupları yasal olmayan bir hedefe yönelmez" dedi.

Karadayı, müşteki avukatının birçok sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

-Mahkeme salonunda tartışma

Müşteki avukatı Necip Kibar, söz alarak, "Öyle manzaralar vardı ki yürekler yandı, mukaddes görülen değerler zarar gördü. Üniversiteye giden bir kız öğrencinin, böşörtüsü, BÇG'nin talimatıyla başından zorla çıkarıldı" dedi ve olayın fotoğrafını gösterdi.

Kibar daha sonra ise 70 yaşındaki Medine Bircan'ın, başörtülü fotoğrafı olduğu gerekçesiyle Çapa Tıp Fakültesi'nde tedavi göremediğini savunarak, "Başı açık fotoğraf getiremediği için hayatını kaybetti. Bunlar 28 Şubat'taki psikolojik harekatlardı" dedi ve Bircan'ın fotoğrafını gösterdi.

Bunun üzerine Karadayı, "Bir defa bunlarla alakamız olmaz. Ben ilk defa mahkemeye geliyorum. Sizleri dinledikten sonra gerçek mağdurların, burada oturan arkadaşlarımız olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Karadayı'nın bu sözleri, sanık yakınlarınca alkışlandı. Mağdurlar ise bu sözlere tepki gösterdi.

-"Neler yapmış bizim TSK?"

Salonda kısa süreli tartışma yaşanınca, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, avukata, "Resim göstermeyin, olay hastanedeyse, oraya gidip işlem yapın" dedi.

Karadayı, söz alarak, "Meğer neler yapmış bizim TSK? Böyle mantık dışı şeyler olabilir mi? Bunu samimi olarak söylüyorum. Buradaki arkadaşlar gerçek mağdurlar" ifadesini kullandı.

Kibar'ın söz almak için ısrar etmesi üzerine, Mahkeme Başkanı Köksal, "Söz vermiyorum, zorla mı alacaksınız?" Avukatlar için de disiplin hükümleri var, seyirciler için de var. Söz vermediğim kimse konuşmayacak" uyarısında bulundu.

Üye Hakim Hakan Oruç, söz alarak, "Avukat bey, siz iddianameyi dinlemediğiniz için... Burada bir çok müştekinin beyanları okundu, iddianamede de var. Müştekilerin sicil notları bile var. Bu kadar spesifik meselelerle uğraşırsak işin içinden çıkamayız" dedi.

-"Hükümetin ıskatıyla alakası yok"

Kibar'ın, "Ben bir örnek vereceğim" diye ısrar etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Köksal, "Hastanede tedavi edilmeyen bir adamın, hükümetin ıskatıyla alakası yok" dedi.

Köksal, kimseyi rencide etmek, disiplin hükümlerini işletmek istemediklerini söyledi.

Duruşmaya, ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika
    16:11 AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika

    Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'AK Parti Siyaset Akademisi' programını tamamlayan 244 kadına sertifikaları takdim edildi. Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları İnsan Hakları Başkanı Oya Eronat, siyaset akademisinin kadınlar için yapıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın kadınlara verdiği değeri vurguladı. Sertifikalar, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da verildi.

  • Altun: 31 Mart 2024 yerel seçimleri Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı
    16:08 Altun: 31 Mart 2024 yerel seçimleri Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yerel yönetimlerin belirlenmesi amacıyla pazar günü yapılacak seçimler dolayısıyla kaleme aldığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) medyasında geniş yer bulan "Türkiye'de Mahalli İdareler Seçimleri" makalesinde, "31 Mart 2024...

  • Rize'de Mahkeme, Deterjana Dayanaklı Olmayan Mutfak Tezgahı İçin Ayıplı Mal Kararı Vermedi
    16:08 Rize'de Mahkeme, Deterjana Dayanaklı Olmayan Mutfak Tezgahı İçin Ayıplı Mal Kararı Vermedi

    Rize'de yaşayan bir vatandaşın deterjana dayanaklı olmayan mutfak tezgahı nedeniyle açtığı davada mahkeme, tezgahın ayıplı mal olmadığı kararını verdi. Mahkeme, tezgahta kullanılan mermerin sıradan deterjanlarda dahi yüzeyinin bozulabilecek taşlardan olduğunu ancak kullanım hatasından kaynaklı bu duruma geldiği tespitiyle davanın reddine hükmetti.

  • Tunceli'de Yaban Keçileri Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Görüntülendi
    16:07 Tunceli'de Yaban Keçileri Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Görüntülendi

    Tunceli'de koruma altındaki yaban keçileri, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yiyecek ararken objektife yansıdı. Milli park, bozayı, kurt, vaşak, su samuru, kartal, yaban domuzu, sincap ve yaban keçisi gibi türlere ev sahipliği yapıyor. Keçiler, izlendiklerini fark edince zirvelere doğru tırmandı.

  • İzmir'de 31 Mart Seçimlerinde 16 Bin 277 Personel Görev Yapacak
    16:07 İzmir'de 31 Mart Seçimlerinde 16 Bin 277 Personel Görev Yapacak

    İzmir Valiliği, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için 16 bin 277 personelin görev yapacağını duyurdu. Seçimde 10 bin 721 sandıkta 3 milyon 459 bin 970 seçmenin oy kullanabileceği belirtildi. İl genelinde seçimlerin huzur ve güven ortamında gerçekleşmesi için gerekli tedbirlerin alındığı açıklandı.

  • MARSU, Mardin Artuklu ilçesinde yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı
    16:07 MARSU, Mardin Artuklu ilçesinde yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU), Artuklu ilçesine bağlı Nur Mahallesi'nin bir kısmında yaşanan içme ve kullanma suyu sorununa çözüm sağlamak amacıyla başlattığı yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı. MARSU, Artuklu ilçesi Nur Mahallesi'nde bazı yerleşimlerin artan nüfus ve yapılaşmayla birlikte ihtiyaç duyulan içme suyu talebini karşılamak için başlattığı derin içme ve kullanma suyu amaçlı sondaj kuyusu kazı çalışması çalışmalarını bitirdi. Açılan sondaj kuyusunu mevcut şebeke hattına entegre etmek için ek olarak 300 metre uzunluğunda ek şebeke hattı döşeme işlemleri gerçekleştirildi.


Advertisement