28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Sanık Lokman Ekinci: "BÇG'de hiçbir zaman görev almadım. Bana da BÇG'de yer almam konusunda amirlerimce herhangi bir emir verilmedi"

20.01.2014 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası sanıklarından emekli Tuğgeneral Lokman Ekinci, "BÇG'de hiçbir zaman görev almadım. Bana da BÇG'de yer almam konusunda amirlerimce herhangi bir emir verilmedi" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada önce, sanıklardan emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın avukatı Metin Şenay müvekkili adına savunma yaptı.

Şenay, "28 Şubat mağduru olduğunu iddia edenlerin davaya ilgi göstermediklerini" ifade etti.

Soruşturmayı yürüten savcıların, konuyu ideolojik bir yaklaşımla ele aldıklarını iddia eden Şenay, 54. Hükümet'in istifasıyla ilgili sürecin hukuk dışı olmadığının, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in basına yansıyan açıklamalarında, inisiyatif kullandığının görüldüğünü anlattı.

Şenay, "Müvekkilim aleyhine ortaya konulan suçlamalar, hükümetin istifa süreciyle ilgili değildir. Bu suçla ilgili müvekkilime atılı hiçbir fiilin bulunmaması nedeniyle müvekkilimin beraatine karar verilmesini istiyorum" dedi.

Duruşmada daha sonra sanıklardan emekli Tuğgeneral Lokman Ekinci'nin savunmasına geçildi.

Ekinci, BÇG'de hiç görev almadığını, bu somut gerçeğe karşın, "BÇG telefon rehberi ve BÇG'ye giriş yetkisine sahip kişiler listesinde ismi geçtiği gerekçesiyle" gözaltına alındığını ve sonrasında tutuklandığını anlattı.

BÇG'nin Genelkurmay Karargahında teşkil edildiğini, faaliyetlerinin gizli saklı olmadığını, bizzat BÇG'de görev aldığını ifade edenlerin beyanlarıyla da BÇG'nin Genelkurmay Karargahında kurulan bir çalışma grubu olduğunu mahkeme sürecinde anladığını ifade eden Ekinci, "BÇG'de hiçbir zaman görev almadım. Bana da BÇG'de yer almam konusunda amirlerimce herhangi bir emir verilmedi" diye konuştu.

Ekinci, 1996-1998 yıllarında Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yaptığını belirterek, suçlama konusu dönemde yaptığı çalışmaları anlattı. Bu çalışmalar nedeniyle dahi BÇG'de görev almasının mümkün olmadığını ifade eden Ekinci, "Savcı, dijital ve imzasız iki belgede ismim yer aldığı gerekçesiyle BÇG'de görev aldığımı iddia etmiştir. Varsayımdan hareketle BÇG ve şahsım ilişkilendirilmiştir" diye konuştu.

O dönemde amiri konumunda bulunanların da arasında bulunduğu sanıkların, kendisinin BÇG'de görevlendirilmediğini doğrulayan beyanlarda bulunduklarını aktaran Ekinci, Genelkurmay Başkanlığının, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yaptığı başvuru üzerine, BÇG listesinde ve BÇG tutanaklarında ismi ve imzasına rastlanmadığına ilişkin yanıt verdiğini bildirdi.

Buna karşın, iki imzasız ve dijital belge nedeniyle 14 ay tutuklu kaldığını söyleyen Ekinci, isminin neden bu belgelerde yer aldığı, bunların niçin kendisine tebliğ edilmediğinin araştırılması konusunda suç duyurusunda bulunduğunu, ancak bu konuda şu ana kadar bir işlem yapılmadığını ifade etti.

Ekinci, "Şemdin Sakık gibi bir terör örgütü üyesinin bu davada mağdurluk ve tanıklık talebinin bulunması ben ve benim gibi olan sanıkları yaralamıştır" ifadesini kullandı.

-"Yalan söylediğimi neden düşünüyorsunuz?"

Savunmasının ardından müşteki avukatlarından Necip Kibar'ın "BÇG ile hiçbir ilişkiniz olmadığını, belgelerde isminizin ne suretle geçtiğinizi bilmediğinizi, BÇG'yle ilgili bilgileri medyadan öğrendiğinizi söylüyorsunuz. Önemli görevlerde bulunan bir kişi olarak, BÇG'yi sonradan öğrenmiş olmanız doğal mı?" sorusuna Ekinci, "Genelkurmay Karargahı dışında, Türkiye'nin her yerinde çalışan subay ve astsubaylar var. Karargahtaki bir çalışma Türkiye'nin her tarafında yayımlanamayacağı için doğaldır" yanıtını verdi.

Avukat Kibar'ın, "Sanıklardan Ahmet Nazmi Solmaz, savcılık sorgusunda BÇG'de görevlendirildiğinizi düşündüğünüzü söylüyor" sözü üzerine Ekinci, Solmaz'ın mahkemedeki ifadesinde bunun yanlış olduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Ekinci, Kibar'ın, "Şüpheli Ömer Özkan, BÇG'ye ilişkin bir listeyi sivil memur olarak hazırladığını ve sizin isminizin de o listede bulunduğunu söylüyor. Ömer Özkan'ın yalan söylemeyeceği düşünülürse, BÇG'de çalışmadığınızı nasıl ispatlarsınız?" sorusuna ise, "Ömer Özkan'ın yalan söylemediğini düşünüyorsunuz da benim yalan söylediğimi neden düşünüyorsunuz? 16 yıl önce hazırlanan ve 70 kadar kişi olan bir listeyi olduğu gibi hatırlayacak bir kimse düşünemiyorum" karşılığını verdi.

Ekinci'nin avukatı Yasin Tekakça da müvekkilinin BÇG'de bulunmadığını ve hiçbir faaliyetine katılmadığını anlattı.

Duruşmaya daha sonra ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement