28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Albay Yaykır: "İddianamede, fişleme olarak gösterilen şeyler, haber ve bilgilerdir.

22.01.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası sanığı emekli Albay Erkan Yaykır, "İddianamede, fişleme olarak gösterilen şeyler, haber ve bilgilerdir. Bunlar kıymetlendirilmemiştir. Bu emarelere bakılarak hiçbir hüküm kurulmamış ve karar verilmemiştir" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savunmasına devam eden Yaykır, 28 Şubat döneminde irticanın bir tehdit olduğunu, bununla yapılan mücadelenin suç olarak görülemeyeceğini kaydetti.

Askeri işleyiş ve hiyerarşi göz önüne alınmadan hazırlanan iddianamenin, daha ilk baştan geçersiz hale geldiğini savunan Yaykır, iddianamede, kişilerin dini eğilimlerinin sorgulandığı, fişlendiği, aile yaşamlarına bakıldığı yönünde iddiaların bulunduğunu ancak bunların icra ve sonuç kabiliyeti olmayan haber ve emareler olduğunu ileri sürdü.

Bu haber ve emarelere bakılarak hazırlanan iddianamenin, dayanaksız ve bilimsellikten uzak olduğunu iddia eden Yaykır, "İddianamede, fişleme olarak gösterilen şeyler, haber ve bilgilerdir. Bunlar kıymetlendirilmemiştir. Bu emarelere bakılarak hiçbir hüküm kurulmamış ve karar verilmemiştir. Karar verilmesi de mümkün değildir" dedi.

Yaykır, şunları kaydetti:

"Emniyet tarafından dava dosyasına dahil edilen her türlü belge ve delil, iddianame konusunda açık şüphe oluşmuştur. Bu şekilde yargılanmamız hukuken uygun değil. Hakkımızdaki deliller, imzasız bilgisayar çıktıları olup, hukuki bir delil niteliği taşımamaktadır. Ayrıca hukuka aykırı olarak elde edilmiştir. Beraatımı talep ediyorum."

-"Modüle edilmiş konuşmalar"

Savunmasını tamamlamasının ardından Yaykır'ın sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç'un, "Bir şahısla, Abdullah Çatlı'dan da örnekler vererek yaptığınız bir konuşmanın ses kasetleri var. Konuşmaların bir subay ile sıradan bir vatandaş arasında yapıldığını düşündüğünde garip geldi. Bu konuşmaları yaptığın şahsı kullandınız mı?" sorusuna Yaygır, "Bu şahsı kullandık. İstihbaratta, şahsın kim olduğunu, bir örgüt tarafından kullanılıp kullanılmadığını, suça meyilli olup olmadığını sorarak başlarsınız. Bu görüşmelerin tamamı, bu şahsın bizimle ilgili ne kadar bilgiye vakıf olduğunu anlamak için modüle edilmiştir" yanıtını verdi.

Oruç'un, "Resmi bir kurumda böyle bir konuşma olabilir mi?" sorusunu üzerine Yaykır, "Olabilir, çünkü bu şahıs deniz kuvvetleriyle ilgili birçok konuya sahip. Biz onun mimiklerini, konuşma şeklini analiz ediyoruz. Verdiği cevaplar da önemli değil. Şahsın gerçekliğe ne kadar yakın olabileceğini tespit ediyoruz. Bu modüle edilmiş konuşmalar. Daha sonra bu şahsın yanlış anlamaması için bizim düşüncemizi söylüyoruz" dedi.

Hakim Oruç'un, " O dönemde istihbarata ait ses kasetleri nasıl saklanıyordu?" sorusuna, Yaykır, "Deprem olduğu için biz o dönemde Gölcük'te çadırdaydık. Yıkılmayan yerlerde çelik kasalarda saklıyorduk. Bunlar devletin arşivleridir" cevabını verdi.

-"BÇG'de çalışmadım"

Hakan Oruç'un, "BÇG'nin taşra teşkilatında çalıştınız mı?" sorusuna, Yaykır, "Hayır çalışmadım, böyle bir yapı kurulsaydı, belgelerde olması gerekirdi. Ne Donanma Komutanlığında ne de Deniz Kuvvetleri Komutanlığında böyle bir yapı kurulmadı" yanıtını verdi.

Oruç'un, "İmha edilen bazı evraklarla ilgili bir beyanda bulundunuz. Bu belgeleri daha önce gördünüz mü?" sorusunu, Yaykır, "1998'dekileri gördüm. Onun dışındakileri görmedim" diye yanıtladı.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "Savunmanızın başında TSK'dan atılmalardan bahsettiniz ve bunlarla ilgili iddianamede, hiçbir bilgi ve belge olmadığından bahsettiniz. İddianamede, buna ilişkin belgeler bulunuyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?"sorusunu Yaykır, şöyle cevapladı:

"Bunlar belge değildir. Somut bir icraya yönelik belgeyle desteklenmedikçe hiçbir şey ifade etmez. Uydurma belgelerle birilerinin bir şey söylemesi somut gerçekleri ortaya çıkarmaz. Savcılığın görevi, bunu somut bir şekilde ortaya koymaktır. YAŞ kararlarıyla atılmalar bellidir, hangi sözler nedeniyle atılmaların ortaya konulduğunu siz savcı olarak ortaya koyarsınız o zaman anlarım."

-"BÇG'nin irade beyanı yok"

Savcı Çetin'in, "Atılma prosedürü bellidir. BÇG'nin böyle bir iradeyi ortaya koyup koymadığını merak ediyorum" demesi üzerine Yaykır, "BÇG'nin bir irade beyanı yoktur. Sadece BÇG olarak söylemiyorum, karargahlarda kurulan hiçbir grubun irade beyanı yoktur. Bütün irade beyanlarını komutan yapar. YAŞ kararıyla atılanların neden atıldığı bellidir" cevabını verdi.

Kemal Çetin'in, "Anayasanın 14. maddesinde sayılan eylemler kapsamında YAŞ kararlarıyla atılmaların olduğunu belirttiniz. Bu kapsamda sayılan eylemler, yıkıcı, bölücü faaliyetler. İhraç kararlarının yanında herhangi bir adli soruşturma yapılmaması bir sorun teşkil etmiyor mu?" sorusuna Yaykır, "Bu beni ilgilendiren bir konu değildir" karşılığını verdi.

Savcı Çetin'in, "Evinizde çıkan belgeler var. BÇG olay bildirim raporu var. Sizin hazırladığınız belirtiliyor. Savunmanızda bunlardan bahsederken 1998 tarihlidir dediniz. 1996'dan itibaren İstihbarata Karşı Koyma görevi aldığınız değerlendirildiğinde, bu belgeler, raporlar hangi tarihten itibaren sizin tarafınızdan hazırlanmaya başlanmıştır ki kabul etmiyorsunuz?" sorusuna Yaykır, "Evimde bulunduğunu iddia ettiğiniz belge 11 Eylül 2011 tarihli Balyoz planına ilişkin bir belge. Bunu da Balyoz iddianamesi açıklandığında internetten indirdim. Bunun dışında belge yok" yanıtını verdi.

-"İddianamenizi doğru yazın"

Savcı Çetin'in, "İddianamede yer alan belgeler var. Üstünde evinde bulunan belgeler yazıyor, atlanmış olabilir" demesi üzerine Yaykır, "Sayın savcım siz burada bulunan sanıkları müebbet hapisle yargılıyorsunuz. O zaman iddianamenizi doğru yazın, atlanmasın" cevabını verdi.

Savcı Çetin'in, "Emare ve haber olan bilgiler kullanılarak hiçbir personel hakkında işlem yapılmadığını belirttiniz. Personel, sizin haber, emare dediğiniz bilgilere dayanılarak ihraç edildi. Bu anlaşılıyor" demesi üzerine Yaykır, "Hayır anlaşılmıyor, siz öyle anlıyorsunuz. Bunlar MİT'te var. Bu şahısların tarikatlarla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bize gelen bilgiler daha sonra devletin diğer kurumlarınca da teyit edilip böyle karar verilmiştir" dedi.

-"Özel hayatın ihlali değil"

Çetin'in, "Şahsi dosyalarda sadece YAŞ kararları yok. Eklerinde kişilerin eşinin başörtülü olması gibi uyarılar da var" demesi üzerine Yaykır, "Bunlar yok, sizin seçtiğiniz cümleler. Örgütsel faaliyetleri ortaya koyan birçok cümle de var" karşılığını verdi.

Çetin'in "İnsanların evine teftiş için subay gönderilebilir mi?" sorusuna Yaykır, "Ben göndermedim, benle ilgili böyle bir husus yok. Ben özel hayatın ihlali olduğunu düşünmüyorum, devlet de düşünmüyor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de düşünmüyor. Siz sayın savcı olarak düşünebilirsiniz" cevabını verdi.

Duruşmaya, bir süre ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    14:54 AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    AFAD'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesinin kapsamı ve amaçları anlatıldı. Toplantıya, proje kapsamında pilot il seçilen Antalya, Trabzon'dan ve çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirildiği ülkelerden yetkililer de katıldı. AFAD'ın müdahale konusundaki çalışmalarının yanı sıra risk azaltma çalışmalarının kapsamına da değinilen toplantıda, proje başlangıcından itibaren İklim Değişikliği Afet Yönetimi konusunda AFAD personeline eğitim verildiği, risk analizlerinde bulunulduğu, uyum planları geliştirildiği ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yürütüldüğü aktarıldı. Trabzon ve Antalya'dan gelen yetkililer, proje sonucunda kentlerde gerçekleştirilen değişimlere ilişkin sunumlar yaptı.

  • Mersin'de Kaçak Kazı Yapan 2 Şüpheli Jandarma Tarafından Yakalandı
    14:54 Mersin'de Kaçak Kazı Yapan 2 Şüpheli Jandarma Tarafından Yakalandı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Yapılan operasyonda, kaçak kazı yapan 2 şüpheli suçüstü yakalandı. Kazıda kullanılan malzemelere el konulurken, şüpheliler Jandarma Komutanlığına götürüldü.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmak.

  • Samsun İl Emniyet Müdürü Mahallelerdeki Huzur ve Güveni Sağlamak İçin Çaba Sarf Ediyor
    14:53 Samsun İl Emniyet Müdürü Mahallelerdeki Huzur ve Güveni Sağlamak İçin Çaba Sarf Ediyor

    Samsun İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, mahallelerde yapılan anlık şok uygulamalarla narkotik ve asayiş olaylarının önüne geçildiğini belirtti. Emniyet güçleri, vatandaşların huzur ve refah ortamını sağlamak için gerekli tedbirleri alıyor.

  • Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı
    14:53 Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Kapcami Mahallesi'nde meydana gelen motosiklet kazasında, Yiğit Y. idaresindeki motosiklet sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu orta refüje çarparak devrildi. Kazada sürücü ve motosiklette bulunan Hasan Talha K. yaralandı. Yaralılar, ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı
    14:53 AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı

    Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için çalışmalara başladıklarını belirtti. Şahin, vatandaşların talep ve isteklerini kısa sürede çözmeye çalışacaklarını söyledi.

  • Samsun'da gönüllüler Şehitler Haftası dolayısıyla derneği ziyaret etti
    14:52 Samsun'da gönüllüler Şehitler Haftası dolayısıyla derneği ziyaret etti

    Samsun'un Bafra ilçesinde gönüllüler, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesini ziyaret etti. Gençlik Merkezi Müdürü Selim Erdoğan ve genç gönüller, dernek başkanı Arife Gülal ve üyeleriyle sohbet etti. Şehitlerin anısını yaşatmak ve gençlerin sosyal hayata katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerde şehitler rahmetle anıldı.

  • Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: Elbistan'ımızı en kısa sürede ayağa kaldıracağız
    14:52 Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: Elbistan'ımızı en kısa sürede ayağa kaldıracağız

    Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin ilk meclis toplantısında yaptığı açıklamada, Elbistan'ın depremden kaynaklanan problemlerini ve sosyal hayatını en kısa sürede düzelteceklerini söyledi.

  • İnegöl'de Otomobil Çarpışması: 4 Yaralı
    14:49 İnegöl'de Otomobil Çarpışması: 4 Yaralı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 4 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı.


Advertisement