28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Sanıklardan emekli Korgeneral Öznal: "BÇG temel belgeleri içinde YÖK ve Erdoğan Öznal ismi geçmemektedir.

04.02.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası'nın firari sanığı emekli Korgeneral Erdoğan Öznal, "BÇG temel belgeleri içinde YÖK ve Erdoğan Öznal ismi geçmemektedir. Belgelerin dağıtım listesinde de YÖK ve benim ismin bulunmamaktadır. YÖK, BÇG'nin içinde yer almamıştır. Bilgi için hiç bir belgenin kopyası da gelmemiştir. YÖK'e verilmiş hiç bir görev yoktur" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, önce geçen celse savunmasını tamamlayan emekli istihbarat Albay Cemal Hakan Pelit'in avukatı Ümit Kara savunma yaptı.

Kara, müvekkili hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Dava dosyasında bulunan CD'lerle ilgili TÜBİTAK tarafından hazırlanacak raporu kabul etmeyeceklerini, buna itiraz edeceklerini dile getiren Kara, "28 Şubat'a çok iyi bakılmalı, üniformalı siyasetçiler, siviller görülecektir. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dinlenmesini talep ediyoruz. O dönemin aydınlatılması için bu çok önemli. Mahkemenin vereceği karar, siyaset içinde bulunmayan sadece askerlerin değil, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin geleceğini etkileyecektir" diye konuştu.

-Erdoğan Öznal

Duruşmada daha sonra 28 Şubat Davası'nın firari sanığı emekli Korgeneral Erdoğan Öznal'ın savunmasına geçildi.

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, Öznal'a 28 Şubat Davası iddianamesinin özetini okudu.

Öznal, 1997'de emekli olduktan sonra Genelkurmay Başkanlığı kontenjanından YÖK üyeliğine atandığını, YÖK'ün diğer üyeleri gibi aynı statüde çalıştığını, Genelkurmay Başkanlığı'nın bir elemanı olmadığını anlattı.

YÖK üyelerinin tek başına karar alma durumlarının ve imza yetkilerinin olmadığını belirten Öznal, YÖK'te meslek yüksek okullarıyla ilgili projelerde görev aldığını, mesleki eğitimin gelişimi için çalıştığını, hükümeti yıkmak gibi bir eylemin içinde bulunmadığını savundu.

Öznal, "BÇG temel belgeleri içinde YÖK ve Erdoğan Öznal ismi geçmemektedir. Belgelerin dağıtım listesinde de YÖK ve benim ismin bulunmamaktadır. (BÇG) Burada görev alan arkadaşlar beni tanıyorlar mı? Bana hiç telefon etmişler mi? Bir konferansa davet etmişler midir? Hayır. YÖK, BÇG'nin içinde yer almamıştır. Bilgi için hiç bir belgenin kopyası da gelmemiştir. YÖK'e verilmiş hiç bir görev yoktur. Başka bir kamu kuruluşu BÇG'nin gönderdiği belgelerin yüzde 60'ını uygulamıştır, ama onlara bu suçlama yöneltilmiyor. YÖK, BÇG ile zorla irtibatlandırılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

İddianamede ismi geçen belgede tarih, imza bulunmadığını ve askeri yazışmalara göre hazırlanmadığını savunan Öznal, bu belgeyi düzenlediği iddia edilen İdris Koralp'in de belgeden haberinin olmadığını söylediğini kaydetti.

Öznal, şöyle devam etti:

"BÇG'den elden hiçbir evrak almadım. Aldıysam bunun imzası, belgesi lazım. Hangi kurye bana evrak teslim etmiştir? Görev yaptığım 7 yıl boyunca hiç bir evrak almadım. BÇG'den de kimse bana telefon etmedi. Bu asılsızdır, doğru değildir. El-Ezher Üniversitesi ile ilgili çalışma da benim değildir, böyle bir şeyde hazırlamadım.

Benim 'siyasi İslamla mücadele' adı altında yaptığım analizin bir muhatabı yoktur. Bunu sadece Başkan Kemal Gürüz'e takdim etim. Bu hükümeti devirmek için mi yapılmıştır? Asla. Bunun basıldığı tarihte de hükümet yoktur. Olmayan bir hükümeti de yıkmaya nasıl teşebbüs edebilirim? Bu analiz, resmi bir belge değildir, YÖK ile ilgisi yoktur. Kemal Gürüz ile de irtibatlandırılamaz. Kemal Gürüz bir göz atarak kütüphanesine koymuştur. Kendisi, okuyan birisidir, bir bilim adamı olarak kütüphanesi geniştir."

Devlet bursu ile yurt dışında okuyan öğrencilerin Türkiye'ye geri çağrılması işleminin kendisi ve YÖK ile ilgisinin bulunmadığını savunan Öznal, bunun hükümetin kararı olduğunu öne sürdü.

Öznal, El- Ezher Üniversitesi diplomalarının denkliğinin kaldırılmasının da Kemal Gürüz döneminde değil, eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam döneminde olduğunu öne sürdü.

Savunmasının ardından Öznal'ın sorgusuna geçildi.

Öznal, Üye Hakim Süleyman Köksaldı'nın, "Çalışmanızla ilgili soracağım. Bu bir günde mi yapıldı? 54. hükümet döneminde mi yapmaya başladınız?" sorusuna "Arşivim zengindir. Bunları toparlamak, derlemek güç olmadı" şeklinde cevap verdi.

Öznal, Köksaldı'nın, "Rahbetli Erbakan'ın o dönemde 'Rektörler selam duracak' diye bir sözü vardı. Bu nasıl algılandı, ilişkiler soğuk muydu? Rektörlerin Anıtkabir yürüyüşü var, katıldınız mı? sorusuna "İlişkiler normaldi. Yürüyüşe katılmadım" diye cevap verdi.

Öznal, Üye Hakim Hakan Oruç'un, "Bazı akademik personel işten çıkarılmış veya idari ceza verilmiş. Siz hoşgörüden bahsettiniz. 1996 yılında bir şey yokken 97, 98 artmış, neden oldu?" sorusuna "Bu bahsettiğiniz çizelgeyi hatırlıyorum. Bu çok doğal bir şey. 28 Şubat dömemini hatırlayın, öğrenci olaylarını. Hangi suçlardan olduğunu hatırlamıyorum. Cezalar hakkında bir yorumda bulunamıyorum" diye yanıt verdi.

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın, "BÇG ile ilginizin olmadığını söylediniz. Ancak bazı kurumlara BÇG evraklarının gittiğini belirttiniz. Bunu nereden biliyorsunuz? sorusuna Öznal, "İddianameden öğrendim. Genelkurmay'a telefon açıp soracak değilim" şeklinde yanıt verdi.

Duruşmaya ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement