29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta düzenlenen törenlerle kutlandı.

29.10.2013 16:34  Güncelleme: 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta düzenlenen törenlerle kutlandı.

Trabzon Valiliği önünde gerçekleştirilen törende, Vali Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, askeri bir araca binip tören alanından geçiş yaparak vatandaşları selamladı. İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından konuşan Vali Öz, Cumhuriyet'in 90. yıl dönümünü millet olarak büyük bir coşku, mutluluk ve onur içerisinde kutladıklarını belirterek, bugünün ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet döneminde Türk milletinin her alanda çağdaş uygarlık seviyesine yükselmek için çaba sarf ettiğini anlatan Öz, "Cumhuriyet dönemi, Türk milletinin bu uğurda yapılan çalışmalarla gerek sosyal gerekse siyasi alanda önemli başarılara ulaştığı bir dönemdir" dedi.

Trabzon'da bayram nedeniyle Trabzon Belediyesi tarafından 5 bin adet Türk bayrağı ve balon dağıtıldı.

- Rize

Rize'deki kutlamalar çerçevesinde ise Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene, Vali Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Kaçkar Dağcılık Kayak İhtisas Spor Kulübü sporcularından Sümeyye Okur ve Ufuk Ayhan, Şeyh Cami minaresine Türk bayrağı astı.

Vali Çakır, burada yaptığı konuşmada, geçmişle aydınlık yarınların arasında en büyük köprünün cumhuriyet olduğunu belirterek, ''Sosyal devlet ve demokrasi, donanımlarıyla bizi daha nice doksanıncı, yüzüncü hatta bininci yıllara taşıyacaktır. Büyük mücadeleler sonunda kurulan Cumhuriyetimiz gücünü ve önemini, milletimizin ortak iradesi ve derin bir azimle gerçekleştirdiği kurtuluş öyküsünden almıştır. Tarihimizin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilik ve atılımlar ile Türk halkına yeni ufuklar açmış, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımıza dinamizm kazandırmıştır" dedi.

Türkiye'nin, bağımsızlık mücadelesi verildiği yıllarda mazlum milletlere örnek oluşturduğunu ifade eden Çakır, "Türkiye, bugün de gelişimiyle yakın çevresindeki ülkeler başta olmak üzere, birçok ülkeye ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Dünyanın en büyük 15 ekonomisinden biri olan ülkemiz, doksanıncı yılında asırlık projeleri bir bir hayata geçirmektedir" diye konuştu.

- Artvin

Artvin'de ise Cumhuriyet Bayramı sebebiyle hükümet konağı önünde düzenlenen törene, Vali Kemal Cirit ile Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip ve Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün'ün yanı sıra mülki ve askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Cirit, burada yaptığı konuşmada, "Bugün, 90 yıl önce bir devlet yeniden inşa edildi. Bir millet yeniden dünya sahnesinde yer aldı. İşgalci güçler bir kez daha bu topraklardan ve güzel Anadolu'muzdan atıldı. O millet ki bugün, mazlum ulusların yönünü çevirdiği ve dünyaya hak ve adilane duruşuyla örnek olduğu kocaman bir ülkenin fertleri olmaya devam etmektedir" dedi.

Birlik ve beraberliğe işaret eden Cirit, "Bu Meclis ve Cumhuriyet, Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Balkanlardan Kafkaslara kadar el ele, kol kola verilerek kurulmuştur ve birlikte devam ettirilecektir" ifadesini kullandı.

- Gümüşhane

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıl dönümü, Gümüşhane'de Zafer Meydanı'ndaki törenle kutlandı.

Garnizon Komutanı Jandarma Albay Serhat Önder ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı ile çok sayıda vatandaşın katıldığı törende konuşan Vali Yusuf Mayda, "Bugün, mazisi şan ve şerefle dolu yüce Türk milletinin, işgale karşı göğsünü siper edip, istiklal mücadelesini verişinin ve Büyük Önder Atatürk'ün 'Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare, cumhuriyet idaresidir' diyerek, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmasının 90. yıl dönümüdür" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne birçok zorlukla karşılaştığını söyleyen Mayda, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizi, tıpkı kuruluşundaki temel mantıkta olduğu gibi, tam bağımsız, güçlü ve demokrasi içinde yaşayan bir dünya devleti olarak sürekli kılmak için bugün hepimize büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Bu uğurda gönül birliği içerisinde birbirimizi kardeşçe kucaklayarak, her geçen yıl büyüyen ve gelişen bir devletin vatandaşları olarak, sımsıkı kenetlenmeli ve Cumhuriyeti yüceltmeli ve bayrağımızı daha yükseklerde dalgalandırmalı, tam anlamıyla her alanda ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşımalıyız."

- Bayburt

Bayburt'taki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ise Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer'in makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Kabulün ardından valilik binası önündeki Cumhuriyet Caddesi'nde tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Ünlüer, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Nail Yiğit ve Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, törene katılanların bayramını kutladı.

Vali Ünlüer, törende, milletin kendi iradesi doğrultusunda yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetin kurulmasının, Türkiye'nin istikametini belirleyen bir adım olduğunu belirtti.

Cumhuriyetin, milli egemenliğe dayanan, gücünü halktan alan, iktidarın millete ait olduğu bir rejim olduğunu ifade eden Ünlüer, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet, yüce Türk milletinin binlerce yıllık tarihinde ulaştığı en parlak, en muhteşem zirvedir. Cumhuriyetimizin kuruluş süreci de milli tarihimizin kaydettiği en büyük ve en şanlı mücadelelerden biri olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin 90 yıllık öyküsü bir başarı, bir uygarlaşma mücadelesidir. Bugün Türkiye, İslam dünyasındaki tek laik ve demokratik cumhuriyet, çağdaş bir ülke, bölgesinde hatırı sayılan güç, bir istikrar unsuru ve Avrupa Birliği'ne aday ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet yolunda dev adımlarla yürüyen bir dünya devletidir."

Ünlüer, Türkiye'nin ilerleyen demokrasisi, gelişen ekonomisi, güçlü ordusu, zengin insan kaynağı ve müteşebbisleriyle, uluslararası alanda giderek yükselen bir profil sergilediğini dile getirerek, "Türkiye, başarılarıyla ümit veren, halkının özgüvenini yükselten bir ülkedir" diye konuştu.

Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'taki törenler sonunda, söz konusu illerin valileri ve protokol üyeleri, çeşitli şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu, öğrencilerin şiirler okuduğu törenler, öğrenciler ve askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.


Advertisement