29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyetin ilanının 90. yıl dönümünde tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.

29.10.2013 08:58  Güncelleme: 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye'ye armağan ettiği Cumhuriyet'in 90. yıl dönümü bugün tüm yurtta kutlanıyor.

İLK TÖREN ANITKABİR'DE

Cumhuriyet'in ilan edilişinin 90. yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen tören, devletin zirvesini bir araya getirdi.

Anıtkabir'deki tören saat 09.00'da devlet erkanının Aslanlı Yol'un başında yerini almasıyla başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, yüksek yargı organları başkan ve üyeleri, bakanlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geldi. Gül, mozoleye kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı şeklindeki çelengi bıraktı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

"EMANETİNİZE KARARLILIKLA SAHİP ÇIKIYORUZ

Cumhurbaşkanı Gül Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı; "Aziz Atatürk milletimizin yönetimde söz sahibi sağlayan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye'nin her alanda yükselen bir ülke küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet bayramında millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz."

ANITKABİR'DE BİR İLK: ÖNCE SİVİL, SONRA ASKER

Bu arada, devlet erkanının yaptığı ziyaretin ardından öğrenciler Anıtkabir'e geldi. Daha önceki yıllarda öğrencilerden önce askerler tören için Anıtkabir'e giriyordu. Bu yıl ilk kez siviller askerlerden önce Anıtkabir'e girmiş oldu.

Sivil ve askeri personel ile öğrenciler, Büyük Önder Atatürk'ün mozolesi önünden saygı geçişi yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir'deki tören sonrasında Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul ediyor.

Bu törenin ardından saat 11.15'te Atatürk Kültür Merkezi tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi, halkın bayramını kutlaması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Gül, resmi geçit töreninin ardından akşam da, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

RESEPSİYONA KATILMAYACAK

Ancak bu yıl kutlamalarda farklı bir program değişikliği yaşanacak. Cumhurbaşkanı Gül, AKM'deki geçit töreninin ardından akşam saatlerinde tekrar Ankara'ya dömek üzere İstanbul'a gidecek. Gül, İstanbul'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile birlikte Marmaray'ın açılış törenine katılacak.

Bu törenlerin yanı sıra Türkiye genelinde, illerde yerel düzeyde törenler düzenlenecek.

"CUMHURİYET'E SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Cumhuriyetin ilanının 90. yıl dönümü Ankara Tandoğan Meydanı'nda "Cumhuriyet İçin Ankara Buluşması" adıyla kutlanacak. CHP, DSP, İşçi Partisi, Basın İş, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, DİSK, Enerji İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Dil Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Müzik Eğitimcileri Derneği, Toplumsal Dayanışma Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Ulusal Eğitim Derneği, Ulusal Kanal Gönüllüleri, Yurttaş Hakları Derneği, Ziraatçılar Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası'nca düzenlenen buluşma, saat 11.00'de gerçekleştirilecek. Tandoğan'da "Cumhuriyet'e sahip çıkacağız" mesajı verecek.

MEYDANDA TOPLANMAYA BAŞLADILAR

Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği "Cumhuriyet İçin Ankara'da Buluşalım" etkinliğine katılanlar, Tandoğan Meydanı'nda toplanmaya başladı.

Ellerinde Atatürk posterleri, Türk bayrakları ve dövizler taşıyan vatandaşlar, Ankara'nın çeşitli semtlerinden yürüyerek Tandoğan Meydanı'na ulaştı. Meydana, polis arama noktalarından geçerek alınan grup, çeşitli sloganlar atarken marşlar da söyledi.

Program için Tandoğan Meydanında cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatıldı. Polis yoğun güvenlik önemleri alırken, polis helikopterleri de havadan denetimini sürdürüyor.

Etkinliğe katılanlar çeşitli semtlerden Tandoğan Meydanına yürüyüşleri devam ettirirken "Her yer taksim her yer direniş, Mustafa Kemal'in askerleriyiz, Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıyor.

"YENİ BİR CUMHURİYET İÇİN BULUŞUYORUZ"

Kutlamaların İstanbul'daki adreslerinden biri olan İstiklal Caddesi'nde kutlamalar saat 14:00'da gerçekleştirilecek.

Kadıköy İskele Meydanı'nda "Yeni bir cumhuriyet için buluşuyoruz." sloganıyla gerçekleşecek 29 Ekim buluşması da yine saat 14:00'da.

İSTANBUL'DA BU YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

İstanbul'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Vatan Caddesi'nde yapılacak tören sebebiyle bazı yollar trafiğe kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada tören bitimine kadar kapalı kalacak yollar sebebiyle sürücülerden alternatif güzergahları kullanması istendi.

VATAN CADDESİ'NE ÇIKAN BÜTÜN YOLLAR KAPANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90. Yıldönümü kutlamaları kapsamında Vatan Caddesi'nde yapılacak tören sebebiyle saat 07.00'den itibaren bazı yollar trafiğe kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre kapatılacak yollar şöyle: Vatan Caddesi ve Vatan Caddesine çıkan bütün yollar, Topkule, Mahmutbey Köprüsü, Vatan Caddesi ve bu yollara çıkan bütün yollar, Topkule-Mahmutbey Köprüsü-Vatan Caddesi-Oğuzhan Caddesi-Millet Caddesi-Topkapı Edirnekapı Kavşağı-Vatan Caddesi Kesişim Noktası-Mahmutbey Topkule, Mahmutbey Köprüsü-Habibler Yolu (Sultançiftliği yolu).

ALTERNATİF YOLLAR BELİRLENDİ

Açıklamada, "D/100 Karayolu'ndan Vatan Caddesi'ne gidecek olan sürücülerin Haliç Tüneli, Edirnekapı, Fevzipaşa Bulvarı, Aksaray şeklinde veya Haliç Tüneli, Ayvansaray ışıklarından Balat yolunu takiben Unkapanı ve Sirkeci istikametlerini, E/80 Karayolu'nu kullanacak sürücülerin, Hürriyet Gazetesi karşısından TEM istikametini, Sahil yolunu kullanacak sürücülerin sahil güzergahından, Yenikapı – Kumkapı -Sirkeci istikametini, Vatan Caddesi'ni kullanarak Fatih ilçesindeki hastanelere gelecek olan gerek ambulans sürücüleri, gerekse diğer sürücülerin sahil yolunu tercih ederek Samatya'dan Cerrahpaşa, Çapa, Haseki veya Bezmi Alem Vakıf üniversitesi Hastaneleri'ne intikal etmeleri, Fatih istikametinden aynı gerekçelerle hastanelere intikal edecek sürücüler Atatürk Bulvarı – Aksaray ve Millet Caddesi güzergahını kullanmaları gerekmektedir."

İZMİR'DE KUTLAMALAR

İzmir, 29 Ekim'i alanlarda kutlayacak. İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin düzenlediği program, saat 20.00'da Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na doğru yapılacak fener alayı yürüyüşüyle başlayacak.

Havai fişek gösterilerinin ardından, Burcu Güneş, Edip Akbayram, Selda Bağcan, Gripin, Gülşen, Şehnaz Sam ve Emir Yeşil Dolapdere Project, Aegean Band ve Duman konserleri yer alacak.

Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Dr. Oktay Gökdemir tarafından özel hazırlanan "Cumhuriyet'in 90. Yılı Anısına - Cumhuriyet ve İzmir" başlıklı 5 bin kitap, yurttaşlara ücretsiz dağıtılacak.

İzmir Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu'nu oluşturan örgütler de saat 16.00'da Gündoğdu Alanı'nda buluşacarak, Andımız'ı seslendirecek.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement