3 kilo incirle meyve kurutmaya başladı, kurduğu tesisle talebe yetişemiyor - Son Dakika
Güncel

3 kilo incirle meyve kurutmaya başladı, kurduğu tesisle talebe yetişemiyor

3 kilo incirle meyve kurutmaya başladı, kurduğu tesisle talebe yetişemiyor

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde, 10 yıl önce 3 kilo kuru incirle meyve kurutma işine başlayan Yasemin Korkut (37), şimdi günde 1,5 ton kuru meyve ve sebze işleyen tesisin sahibi oldu.

15.10.2020 10:11  Güncelleme: 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde, 10 yıl önce 3 kilo kuru incirle meyve kurutma işine başlayan Yasemin Korkut (37), şimdi günde 1,5 ton kuru meyve ve sebze işleyen tesisin sahibi oldu. 18 çeşit meyve ve 2 çeşit sebze kurutan Korkut, pandemi döneminde talebe yetişmekte güçlük çektiklerini belirtip, tesisi büyütmek için harekete geçtiklerini söyledi.

Kuyucak'ın kırsal Kurtuluş Mahallesi'nde doğup, büyüyen evli ve 2 çocuk annesi Yasemin Korkut, 16 yıl önce evlenip, eşinin memleketi Antalya'ya yerleşti. Ancak çocukluğunun geçtiği incir bahçelerinin hasretini çeken Korkut, 6 yıl sonra memleketine döndü. Bahçelerinde yetiştirdiği incirleri geleneksel yöntemlerle kurutup, paketleyerek satmaya başladı. Meyve kurutma işini 10 yılda büyüten Korkut, 200 metrekaresi kapalı 400 metrekare alanda KOSGEB'den aldığı 100 bin TL'lik destekle meyve kurutma kabini kurdu. Tesisinde 10 kadını istihdam ederken Korkut, kuruttuğu meyvelere incirin yanında cennet hurması, mandalina, portakal, armut, üzüm, elma, muz, ananas, çilek, dut, çilek ve limon gibi 18 çeşit meyvenin yanı sıra sebzelerden biber ve patlıcanı da ekledi. Tesiste incir ve cennet hurması cipsi de üreten Korkut, kuruttukları meyve ve sebzeleri kargo ile 81 ilin yanı sıra talebe göre yurt dışına da gönderiyor. Günlük 1,5 ton meyve kuruttuklarını belirten Yasemin Korkut, pandemi döneminde kuru meyveye yoğun bir talebin ortaya çıktığına dikkati çekip, "Talebi karşılayamaz duruma geldik. Bu nedenle ikinci hatta üçüncü kurutma kabinlerini yapmak için 9 milyon TL bütçeli bir proje hazırlayıp, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) başvurduk. Sonucu heyecanla bekliyoruz" dedi.

'AMACIMA ULAŞTIM'Hayalini kurduğu tesisi kurarak amacına ulaştığına değinen Yasemin Korkut, "Üretmeye bir şeyler yapmaya alışkın olduğum için Antalya'da yapamadım. Buraya geldiğimde her şey bıraktığımız gibiydi. Kendi ürünlerimize sahip çıkmak ve katma değer sağlamak için bu işe başladık. Aracılarla değil müşteriye ilk elden en doğal haliyle kendimiz ulaştırmak istedik. İnsanlara en sağlıklı ürün sunarak sağlıklı kalpler kazanmaktı hedefimiz. İlk olarak 3 kilogram incirle kurutma işine başladım. Sonrasında kuru incirin yan ürünleri olan pekmezi, sirkesini, çekirdeğini ayrıştırdım, incir reçeli yaptım. Ancak daha sonra sadece kurutma işine yöneldim. Zaten incir ve zeytin Ege bölgemizin en has ürünleridir. Biz, her ikisine de 'sarı altın' deriz. Bu işe başlarken amacım, zeytin dahil tüm ürünlere insanların en doğal haliyle ulaşmaktı. Bu amacıma ulaştığıma inanıyorum" diye konuştu.'KURUTTUĞUMUZ MEYVELERİN YÜZDE 70'İ AYDIN VE YÖRESİNDEN'Kuruttukları meyvelerin yüzde 70'ini Aydın ve yöresinden seçtiklerini belirten Korkut, "Aklınıza gelecek her türlü meyveyi kurutabiliyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz ürünlerin dışındakileri doğrudan birinci el olarak üreticiden alıyoruz. Her meyvenin kuruma oranı ve saati aynı değil. Bu nedenle kuruttuğumuz ürünlerin kalitesi için buna özen göstermemiz gerekiyor. Kuruttuğumuz meyveleri 100 gram ile 500 gramlık paketler halinde satılıyor. Her meyve kurusunun ambalajı ve gramajı farklı. Bu nedenle satış fiyatlarımız 20 lira ile 50 lira arasında değişiyor" dedi.'DAHA ÇOK KADINA İŞ İMKANI'Yaptığı işin doğasında kazanmak ve kalkınmak olduğuna da dikkati çeken Korkut, şöyle devam etti: "Kazanmak bir kenara dursun, en büyük hedefim mahallemdeki kadınlara istihdam sağlamaktı. İletmeyi büyütmek istememizdeki bir neden de bu. Mahallede yaşayan kadınlara ne kadar çok iş imkanı yaratabilirsek o kadar büyüyeceğiz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 3 kilo incirle meyve kurutmaya başladı, kurduğu tesisle talebe yetişemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • hiko: Helal olsun başarılar 0 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement