3. Köprüde İlk Tabliye Yerleştirildi - Son Dakika
Politika

3. Köprüde İlk Tabliye Yerleştirildi

3. Köprüde İlk Tabliye Yerleştirildi

Yapımı süren 3. köprünün ilk tabliyesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı törenle yerine yerleştirildi.

26.12.2014 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapımı süren 3. köprünün ilk tabliyesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın katıldığı törenle yerine yerleştirildi. Köprünün açılışında herhangi bir gecikme olmayacağını vurgulayan Bakan Elvan, "Buralarda bir yapılaşma kesinlikle söz konusu olmayacaktır" dedi.

Bakan Elvan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne ilk tabliyenin yerleştirilmesi törenine katıldı. Köprü hakkında gazetecilere bilgi veren Elvan, "Dünyanın en uzun, en büyük asma köprüsü niteliğinde. Bu köprümüzün ilk tabliyesini atacağız. Köprünün en kritik anlarından bir tanesini yaşıyoruz. Özellikle köprü yapımında uzman olanlar iyi bilirler, köprünün ilk tabliyesini yerleştirme işlemi kilit bir işlem. Köprü yapımının en önemli işlemlerinden bir tanesi. Çünkü yerleştirmiş olduğumuz seğmen köprünün en fazla basıncısını alan, bir anlamda betonla çeliğin birleştirildiği nokta. Çok önemli bir gün, önemli bir an. Bunun gerçekleştirilmesine müteakip diğer çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Köprüyle ilgili gelişmeleri özetleyen Elvan, "Şu anda 305 metre yüksekliğine ulaşmış durumdayız. Ulaşacağımız maksimum nokta 322 kodudur. Köprünün kulelerine yönelik betonarme çalışmalarımız tamamlandı. Bundan sonraki kısımda çelik konstrüksiyonun işlemi başlıyor. Bir yandan tabliyeleri koymaya başlayacağız, diğer yandan çelik konstrüksiyonun çalışmaları sürecek. 59 metrelik bir köprü genişliğimiz var ki bu dünyanın en geniş asma köprüsü. 10 şeritli olacak, 8 şeridi karayolu için ayrılmış durumda, 2 şeridimiz için yüksek hızlı ten için ayrılmış durumda. Şu anda raylı sisteme yönelik proje çalışmalarımız devam ediyor. Proje çalışmaları tamamlanınca demir yolu yapımına başlayacağız. Kenar açıklıklarıyla birlikte köprünün toplam uzunluğu 2164 metre"

Bakan Lütfi Elvan, köprüye toplamda 59 adet segment yerleştirileceğini ifade ederek, "58 segment daha var. Bu segmentleri zaman içinde yerleştireceğiz. Toplam 121 bin kilometre kablo kullanılacak. Bunun anlamı, dünyayı 3 kere dolaşma anlamına geliyor. Tabliyenin 4,5 metre boyu var, genişliği 59 metre, ağırlığı ise 400 ton. Ancak bundan sonraki tabliyelerimizin her birinin uzunluğu 24 metre olacak. 3 köprümüzle birlikte 95 kilometrelik bir otoyol çevre yol çalışmamız var. Bu çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda toplam 68 milyon metreküplük kazının 49 milyon metreküplük kısmı tamamlandı. Yani kazı çalışmalarının yüzde 70'ini gerçekleştirmiş durumdayız. 41 milyon metreküp doldu gerçekleştireceğiz, şu ana kadar 22 milyon metreküp dolgu yaptık. 95 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu'nda toprak işlerinde yüzde 65'lik bir gerçekleşme sağladık. Projemizde 35 adet viyadük bulunuyor. Bunlardan 31'inde çalışmalarımız devam ediyor. 106 adet alt ve üst geçidimiz var. Aşağı yukarı yüzde 35 civarında fiziki gerçekleşme söz konusu. 205 adet menfez yapıyoruz. Bunların gerçekleşme oranı ise yüzde 70. Toplam boyu 1200 metre olan iki adet tünel inşa ediyoruz. Riva tünelini tamamladık, çamlık tünelinde ise yüzde 38 gerçekleşme var. 5 kilometrelik kesimde asfalt çalışması dahil tamamlamış durumdayız. Bu kesim Yalova tarafında. Şu anda 6 bin 350 personelimiz, işçimiz, mühendisimiz geceli gündüzlü çalışıyorlar. 1500 üzerinde ekipman kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Köprünün tamamlanmasıyla ilgili herhangi bir gecikmenin söz konusu olmayacağını vurgulayan Elvan, "Programımıza uygun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir gecikme söz konusu değil. Hedefimiz 29 Ekim 2015. O hedefi gerçekleştirme yönünde de hem yüklenici firma, hem de Karayolları Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyor. Köprümüz hem teknolojik açıdan, hem de estetik açıdan dünyada örnek olacak köprülerden bir tanesi" dedi.

Bakan Lütfi Elvan daha sonra elindeki telsizle işçilere seslenip, "Ya Allah bismillah mayna" diyerek tabliyenin indirilmesi için talimatı verdi. Bakan Elvan'ın talimatının ardından ilk tabliye yerleştirildi.

Tören sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Elvan, "Biz 3. köprümüzü ağırlıklı olarak transit geçen ağır taşıtlar için kullanacağız. Şu anda ağır taşıtlarımız yoğun olarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiyorlar. Bu köprü tamamlandığında ağır taşıtlarımız burayı kullanacaklar. Otoyolun geçiş güzergahına baktığımızda yüzde 78'inin orman arazisinden geçtiğini görüyoruz. Dolayısıyla buralarda bir yapılaşma kesinlikle söz konusu olmayacaktır"

Bakan Elvan, Marmaray için alınan 38 vagonun atıl durumda bekletildiği iddialarına ilişkin de, "Marmaray'la ilgili iddiaları ilk kez duyuyorum. Arkadaşlarımla görüşüp, gerekli yanıtı vereceğim" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 3. Köprüde İlk Tabliye Yerleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement