30 Yıllık Arkeologdan Definecilere Mesaj: "Defineciler Tarihsel Geçmişimizi Yok Etmeyin" - Son Dakika
Güncel

30 Yıllık Arkeologdan Definecilere Mesaj: "Defineciler Tarihsel Geçmişimizi Yok Etmeyin"

30 Yıllık Arkeologdan Definecilere Mesaj: "Defineciler Tarihsel Geçmişimizi Yok Etmeyin"

30 yıldır Trakya’da arkeolojik kazılar gerçekleştiren Trakya Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Defineciler tarihsel geçmişimizi yok etmeyin.

08.12.2017 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

30 yıldır Trakya'da arkeolojik kazılar gerçekleştiren Trakya Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, "Defineciler tarihsel geçmişimizi yok etmeyin. Mirasımızı heba etmeyin. Tahribat yapmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. Hiçbir zaman hayal edildiği kadar kanılar dolusu, faytonlar dolusu altınlar görmedim. Gören hiçbir arkeolog olmamıştır" dedi.

Beksaç, Trakya bölgesinde yapılan kazıların bazı defineciler tarafından tahrip ve yok edildiğini belirterek, "30 yılı aşkın süredir Trakya'da arkeolojik ve sanat tarihi konularında araştırma ve kazılar yaptım. Definecilk faaliyetinin olmadı yer yok. Hatta Türkiye'nin her tarafında var. Komşu ülkelerimizde de var. Uzunköprü ilçemizde tümülüsler de yüksek oranda defineci izlerine rastladım. Ne Edirne'de ne Türkiye'de yüklü miktarda define yok. Dünya'da da bu söz konusu değil. Düşünün şu anda bile zengin kaç kişi var. Antik Çağdaki zenginler bu kadar büyük altınlarla büyük servetlerle gömülebilecek gibi zenginler hiçbir zaman olmadı. Herkes bir Mısır firavunu değildi. Bu bir hayal. Bu ancak milyonda bir çıkacak bir ihtimal" dedi.

"Definecilik dünyanın sorunu"

Definecilik konusu bütün Türkiye'nin hatta dünyanın sorunu olduğunu kaydeden Beksaç, "Özellikle son yıllarda Trakya'da definecilik sorunun arttığını görüyoruz. Definecilik faaliyetlerinin artması esasında arkeolojik boyutta olduğu kadar ulusal değerlere verilen kıymeti de definecilik faaliyetinin kontrol altına alınması ulusal değerlerimiz kadar tarihi geçmişimize sahip çıkmamız açısından büyük önem taşıyor. Ne yazık ki definecilik faaliyeti tarihsel belgeleri ortadan kaldırdığı gibi toplumların kültürel belleğini tehdit eden unsur haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

"Uzmanlaşmış koruyucu kadrolar oluşturulması lazım"

Türkiye'de definecileri kontrol edecek ayrı bir kolluk kuvvetleri olacağını ifade eden Beksaç, "Türkiye'de jandarma teşkilatı definecilerle mücadele ediyor. Emniyetin de mücadelesi var. Bizim ülkemiz arkeolojik açıdan çok zengin bir ülke. Bunun denetlenebilmesi için bazı jandarma ve emniyet güçlerinin oluşturulması lazım. Mesela İtalya'da sadece bu işle uğraşan jandarmalar var. Definecilerle uğraşan jandarma kolluk gücü var. Bizim ülkemizde bu konuda jandarmanın üstündeki güç çok fazla. Alınacak yol çok fazla. Uzmanlaşmış koruyucu kadrolar oluşturulması lazım. Eğitimlendirilmeleri lazım. Bu durum jandarma ve emniyet güçlerinin üzerindeki gücü azaltacağı gibi kontrolleri de daha net hale getirecektir" dedi.

"Kanılar dolusu altınlar görmedim"

Edirne'de önceki kazılarda yüklü bir miktarda altın bulunmadığını belirten Beksaç, "Tek tük 30 sikkelik 40 sikkelik en fazla olan buluntular var. Altın adeta yok gibi bir şey. Bulgarista'da bir kazı oldu orada çıkanların hepsi gümüştü. Hiçbir zaman ağır miktarda altın bulgusuna rastlamadım. Hiçbir zaman hayal edildiği kadar kanılar dolusu, faytonlar dolusu altınlar görmedim. Gören hiçbir arkeolog olmamıştır" şeklinde konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 30 Yıllık Arkeologdan Definecilere Mesaj: 'Defineciler Tarihsel Geçmişimizi Yok Etmeyin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement