31. Amerikan Türk Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Dünya

31. Amerikan Türk Konseyi Toplantısı

31. Amerikan Türk Konseyi Toplantısı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Suriye'deki durumla ilgili olarak, "Müttefiklerimizle, özellikle de Suriye'de değişimi desteklemede ve Esed rejimi sonrasında istikrarın"...

11.06.2012 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Suriye'deki durumla ilgili olarak, "Müttefiklerimizle, özellikle de Suriye'de değişimi desteklemede ve Esed rejimi sonrasında istikrarın sağlanmasında dev bir sorumluluk ve role sahip Türkiye ile istişarelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Gordon, "Küresel anlamda, çok geniş yelpazeyi içeren alanlarda istişarede bulunabileceğimiz Türkiye gibi çok fazla ortağımız yok" dedi.

31. Amerikan Türk Konseyi yılık toplantısının açılışında düzenlenen panelde konuşan Gordon, Suriye konusunda verilen uluslararası çabalarda Türkiye'nin

"liderlik" göstermesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye ile ABD'nin birçok ikili ve bölgesel konuda mükemmel işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Gordon, bu bağlamda " Afganistan, Libya ve Arap Baharı sürecindeki gelişmeler, Kafkasya ve Balkanlar" gibi konulara değindi.

Suriye'deki krize değinen Gordon, bu süreçte Türkiye ile çok yakın diyalog içinde olduklarını ve Esed rejiminin, halkının güvenini ve meşruiyetini kaybettiği noktasında aynı görüşü paylaştıklarını belirtti.

Gordon, Esed rejimi üzerinde diplomatik ve finansal baskıların getirilmesinin yollarını bulmak ve ülkede barışçıl değişimin mümkün olduğu kadar erken şekilde hayata geçmesi için Türkiye ve uluslararası toplumla yakın istişarelerini sürdürdüklerini kaydederek, "Müttefiklerimizle, özellikle de Suriye'de değişimi desteklemede ve Esed rejimi sonrasında istikrarın sağlanmasında dev bir sorumluluk ve role sahip Türkiye ile istişarelerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

-İran...-

İran konusunun da, Türkiye ve ABD'nin daha önce yaşanan farklılıklar yaşasa da şu anda yakın işbirliği içinde olduklarını söyleyen Gordon, "Bu konuda aynı sayfada ve aynı hedef doğrultusunda kalmak için elimizden geleni yaptık" dedi.

ABD'nin İran konusunda "diplomatik" ve "baskıyı" içeren iki kulvarlı yaklaşım izlediğine işaret eden Gordon, Türkiye'nin İran'dan enerji ithalatını azaltma yolunda attığı adımları takdir ettiklerini söyledi.

Gordon, "Bu uluslararası çabaların İran'ın dikkatini çektiğine kuvvetli biçimde inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Gordon, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla ve bu ortak hedefe ulaşma yolunda ABD'nin finansal ve diplomatik çabalarıyla işbirliği yaptığını da hatırlattı.

-Kıbrıs...-

İki ülkenin üzerinde daha çok çalışmaları gereken alanlara da değinen Gordon, örneğin Kıbrıs meselesinin çözümü yolunda ilerleme kaydedilememiş olmasından hayal kırıklığı duyduklarını kaydetti.

Gordon, bu meselenin, adada taraflar, Türkiye ile AB ve Türkiye ile Yunanistan arasında mesele olmaktan çıkarılması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek, Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığının da müzakere sürecini ve Türkiye'nin AB ile ilişkilerini etkilememesini umduklarını kaydetti.

ABD yönetimi olarak, Kıbrıs Rum yönetiminin enerji kaynaklarını geliştirme çabalarını desteklediklerini de yineleyen Gordon, "Ancak ada üzerindeki ve çevresindeki enerji kaynaklarının, adadaki tüm toplumlar için kullanılması ve kapsamlı çözüm bağlamında geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu hem ada halkı hem Türkiye hem de bölge için 'kazan-kazan' durumu yaratacaktır" diye konuştu.

Gordon, Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin de bölge için çok olumlu gelişme olacağının altını çizerek, "Bu bölgenin, kapalı sınırlara ve engellere değil, açık sınırlara ve daha fazla diplomatik ilişkilere ihtiyacı var" dedi.

Çözüm için hala zamanın olduğunu, Türkiye'nin protokolleri onaylama yönünde adım atmasını arzuladıklarını belirten Gordon, Türkiye ve İsrail'in de ilişkilerindeki sorunların aşılmasının yolunu bulmayı samimiyetle arzuladığına inandıklarını belirtti.

Gordon, ABD'nin, Türkiye ve İsrail'e ilişkilerini onarmaya yardım etmek için her türlü çabayı göstereceğini vurgulayarak, Ortadoğu'da bu denli fazla gelişmenin cereyan ettiği bir dönemde Türkiye-İsrail ilişkilerinin her alanda daha olumlu şekilde seyretmesinin önemli olduğunu kaydetti.

-Demokrasi ve insan hakları...-

Gordon, demokrasi ve insan hakları konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin, diğer tüm dostlarımız gibi, tam demokrasi ve ekonomi potansiyeline ancak fikirlerin tam özgürce ifade edilmesine izin vermesi halinde ulaşabileceğine inanıyoruz. Kuşkusuz, özellikle son 10 yılda Türkiye'de bu konuda ilerleme sağlandı. Mesela, ABD'nin de güçlü destek verdiği, azınlıklara daha fazla haklar verilmesi gibi.

Ama tanınmış gazeteciler, entelektüeller ve siyasi aktivistlere yönelik tutuklamalar dahil bazı gelişmelere dair kaygılarımızı da ifade ettik. Bu tabii Türkiye'nin ele alması gereken bir mesele ama her kovuşturma ve incelemede uluslararası standartlara uyulması, tamamen şeffaf olunması ve adil bir süreç yürütülmesi gerektiğini belirtiyoruz. Biliyorum ki bu Türk hükümetinin de paylaştığı bir hedef. Bu konuları onlarla görüşmeye devam edeceğiz."

Türk ekonomisinde olağanüstü ilerlemeler de kaydedildiğini, Amerikan şirketleri için Türkiye'de dev ekonomik fırsatlar olduğunu bildiren Gordon, Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinin daha fazla geliştirilmesi ve sahip olunan potansiyellerin kullanılması gerektiğini, bu konuya ABD yönetimi olarak bağlılıklarını yeniden teyit etti.

Gordon, küresel alanda "İran, Irak, Afganistan, NATO, Kafkaslar, Arap Baharı" gibi bu kadar çok geniş bir yelpazeyi içeren alanlarda istişarede bulunabilecekleri çok fazla ortakları bulunmadığını, Türkiye'nin ise böyle bir partner olduğuna işaret ederek, "Mesela 1 saatlik verimli bir görüşmemizde bile daha konuşacak çok şeyimiz oluyor" dedi.

İki ülke yönetimleri arasındaki çok yakın işbirliğine rağmen, kamuoyu anketlerinde ABD'ye bakışın olumsuz kalmaya devam ettiğini de hatırlatan Gordon, iki ülkenin de yakın işbirliklerini halklarına yansıtmak için daha çok çaba göstermesi gerektiğini ve bu bağlamda sivil toplum kuruluşların çabalarının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

-Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çevik-

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, Türkiye ile ABD arasında uzun yıllara dayanan dostluk ve işbirliği olduğunu, ikili ve bölgesel birçok konuda yakın istişare yürüttüklerini ifade etti.

"Afganistan, İran ve Irak" gibi konulardaki iki ülkenin işbirliğine de değinen Çevik, bu dönemde en zor meselenin ise Suriye olduğunu söyledi.

Çevik, Esed rejiminin, halkının rızası ile meşruluğunu kaybettiğine dikkati çekerek, Hama'daki katliamın da önemli dönüm noktalarından biri olduğunu kaydetti.

Çevik, Suriye'de kan dökülmeye devam ettiğine işaret ederek, uluslararası toplumun bir araya gelip hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin de başından bu yana Suriye rejimine reformlar yapması yönünde mesajlar verdiğini anlatan Çevik, önceleri Suriye Devlet Başkanı Esed'in bu reformları yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşündüklerini ama Esed'in kendi halkına yönelik şiddetinin başlamasıyla birlikte Türkiye olarak, Suriye halkının yanında yer aldıklarını dile getirdi.

Çevik, "Suriye halkının meşru isteklerini desteklemeliyiz. Suriye halkını desteklemekten başka da bir alternatif yok" dedi.

Ayrıca, Türkiye ve ABD arasındaki zorluklara de değinen Çevik, bunları

"1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının ABD Kongresi'ne gelmesi ve Kıbrıs meselesi" olarak sıraladı.

Muhabir: Mehmet Toroğlu - Barışkan Ünal

Yayıncı: Tarkan Demir - WASHINGTON

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya 31. Amerikan Türk Konseyi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement