31 Mart'tan 15 Temmuz'a" Tiyatrosu Sahnelendi - Son Dakika
Güncel

31 Mart'tan 15 Temmuz'a" Tiyatrosu Sahnelendi

İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencilerinin oynadığı ve darbe girişimlerini konu alan "31 Mart'tan 15 Temmuz'a" tiyatro gösterisi, izleyiciyle buluştu.

21.11.2016 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencilerinin oynadığı ve darbe girişimlerini konu alan "31 Mart'tan 15 Temmuz'a" tiyatro gösterisi, izleyiciyle buluştu.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi ile "31 Mart Vakası" olarak bilinen II. Abdülhamit Han'ın tahtan indirilmesini anlatan tiyatro oyunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cem Karaca Kültür Merkezi'nde tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu.

"İhaneti göstermeye çalıştık"

Okul Müdürü Yeşim Kuyumcu, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan tiyatro oyunu fikrinin öğretmen ve öğrencilerin ortak kararı olduğunu belirterek, "Herkes 15 Temmuz gecesi için bir tiyatro sergilensin istedi. Abdülhamit Han ile Cumhurbaşkanımızın birebir cümlelerinden oluşan tiyatro oyunu oldu. Biz sadece cümleleri birleştirdik ve tiyatro metni haline getirdik. Bu tiyatro oyunuyla amacımız öğrencilerimiz tarihimizi gerçek yönleriyle öğrensin istiyoruz. Tiyatro, 31 Mart imparatorluğa ( Osmanlı Devleti'ne) darbe ile 15 Temmuz güçlü Türkiye'ye darbe girişimi ile bu iki süreçte yaşanan benzer olayları konu alıyor. Osmanlı'daki bazı paşalar ile devletimizin içindeki bazı yöneticilerin benzer ihanetler içerisinde olduklarını göstermeye çalıştık." ifadelerini kulladı.

İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fatih Baran Akay, darbe girişimlerinde yaşananları görmezden gelemeyeceklerini kaydederek, "Hepimiz vatan, millet ve demokrasi adına 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları ortaya koymaya çalıştık. 31 Mart olayıyla bağdaştırma sebebimiz, gerçekten benzer durumların yaşamasıdır." dedi.

Öğrencilerden Cemile Beyza Güven ise uzun süre tiyatro gösterisine hazırlandıklarını ve darbeci askerlerin, halkın silahını halka doğrulttuğu bir anda onların karşısına çıkan bir anayı canlandırdığını anlattı.

Oyundan kesitler

Terör örgütlerinin gençleri, bürokratları ve askerleri nasıl kullandıkları anlatılan oyunda, vatandaşların bu tür olaylara karşı duyarlı olması konusunda mesajlar verildi. Yaklaşık 40 öğrencinin sergilediği tiyatronun ana karakterlerini Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit Han ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oluşturuyor.

Darbeyle tahtan indirilen Abdülhamit Han'ın sözlerinin yer aldığı oyunda, 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'de yayınlanan korsan bildiriye yer verildi.

Demokrasinin önemi vurgulanan tiyatro oyununda, Astsubay Ömer Halis Demir'in şehit düşmesinin canlandırıldığı sahnede duygu dolu anlar yaşandı.

Oyun sonunda ise bütün öğrenciler ayakta alkışlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 31 Mart'tan 15 Temmuz'a' Tiyatrosu Sahnelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement