31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü - Son Dakika
Yerel

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Kütahya Sağlık Müdürü Dr.

31.05.2012 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Sağlık Müdürü Dr. Kamil Türkmen, tüm engellemelere rağmen Türkiye'de "tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü" çalışmalarının, gerek sigara içen ve gerekse içmeyen vatandaşlardan yüzde 95 oranında destek gördüğünü bildirdi.

Dr. Türkmen, 3 1 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tütün kullanımının en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer aldığını anımsattı.

Küresel tütün salgınının dünyada her yıl yaklaşık 600 bini pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne yol açtığına dikkati çeken Dr. Türkmen, önleyici çalışmalar yapılmazsa bu salgının 2030 yılına kadar yüzde 80'i düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacağı uyarısında bulundu.

Dr. Türkmen, Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü, önlem alınmazsa 2030 yılına kadar bu sayının yılda 240 bin kişi olacağının tahmin edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çevresel tütün dumanı kalp damar hastalıklarını yüzde 20-70, akciğer kanserini yüzde 32 oranında artırmaktadır. Sigaranın ülkemiz insanlarına getirdiği mali yük ise yılda yaklaşık 30 milyar liradır. Bu yıl Dünya Tütünsüz Gününün teması, 'tütün endüstrisinin müdahalesi' olarak belirlenmiştir. Çünkü tütün endüstrisi, tütün kontrol politikalarını etkilemek ve şekillendirmede tarihsel süreçte kullandığı taktikleri halen kullanmaya devam etmektedir. Dünyada kamu yararına katkı olarak sosyal sorumluluk kisvesi altında pozitif toplumsal bir imaj yaratmak için sosyal programlara büyük miktarlarda mali katkıda bulunmaktadır. Bu tür sponsorluklar ülkemizde de görülebildiği gibi özellikle gençlik festivallerinde göze çarpmaktadır. Tüm engellemelere rağmen ülkemizde

'tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü' çalışmaları gerek sigara içen ve gerekse içmeyen vatandaşlarımızdan yüzde 95 oranında destek görmüştür. Ülkemizde belirlenen politikalar gereği etkin, ucuz ve sürdürülebilir olması sebebiyle Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, günün 24 saati faaliyetini sürdürmektedir. İlimiz merkezde Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM), Doç. Dr. Mustafa Kalemli Tavşanlı Devlet Hastanesi, Doç. Dr. İsmail Karakuyu Simav Devlet Hastanesi ve Gediz Devlet Hastanesi'nde sigara bırakma poliklinikleri bulunmakta olup, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek hizmeti sunmaya devam etmektedir."

Dr. Türkmen, sağlıklı yaşam, sağlıklı toplum ve gelecek nesiller için sigarasız bir yaşam temenni ettiklerini duyurdu.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement