32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı - Son Dakika
Kültür Sanat

32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı

32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı

32."Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil" konulu sempozyum düzenlendi."Batı Notları" izleyicilere tanıtıldı.

16.03.2012 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı'nda,

"Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil" konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda, Pakdil'in 1972 yılında yazdığı ve bu ay Fransızca'ya çevrilen

"Batı Notları" izleyicilere tanıtıldı.

Akif Emre, Ali Göçer, Cemal Şakar, Hüseyin Su, Necip Tosun ve Necip Evlice'nin konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, Pakdil'in düşünce dünyası, insan ve toplum algısı irdelendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Hüseyin Su, edebiyat hayatı boyunca Pakdil'in çok sayıda kitabı kaleme aldığını ve 16 yıl boyunca sürekli edebiyat dergisi çıkarttığını belirterek, Pakdil'in Türk düşünce dünyasında önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Yazarın, Paris'i ziyaretiyle ilgili olarak kaleme aldığı "Batı Notları" kitabına konuşmasında önemli bir yer ayıran Hüseyin Su, Pakdil'in, bu kente ilişkin edebiyat ve sosyolojik açıdan yaptığı gözlemler ve analizler hakkında izleyicilere bilgi verdi.

Hüseyin Su, ilk üçü Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen

"Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil Sempozyumu"nun dördüncüsünün, Uluslararası Kitap Fuarı dolayısıyla Paris'te düzenlendiğini hatırlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm yaptığı konuşmada, bu sempozyumda sunulan bildirilerin daha sonra kitap olarak yayımlanması ve bu kitabın daha sonra yabancı dillere çevrilmesi temennisinde bulundu.

Sempozyuma katılan diğer konuşmacılar da Pakdil'in düşünce dünyası, insan ve toplum algısını geniş bir açıdan inceleyen konuşmalar yaptı.

Pakdil'in düşüncesinin arka planı ile yazarın dili ve anlatımının ele alındığı sempozyumda, yine ünlü yazarın siyasal perspektifi de katılımcılar tarafından analiz edildi.

Sempozyumda, "Nuri Pakdil'in ve onun edebiyat eylemini sanat, edebiyat yoluyla geliştirmeye çalıştığı medeniyet eksenli düşünceyi anlamanın, geçmişten geleceğe Türkiye'nin tarihsel misyonunu anlamak ve bu misyonun hayata geçirilmesine katkıda bulunmak anlamına geleceği" vurgulandı.

Yine konuşmacılar, bu bağlamda edebiyatı aynı zamanda bir düşünce eylemi olarak gören Nuri Pakdil'in sanat, edebiyat, siyaset, doğu, batı, dergi, yazı gibi konulardaki düşüncelerini anlamaya ve yorumlamaya çalışmak amacıyla yapılan bu sempozyumun, dünyanın bugünkü gündemine de önemli katkılar sunacağı görüşünde birleşti.

- PARİS

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement