35. İstanbul Film Festivali Programı Belli Oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

35. İstanbul Film Festivali Programı Belli Oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 35. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali programı belli oldu.

16.03.2016 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 35. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali programı belli oldu.

İKSV'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 1982'de bir sinema haftası olarak başlayan İstanbul Film Festivali sinemaseverlere, Türk ve dünya sinemasının en yeni örneklerinden klasiklere, zengin bir program sunmayı hedefliyor.

Festival programında 10 kısa, 24 deneysel 187 uzun metrajlı film yer alıyor. Festival, 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak.

Sinema Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere verilen "Sinema Onur Ödülleri" bu yıl 5 sanatçıya verilecek.

Yeşilçam'ın kötü karakterlerinden Suzan Avcı, 50 yıllık kariyeriyle Perran Kutman, 200'e yakın filmiyle Yeşilçam'ın en üretken yönetmenlerinden Ülkü Erakalın da ödül alacak isimlerden.

Haliç Kongre Merkezi'nde, 6 Nisan'da düzenlenecek açılış töreninde ayrıca, "Vurun Kahpeye" ve "Vesikalı Yarim" gibi birçok filmin yapımcılığını üstlenen Şeref Gür ve 60 yılı aşan kariyerinde Türkan Şoray, Filiz Akın gibi en sevilen yıldızları seslendiren oyuncu ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm de ödül alacak.

Suzan Avcı'nın rol aldığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği "İki Gemi Yan yana", yönetmenliğini Ülkü Erakalın'ın üstlendiği "Gözlerin Ömre Bedel", Perran Kutman'ın rol aldığı, Kartal Tibet'in yönettiği "Gırgıriye" de festival kapsamında gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

Festival yarışmaları

Kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması, bu yıl ilk kez düzenleniyor.

Yönetmen Can Evrenol, oyuncu Hazal Kaya ve DokuFest Direktörü Nita Deda'dan oluşan jüri tarafından seçilecek "En İyi Kısa Film"e 5 bin liralık ödül, yarışmanın sponsoru Anadolu Efes tarafından verilecek.

Ayrıca, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek.

Avrupa Konseyi işbirliğiyle 10 yıldır dünyada sadece İstanbul Festivali'nde yapılan, "FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması", bu yıl "Eurimages" fonunun da desteğiyle, yarışmada bulunan 10 film arasından kazanana 10 bin avro para ödülü verecek.

Festival kapsamında ayrıca "Altın Lale", "Seyfi Teoman En İyi İlk Film", "Audentia", "Cineuropa" ödülleri de sahiplerini bulacak.

Festivalde yeni bölümler

İstanbul Film Festivali'nde "Yıllara Meydan Okuyanlar", "Dünya Festivallerinden", "Genç Ustalar", "Çocuk Mönüsü" gibi geçen yıllarda da gerçekleştirilen bölümlerinin yanı sıra, yeni bölümlerde de gösterimler gerçekleştirilecek.

Müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikayelerinin bir araya toplandığı 8 film "Musikişinas", sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış veya kaybolmuş 4 film "Gömülü Hazineler" bölümlerinde izleyiciyle buluşacak.

"Işığın Peşinde: 70'ler Amerikan Avangard Sineması" bölümüyle, 70'lerde en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmleri bir araya geliyor. Bölümde, Stan Brakhage, Michael Snow, Ken Jacobs, Robert Breer, Hollis Frampton gibi birçok ismin filmleri, çekildikleri orijinal formatları olan "16mm" kopyalarından, İstanbul Modern Sinema'da beyaz perdeye yansıtılacak.

Sinema tarihinin en özgün yönetmenlerinden, "Korkunç Otto" lakaplı Otto Preminger, ölümünün 30. yıl dönümünde, 10 önemli filminin yer aldığı "Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi" bölümüyle anılıyor.

Biletler 26 Mart'ta satışa çıkıyor

İstanbul Film Festivali'nin bu yılki gösterimleri Atlas, Akbank Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Ortaköy Feriye Sineması, Kadıköy Rexx Sineması gibi toplam 10 salonda yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin de desteklediği festival, 7-17 Nisan 2016 tarihinde sinemaseverlerle buluşacak.

Konuk sinemacıların katılacağı söyleşiler, sinema dersleri ve konserler gibi etkinliklerin de olacağı festivalin biletleri, 26 Mart Cumartesi günü satışa çıkacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 35. İstanbul Film Festivali Programı Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement