35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" - Son Dakika
Kültür Sanat

35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, "Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır.

07.06.2016 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, "Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır." dedi.

Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen "35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"na ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Özafşar, fuarın 20. yüzyılda başlayan bir kültür hikayesi olduğunu belirterek, "1980'li yıllarda ihtilal döneminden sonra başlayan bir etkinliktir. 1990'ların ortasında, postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinde de Kitap ve Kültür Fuarı ismini almıştır. Başlangıçta dini yayınlar fuarı olarak başlamıştır." diye konuştu.

Fuarın 35 yıldır ilgi, heyecan ve coşkuyla devam ettiğine vurgu yapan Özafşar, "Her ramazan okuyucular hem ramazanı hem kitap fuarını iple çekiyor. Bu fuar vesilesiyle bu sene itibariyle de 100 bini aşkın eserle tanışma imkanı kazanıyorlar. Ramazan-ı şerifin kendisi de bir kitap ayı. Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu bir aydır. Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır. Ama aynı zamanda bu kitap ve kültür fuarıyla birlikte Kur'an-ı Kerim'i daha çok boyutlu anlayabilme imkanına kavuşuyor okurlarımız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Emin Özafşar, fuarda sanat, edebiyat, tarih, felsefe, toplum ve psikoloji gibi farklı tür kitapların yer aldığını aktararak, şunları söyledi:

"(Okurlar) Kur'an-ı Kerim'in farklı meal ve tefsirleriyle ayetler üzerine yapılan yorum çalışmalarıyla buluşuyorlar bu yıl. Hem yayınevlerimizin neşrettiği yeni eserlerle buluşuyorlar hem de hadis kitaplarıyla buluşuyorlar. Fuarda İslam tarihiyle ilgili eserlerin yanı sıra inanç, ibadet, ahlak eserleri, kültür, sanat ve edebiyat eserleri ve klasikleşmiş eserleri de görüyoruz. Bu kitapların çok daha kaliteli ve enfes baskılarını burada görüyoruz. Kitapla hayatı anlamlandıran kendi hayatına da zemin katanların, hem ruhen hem manevi bakımdan hem de zihnen tazelendikleri bir ortamı bu kitap ve kültür fuarı bizlere sağlıyor."

"Burası kitap dünyasının kalbinin attığı bir yer"

Fuarın açıldığı alana da dikkati çeken Özafşar, "Yanı başımızdaki Beyazıt Camisi anıtsal bir camidir ama aynı zamanda Beyazıt Medreseleri, İslam ve Osmanlı eğitim tarihinde İstanbulluların eğitildiği bir okuldur, mekteptir. Dolayısıyla bir tarafında Beyazıt Camisi ve Beyazıt Medreselerinin mirası, bir tarafta da Beyazıt Kütüphanesi, Millet Kütüphanesi ve tarihi olarak Sahaflar Çarşısı burada. Burası kitap dünyasının kalbinin attığı bir yerdir. Hemen İstanbul Üniversitesi de yanı başımızda. Bu üç mühim tarihi eserin ortasında her ramazan böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi İstanbul kültür, sanat ve edebiyat hayatına da büyük bir katkıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Özafşar, dini yayınlar alanında yayıncıların büyük adımlar attığını belirterek, "Fakat hem İslam dünyası hem Ortadoğu, hem Balkanlar, Kafkaslar ve diğer Müslümanları da dikkate aldığımızda bu yayın performansının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bu birikimi dış dünyaya tanıtma ihtiyacımız var. Öyle ümit ediyorum bu gayret daha da artarak devam edecek." diye konuştu.

Fuar boyunca edebiyat etkinlikleri ve söyleşiler gerçekleştirileceğini söyleyen Özafşar, "Bu etkinlikleri önemsiyorum. Çünkü bütün fikir insanları, yazarlar, kitap sahipleri, fikirlerini ve düşüncelerini, toplumsal, sosyal, kültürel ve içtimai konularda görüşlerini ve fikirlerini toplumla paylaşacaklar. Bu da önemlidir bu etkinlik adına." dedi.

"180 yayınevi fuara katıldı"

Türkiye Diyanet Vakfı Yayın ve Matbaacılık İşletme Müdürü Önder Sancak ise "Caminin, kitabın ve okurun buluşma mekanı olarak adlandırılan bu fuar, ramazanın ruhuna özel kitapların kitap okurlarıyla buluştuğu bir mekan olarak 80'li yıllardan beri Türkiye Diyanet Vakfı'nın desteğiyle de faaliyetlerini sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Fuarın daha önce Sultanahmet Camisi avlusunda açıldığını daha sonra Beyazıt Meydanı'na alınarak daha geniş bir alana sahip olduğunu belirten Sancak, yurt içinden ve yurt dışından 180 yayınevinin fuara katıldığını aktardı.

Sancak, 12 Haziran'da Ankara Kocatepe Camisi avlusunda da kitap fuarının açılacağını söyleyerek, "Orada da yaklaşık 50 stantta 70 yayınevi, okurlarla buluşmuş olacak." şeklinde konuştu.

Fuar, 25 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement