35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" - Özafşar - Son Dakika
Güncel

35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" - Özafşar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar röportaj "35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özafşar: "Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kuran-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır.

07.06.2016 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar röportaj "35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özafşar:

"Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kuran-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır."

"Kitapla hayatı anlamlandıran kendi hayatına da zemin katanların, hem ruhen hem manevi bakımdan hem de zihnen tazelendikleri bir ortamı bu kitap ve kültür fuarı bizlere sağlıyor."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, "Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır." dedi.

Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen "35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"na ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Özafşar, fuarın 20. yüzyılda başlayan bir kültür hikayesi olduğunu belirterek, "1980'li yıllarda ihtilal döneminden sonra başlayan bir etkinliktir. 1990'ların ortasında, postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinde de Kitap ve Kültür Fuarı ismini almıştır. Başlangıçta dini yayınlar fuarı olarak başlamıştır." diye konuştu.

Fuarın 35 yıldır ilgi, heyecan ve coşkuyla devam ettiğine vurgu yapan Özafşar, "Her ramazan okuyucular hem ramazanı hem kitap fuarını iple çekiyor. Bu fuar vesilesiyle bu sene itibariyle de 100 bini aşkın eserle tanışma imkanı kazanıyorlar. Ramazan-ı şerifin kendisi de bir kitap ayı. Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu bir aydır. Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır. Ama aynı zamanda bu kitap ve kültür fuarıyla birlikte Kur'an-ı Kerim'i daha çok boyutlu anlayabilme imkanına kavuşuyor okurlarımız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Emin Özafşar, fuarda sanat, edebiyat, tarih, felsefe, toplum ve psikoloji gibi farklı tür kitapların yer aldığını aktararak, şunları söyledi:

"(Okurlar) Kur'an-ı Kerim'in farklı meal ve tefsirleriyle ayetler üzerine yapılan yorum çalışmalarıyla buluşuyorlar bu yıl. Hem yayınevlerimizin neşrettiği yeni eserlerle buluşuyorlar hem de hadis kitaplarıyla buluşuyorlar. Fuarda İslam tarihiyle ilgili eserlerin yanı sıra inanç, ibadet, ahlak eserleri, kültür, sanat ve edebiyat eserleri ve klasikleşmiş eserleri de görüyoruz. Bu kitapların çok daha kaliteli ve enfes baskılarını burada görüyoruz. Kitapla hayatı anlamlandıran kendi hayatına da zemin katanların, hem ruhen hem manevi bakımdan hem de zihnen tazelendikleri bir ortamı bu kitap ve kültür fuarı bizlere sağlıyor."

"Burası kitap dünyasının kalbinin attığı bir yer"

Fuarın açıldığı alana da dikkati çeken Özafşar, "Yanı başımızdaki Beyazıt Camisi anıtsal bir camidir ama aynı zamanda Beyazıt Medreseleri, İslam ve Osmanlı eğitim tarihinde İstanbulluların eğitildiği bir okuldur, mekteptir. Dolayısıyla bir tarafında Beyazıt Camisi ve Beyazıt Medreselerinin mirası, bir tarafta da Beyazıt Kütüphanesi, Millet Kütüphanesi ve tarihi olarak Sahaflar Çarşısı burada. Burası kitap dünyasının kalbinin attığı bir yerdir. Hemen İstanbul Üniversitesi de yanı başımızda. Bu üç mühim tarihi eserin ortasında her ramazan böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi İstanbul kültür, sanat ve edebiyat hayatına da büyük bir katkıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Özafşar, dini yayınlar alanında yayıncıların büyük adımlar attığını belirterek, "Fakat hem İslam dünyası hem Ortadoğu, hem Balkanlar, Kafkaslar ve diğer Müslümanları da dikkate aldığımızda bu yayın performansının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bu birikimi dış dünyaya tanıtma ihtiyacımız var. Öyle ümit ediyorum bu gayret daha da artarak devam edecek." diye konuştu.

Fuar boyunca edebiyat etkinlikleri ve söyleşiler gerçekleştirileceğini söyleyen Özafşar, "Bu etkinlikleri önemsiyorum. Çünkü bütün fikir insanları, yazarlar, kitap sahipleri, fikirlerini ve düşüncelerini, toplumsal, sosyal, kültürel ve içtimai konularda görüşlerini ve fikirlerini toplumla paylaşacaklar. Bu da önemlidir bu etkinlik adına." dedi.

"180 yayınevi fuara katıldı"

Türkiye Diyanet Vakfı Yayın ve Matbaacılık İşletme Müdürü Önder Sancak ise "Caminin, kitabın ve okurun buluşma mekanı olarak adlandırılan bu fuar, ramazanın ruhuna özel kitapların kitap okurlarıyla buluştuğu bir mekan olarak 80'li yıllardan beri Türkiye Diyanet Vakfı'nın desteğiyle de faaliyetlerini sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Fuarın daha önce Sultanahmet Camisi avlusunda açıldığını daha sonra Beyazıt Meydanı'na alınarak daha geniş bir alana sahip olduğunu belirten Sancak, yurt içinden ve yurt dışından 180 yayınevinin fuara katıldığını aktardı.

Sancak, 12 Haziran'da Ankara Kocatepe Camisi avlusunda da kitap fuarının açılacağını söyleyerek, "Orada da yaklaşık 50 stantta 70 yayınevi, okurlarla buluşmuş olacak." şeklinde konuştu.

Fuar, 25 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" - Özafşar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı' - Özafşar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    18:09 EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahasında Fenerbahçe ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Bülent Uygun yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, ısınma hareketleriyle başladı. Sakatlığı bulunan Azizbek Turgunboev ise takımdan ayrı çalışmalarına devam etti. Sivasspor, yarın yapacağı antrenmanla maçın hazırlıklarına devam edecek.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi
    18:09 Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi

    Başkent Ankara'da gerçekleştirilen Hentbol Erkekler 1. Ligi Dörtlü Finali'ni şampiyon bitiren Mihalıççık Belediyespor ile ikinci sırada tamamlayan Güneysu Spor Kulübü, önümüzdeki sezon Hentbol Erkekler Süper Lig'inde mücadele edecek. Maçlar sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Mihalıççık Belediyesi ile ligi ikinci sırada bitirerek Süper Lig'e yükselen Güneysu Spor Kulübüne kupa ve madalyalarını, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Asbaşkanı Ediz Erkovan ile THF Genel Sekreteri Gökmen Teyran takdim etti.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi
    18:09 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi

    Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 33.970'e yükseldiğini açıkladı.

  • Isparta'da otomobil şarampole devrildi, sürücü hayatını kaybetti
    18:08 Isparta'da otomobil şarampole devrildi, sürücü hayatını kaybetti

    Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Medine Porsuk'un kullandığı otomobil şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, Porsuk'un hayatını kaybettiğini belirledi. Cenaze, otopsi için Isparta Şehir Hastanesi morguna götürüldü.


Advertisement