4. Arap-Latin Amerika Zirvesi Başladı - Son Dakika
Güncel

4. Arap-Latin Amerika Zirvesi Başladı

Arap-Latin Amerika Zirvesi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta başladı.

10.11.2015 22:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arap- Latin Amerika Zirvesi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta başladı.

Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen zirvede 33 Arap ve Latin Amerika ülkesinden devlet başkanları, başbakan veya bakanlar düzeyinde temsilciler hazır bulunurken, Suriye'nin koltuğu ikinci kez boş kaldı.

Arap dışişleri bakanlarının Kasım 2011'de "halkına karşı uygulamaları nedeniyle" Arap Birliği üyeliğini dondurduğu Suriye, Ekim 2012'de Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen 3.Arap-Latin Amerika Zirvesi'ne de katılmamıştı.

Taraflar arasında siyasi, iktisadi, toplumsal ve kültürel işbirliğinin artırılmasının hedeflendiği ve iki gün sürmesi planlanan zirvenin açılış konuşmasını Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz yaptı.

Latin Amerika ülkelerinin başta Filistin olmak üzere Arap dünyasının yaşadığı sorunlar karşısında takındığı olumlu tavırdan övgüyle söz eden Kral Selman, "Pek çok mesele ve uluslararası konuya bakışımızdaki uyum ve yakınlık bizi memnun ediyor. Kardeş Güney Amerika ülkelerini, Arap ve özellikle Filistin meselesindeki olumlu tavrından dolayı kutluyoruz" dedi.

Zirveye katılan ülkelerin, uluslararası arenadaki meseleler, terör ve aşırılıkla mücadele, barış ve diyalog kültürünü yayma gibi konularda sergilediği koordineli tutuma işaret eden Selman, bunun memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Kral Selman, ekonomik işbirliği ve kalkınma konularına da değinerek, "2005'te Brezilya'da düzenlenen ilk zirveden bu yana ticari ve karşılıklı yatırım konusunda sağlanan büyüme memnuniyet verici" şeklinde konuştu.

Ayrıca, iş adamları konseyi kurulması ve serbest ticaret anlaşmaları yapılması gerektiğini dile getiren Selman, çifte vergilendirmeden kaçınılması, yatırımcıların teşvik edilmesi ve cesaretlendirilmesi çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un katıldığı zirvede, Kuveyt, Lübnan, Tunus, ve Fas da başbakan düzeyinde temsil edilirken, Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin başkanı da hazır bulundu.

Zirveye ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Peru Başbakanı Pedro Cateriano ve Arjantin Başkan Yardımcısı Amado Boudau'nun yanı sıra Brezilya, Şili, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Paraguay, Surinam ve Uruguay'dan da bakanlar katıldı.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Arap-Latin Amerika zirvesi her üç yılda bir gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 4. Arap-Latin Amerika Zirvesi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement