4. İstanbul Film Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

4. İstanbul Film Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 4-19 Nisan'da 11'inci kez Akbank sponsorluğunda düzenlenecek 34. İstanbul Film Festivali, 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filminin yanı sıra ücretsiz gerçekleştirilecek söyleşi, atölye çalışmaları, sinema dersleri ve özel etkinlikleriyle izleyicilerle buluşacak.

10.03.2015 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 4-19 Nisan'da 11'inci kez Akbank sponsorluğunda düzenlenecek 34. İstanbul Film Festivali, 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filminin yanı sıra ücretsiz gerçekleştirilecek söyleşi, atölye çalışmaları, sinema dersleri ve özel etkinlikleriyle izleyicilerle buluşacak.

34. İstanbul Film Festivali'nin programı, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Hakan Binbaşgil, festivalin, Türkiye'de sinemanın gelişiminde ve kaydettiği başarılarda önemli rol oynadığını belirtti.

Her yıl 150 bine yakın sinemaseverin festivali izlediğini kaydeden Binbaşgil, sanatın herhangi bir alanında bu kadar sanatseveri bulmanın kolay olmadığının altını çizdi.

Azize Tan da festival programına ilişkin bilgi verirken, Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Ulusal Belgesel Yarışması'nda yer alacak filmleri ve jüri üyelerini açıkladı.

Festivalin önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sinema salonu sıkıntısı çektiğine değinen Tan, biletlerin 28 Mart'ta satışa çıkacağını ve 4 Nisan'a kadar tüm biletlerde yüzde 10 indirim olacağını bildirdi.

Tan, bu yıl 10'uncu yaşını kutlayan "Köprüde Buluşmalar"ın 9 yıl boyunca 29 film projesinin tamamlanmasına ve 36 farklı projeye 430 bin avroya yakın kaynak yaratılmasına katkıda bulduğunu kaydetti.

Yarışmalar

34. İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Uluslararası Yarışma'sında yarışacak filmler ve yönetmenleri şöyle:

"Gerçeklik-Quentin Dupieux, Neden Tarkovski Olamıyorum- Murat Düzgünoğlu, Altın Çağ- Ann Hui, Vahşi Yaşam-Cedric Kahn, Taşa Yazılmış Hatıralar-Shawkat Amin Korki, Itsi Bitsi-Ole Christian Madsen, Star-Anna Melikyan, Kara Ruhlar-Francesco Munzi, Yüzündeki Sır- Christian Petzold, Bana Bak Philip-Alex Ross Perry, Çılgın Kalabalıktan Uzak-Thomas Vinterberg, Fanusta Yaşayanlar-Baldvin Zophoniasson."

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin avroluk para ödülüyle desteklenecek. Rolf de Heer başkanlığındaki Uluslararası Altın Lale jürisinde, yönetmen Bence Fliegauf, yapımcı Cedomir Kolar, senarist ve yönetmen George Ovashvili ve oyuncu Melisa Sözen yer alacak.

Altın Lale Ulusal Yarışma'da Ali Atay'ın "Limonata", Barış Atay'ın "Eksik", Emine Emel Balcı'nın "Nefesim Kesilene Kadar", Ufuk Bayraktar'ın "Kümes", Mehmet Eryılmaz'ın "Misafir", Caner Erzincan'ın "Yeni Dünya", Selim Evci'nin "Saklı", Faruk Hacıhafızoğlu'nun "Kar Korsanları", Tolga Karaçelik'in "Sarmaşık" ve Erden Kıral'ın "Gece" filmleri yarışacak. Yarışmadaki 6 filmin dünya, 3 filmin ise Türkiye prömiyeri yapılacak.

Jüri başkanlığını yönetmen Zeki Demirkubuz'un üstleneceği Ulusal Yarışma Jürisi'nin diğer üyeleri, oyuncu Tansu Biçer, görüntü yönetmeni Emre Erkmen, yazar Şebnem İşigüzel, Uluslararası Berlin Film Festivali Panorama Bölümü seçici kurul üyesi, TEDDY Ödülü kurucusu, sinemacı ve yazar Wieland Speck olacak.

Jürinin seçeceği "En İyi Film"e 150 bin lira, "En İyi Yönetmen"e 50 bin lira ödül verilecek. "En İyi Kadın Oyuncu" ve "En İyi Erkek Oyuncu" seçilecek isimler onar bin lira alırken, "En İyi Senaryo", "En İyi Görüntü Yönetmeni", "En İyi Kurgu" ve "En İyi Özgün Müzik dallarında ödüller verilecek. Anadolu Efes, Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yapımcısını 60 bin lira ile ödüllendirecek.

İstanbul Film Festivali, belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla belgesel kategorisinde bu yıl ilk kez ödül verecek. Ulusal Belgesel Yarışması'nda "En İyi Belgesel" ve "Jüri Özel Ödülü" kategorilerinde Türkiye Sineması bölümü destekçisi Anadolu Efes tarafından toplam 15 bin lira ödül verilecek. Gösterilecek belgesellerden 11 film dünya prömiyerini, 2 film Türkiye prömiyerini festivalde yapacak.

"FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü", Sinemada İnsan Hakları bölümündeki bir filme verilecek. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 film arasından jürinin seçeceği bir filme, Avrupa Konseyi ile sinema yapıtlarını destekleyen Eurimages Fonu tarafından 10 bin avroluk para ödülü sunulacak.

"Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü"nü kazanan filmin yönetmenine, sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30 bin lira ödül, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) tarafından da Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü verilecek.

Altın Lale Ulusal Yarışması'nda yer alan bir filme Cineuropa.org Ödülü, İKSV'nin medya sponsorlarından Radikal'in ulusal ve uluslararası yarışmada yer alan filmler arasından belirlediği birer filme Halk Ödülü sunulacak.

Sinema Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen Sinema Onur Ödülleri, bu yıl yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan'a sunulacak. Ödüller, 3 Nisan'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek açılış töreninde takdim edilecek.

Festivalin kurucularından Onat Kutlar, ölümünün 20. yılında özel bir gösterimle anılacak. Kutlar'ın favori yönetmenlerinden Visconti'nin 1963 yapımı başyapıtı Il Gattopardo/ Leopar, festival kapsamında gösterilecek.

Festivalde "Akbank Galaları", "Ustalar", "Dünya Festivallerinden", "Yeni Bir Bakış", "NTV Belgesel Kuşağı", "Mayınlı Bölge", "Antidepresan", "Çocuk Mönüsü", "Geceyarısı Çılgınlığı" gibi klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra özel bölüm ve gösterimler yapılacak.

Festivalin yeni bölümleri, " Balkanlar: Ateşin Sineması", "Aile Bağları", "Özel Gösterim: Ufak Hakikatler", "Alman Canlandırma Sineması" olacak.

Yeni Arjantin sinemasının en önemli temsilcileri arasında sayılan senarist ve yönetmen Lisandro Alonso'nun tüm filmleri, Türkiye'de ilk defa festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

"Türk Klasikleri Yeniden" kapsamında, Türkiye sinemasının başyapıtları arasında sayılan Metin Erksan'ın 1962 yapımı filmi "Yılanların Öcü" restore edilerek beyazperdeye taşınacak. "Yılanların Öcü"nün yenilenmiş kopyası, 9 Nisan'daki gala gösteriminin ardından, 12 Nisan'da izleyiciyle buluşacak.

"Köprüde Buluşmalar" kapsamında, 15-16 Nisan'da yönetmen, senarist ve yapımcıların uzun metrajlı kurmaca veya belgesel projelerinin ilk uluslararası sunumlarını gerçekleştirmesi ve yapım sürecini başlatmak için gerekli desteği bulmalarına olanak yaratmayı amaçlayan Film Geliştirme Atölyesi yapılacak. "Köprüde Buluşmalar"ın 10. yılında ilk kez, Film Geliştirme Atölyesi'ne seçilen proje sahiplerine eğitim verilecek ve komşu ülkelerden film projeleri davet edilecek.

Konuklar

İstanbul Film Festivali'nin izleyicilerle buluşturacağı konuklar arasında "Sarhoş Atlar Zamanı", "Kaplumbağalar da Uçar" gibi filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Bahman Ghobadi, İranlı oyuncu Simin Fatemah Motamed- Aria, Peter Greenaway'in "Eisenstein in Guanajuato" filminin başrol oyuncusu Elmar Back, İtalyan yönetmen Duccio Chiarini, Norveç'te yaşayan Kürt yönetmen Hisham Zaman, "The Duke of Burgundy"nin başrol oyuncusu Chiara D'Anna yer alacak.

Festivalde bir "sine-konser" de gerçekleştirilecek. Damon Krukowski ve Naomi Yang ikilisi, 11 Nisan'da Salon'da sahne alacak.

Festival sinemaları

34. İstanbul Film Festivali gösterimleri, Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy'de Feriye, Kadıköy'de Rexx ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacak.

Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden 28 Mart'ta satışa çıkacak festival biletlerinin hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00) 5 lira, hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 17 lira, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 12 lira, tüm 21.30 seansları 17 lira, Atlas ve Rexx sinemalarında yapılacak Akbank Galaları ilk gösterimlerinin biletleri 20 lira olacak.

Lale üyeleri, festival biletlerinde ön satış ve yüzde 25'e varan indirimlerden yararlanacak. Festival Sponsoru Akbank, Axess Kart sahiplerine, festival boyunca hafta içi gündüz seansları hariç satın alacakları biletlerde yüzde 20 özel indirimden yararlanabilecekleri bir avantaj sağlayacak.

34. İstanbul Film Festivali, öğrencilere özel "PasoFilm!" kart çıkartacak. Üniversite (lisans ve ön lisans) ve lise öğrencilerinin, kimliklerini göstererek İKSV binasından 20 lira karşılığında alabilecekleri "PasoFilm!" kart ile öncelikli bilet alımı, çeşitli mekanlarda festival boyunca indirim ve ücretsiz katalog alma hakkı sağlanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 4. İstanbul Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement