'40 yaş altı bireylerde yüzde 10 kanser artışı var' - Son Dakika
Sağlık

'40 yaş altı bireylerde yüzde 10 kanser artışı var'

\'40 yaş altı bireylerde yüzde 10 kanser artışı var\'

DÜNYA Kanser Günü'nde kanserle ilgili bilgiler veren Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, sıcak tüketilen kahve ve çayın kansere neden olabileceğini söyledi.

04.02.2020 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DÜNYA Kanser Günü'nde kanserle ilgili bilgiler veren Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, sıcak tüketilen kahve ve çayın kansere neden olabileceğini söyledi. Özdoğan, "Her yıl neredeyse 40 yaş altı bireylerde yüzde 10 kanser artışı var. 2000 yılından sonra çocuklarımız hareketsiz yaşamaya ve obeziteye yatkın yaşamaya başladı. Obezite en az 13 kanser türünün sebebi" dedi.

Memorial Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde, kanserle ilgili sunum yaptı. Hastanenin toplantı salonunda gerçekleştirilen sunuma, daha önce kanser teşhisi koyulan ve tedaviyle sağlığına kavuşan hastalar ile davetliler katıldı. En büyük sorunun, kanser konusunda yeteri kadar bilgili olunmamasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Özdoğan, "Kanser, pek çok çeşidi önlenebilir bir hastalıktır. Bu yıl 'Kararlıyım ve yapacağım' temasını ele alıyoruz tüm dünyada. 9,6 milyon insan her yıl kanserden ölüyor. 2030 yılına gelindiğinde kanserli ölümlerin 13 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Hızlı önlem alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özdoğan, 3,7 milyon kişinin hayatının kurtarılabileceğini de söyledi. Kanserli ölümlerin yüzde 70'inin, düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğunu anlatan Özdoğan, tanıdan itibaren 5 yıl içinde 48,3 milyon kişinin kanserle mücadele edip, yaşadığını söyledi.1,16 TRİLYON DOLAR KANSERE HARCANIYORBazı kanser türlerinin aşılama yöntemiyle yok edilebileceğini de belirten Prof. Dr. Özdoğan, "Aşı karşıtlığı yaparken dikkatli olmalıyız. Aşının erişkinlerde hayat kurtarabileceğini unutmayın. 1,16 trilyon dolar kanser harcaması azaltılabilir" diye konuştu. Sigara içimiyle kanser olma risk eğrisinin aynı ölçüde arttığını anlatan Özdoğan, toplumun farkındalığıyla bu ivmenin düşmeye başladığını söyledi. Tarih öncesinde dinozorların yaşamında bile kanserin var olduğuna değinen Özdoğan, kanserin canlı var olduğu sürece de olacağını dile getirdi. Kanserin yüzde 50 nedenlerini de sıralayan Prof. Dr. Özdoğan, "Sigara, obezite, virüs ve bakteriler, UV ışınları, alkol, kimyasal karsinojenlerdir. Kalıtsal geçiş ve yatkınlık seviyesi yüzde 15, rastgele mutasyonlar ise yüzde 35 seviyelerindedir" dedi.40 YAŞ ALTI BİREYLERDE YÜZDE 10 KANSER ARTIŞI Gençlerin daha önce daha az hazır gıdaya ulaştığını ve daha hareketli yaşam sürdüğünü; ancak 2000'li yıllardan sonra bu durumun tersine işlediğini belirten Prof. Dr. Özdoğan, "Her yıl neredeyse 40 yaş altı bireylerde yüzde 10 kanser artışı var. 2000 yılından sonra çocuklarımız sürekli ders çalışmak, sınava hazırlanmak zorunda. Hareketsiz hayat yaşıyorlar. Hazır gıdalara kolay ulaşıyorlar. Doğal bir sonuç değil mi sizce kanser olmaları? Obezite en az 13 kanser türünün sebebidir" diye konuştu.Alkolün de kansere etki ettiğini belirten Özdoğan, "Sıcak çay ve sıcak kahve. Isı büyük oranda etki ediyor kanser oluşumuna. Lütfen ısıya dikkat edin, sıcak sıcak içmeyin" dedi. KANSERİ YENDİ, 100 YAŞINI GÖRMEYİ HEDEFLİYORProf. Dr. Mustafa Özdoğan'ın ardından kanser teşhisi koyulan; ancak tedaviyle sağlığına kavuşan hastalar, öykülerini anlattı. Hastaların tamamına yakını, kanser olduğunu öğrendiği andan itibaren hayata daha sıkı sarıldıklarını ve hiçbir zaman öleceklerini düşünmediklerini, böylece hastalığı yendiklerini söyledi.

Nursel Karasoy (39), 3 yıl önce meme kanserine yakalandığını öğrendiğini anlatırken, "Doktorlara güvendim ve bol neşeyle yendim. Herkes ağlarken tek gülen bendim. İnanmak çok önemli. Zor bir süreçti ama güzeldi. Niyetim de 100 yaşını devirmek" diye konuştu.


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık '40 yaş altı bireylerde yüzde 10 kanser artışı var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu
    10:17 Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu

    Karaman'da bir ekmek fırınında çalışan genç, dalgınlığı sonucu kolunu hamur makinesine kaptırarak elini bileğinden kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Genç, yapılan müdahalenin ardından kopan eliyle birlikte Konya'da bir hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.


Advertisement