40 Yıllık Hayal Gerçek Oldu! - Son Dakika
Teknoloji

40 Yıllık Hayal Gerçek Oldu!

40 Yıllık Hayal Gerçek Oldu!

Dev 'Buzdağı Projesi' ile 40 yıllık bir hayal, 3 boyutlu gerçeğe dönüştürüldü! İşte detaylar...

10.11.2011 20:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

3D yazılım teknolojilerinde önemli bir isim olan Dassault Systèmes ve National Geographic Film işbirliğiyle hazırlanan "Buzdağı Projesi" (Iceberg Project) belgesel filminin Türkiye gösterimi Dassault Systèmes Türkiye Satış Müdürleri Burak Süsoy ve Süleyman Müftüoğlu'nun yanı sıra iş ortakları ve müşterilerinin de katılımıyla İstanbul Astoria Cinebonus'ta yapıldı.

Su sıkıntısı yaşayan ülkelere buzdağlarını yüzdürerek temiz su taşımayı hedefleyen Fransız mühendis Georges Mougin'in 40 yıllık hayalinin ve çalışmalarının anlatıldığı belgesel filmde, Dassault Systèmes'in projeyi çarpıcı çözüm ve teknolojilerini kullanarak 3 boyutlu simülasyonlarla test etmesine yer veriliyor. Türkiye'de izleyiciyle buluşan belgesel filmde Kanada'nın Newfoundland kıyılarındaki dev buzdağlarının büyük römorkörlerle çekildiğini gösteren animasyonlarda, ağırlıkları 100 milyon tona ulaşan buzdağları uzun mesafeler boyunca minumum kayıpla taşınmaya çalışıyor.

Antarktika'da her yıl ağırlıkları 180 bin ile 30 milyon ton arasında değişen en az 40 bin buzdağı olduğu biliniyor. 30 milyon tonluk bir buzdağı 30 milyar litre içme suyu anlamına geliyor ki bu miktar 555 bin kişinin 1 yıllık içme suyu demek. Buzdağlarından içme suyu elde etme fikri yeni bir düşünce değil, 1970'lerden bu yana mühendisler ve araştırmacılar tarafından inceleniyor. Ancak o tarihlerde, bu dev buzdağlarını, erimeden ya da devrilip dev dalgalara yol açmadan kıtalararası yolculukla hareket ettirmenin mümkün olup olamayacağı öngörülemiyordu. Georges Mougin bu çarpıcı projesi üzerinde 1970'lerde çalışmaya başladı ancak Mougin'in projesinin ekolojik, finansal ve teknik yönden geçerliliğinin ispatlanması ancak 2009'da Dassault Systèmes'in teknoloji desteğiyle mümkün oldu.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji 40 Yıllık Hayal Gerçek Oldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement