43 Yıllık Sansür Sona Erdi - Son Dakika
Kültür Sanat

43 Yıllık Sansür Sona Erdi

43 Yıllık Sansür Sona Erdi

1970 yılında dev bütçeyle çekilen; dönemin ünlü Hollywood oyuncuları Charles Bronson ve Tony Curtis’in de yer aldığı ‘Paralı Askerler’ ilk kez seyirciyle buluşuyor. Beyazcama gelen film, basının hışmına uğramış sansür kurulu yasaklamıştı.

25.05.2013 03:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurtuluş Savaşı dönemini yansıtan; macera ve para kazanmak için Türkiye’ye gelen iki Amerikalı eski askerin Türk tarafında yer almalarını anlatan ‘Paralı Askerler’ sansürlenmiş ve 43 yıldır Türk izleyicisi ile buluşmamıştı.

Kadrosunda dev isimler var

Basının öncülüğünde oluşturulan kampanya sonucu, devrin politikacılarının ‘Ne olur ne olmaz yasaklayalım’ diyerek sansürlediği film, Kurtuluş Savaşı dönemini anlatıyordu. Tamamı Türkiye’de çekilen ‘Paralı Askerler’, 43 yıl sonra beyaz camda izleyebileceğiz. Başrollerinde Tony Curtis ve Charles Bronson gibi dönemin en ünlü Hollywood oyuncularının yanı sıra Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Suna Keskin, Kayhan Yıldızoğlu gibi önemli Türk sinema sanatçıları yer almıştı. ‘Paralı Askerler’, çekimine başlandığında Türkiye’yi tanıtacağı için büyük heyecan duyulmuş, fakat spekülasyonlar nedeniyle dönemin hükümeti tarafından ne sinemalarda ne de televizyonlarda gösterimine izin verilmemişti.

Milli Mücadele’de lejyonerler

Çift dil opsiyonuyla, yarın  21:40’ta D Smart’ta gösterilecek olan 1970 yapımı ‘Paralı Askerler’in (You Can’t Win ‘Em All), konusu şöyle... Adam ile Josh adlı Amerikalı iki eski askerin yanlarında bir grup serüvenci ve içi silah dolu bir gemiyle Ege kıyılarına gelmesiyle başlayan film, tek amaçları ellerindeki silahları satmak olan iki kafadarın kısa zaman içinde Kurtuluş Savaşı’nda, Türk tarafında aktif görev almalarını konu alıyor. Kendilerini koruma görevlisi olarak kiralayan bölge valisi Osman Bey’in milis kuvvetlerinde görev alan, altın nakliyatının güvenliğini sağlamakla sorumlu tutulan Amerikalı fedaileri canlandıran Charles Bronson ve Tony Curtis’in bu filmdeki oyunculuğu seyre değer.

BASININ İNTİKAMI

Filmin sansüre takılmasının nedeniyle ilgili farklı görüşler var. Hükümetin sıkı bir denetimden geçirip desteklediği filmin sonradan yasaklanması hakkında öne sürülen ilk iddia, Charles Bronson’un bir gazetenin röportaj teklifini geri çevirmesi ve buna tepki duyan basının karalama kampanyası yürütmesi sonucu dönemin Sansür Kurulu’nu etkilemesi... Bir başka iddia ise Türk ordusu adına savaşan iki Amerikalı’ya ‘General’ figürü içinde işaret edilen Atatürk’ün madalya vermesi. Ancak basit gerçek, bu film günümüzde yayınlansa hiçbir şekilde yasaklanmayacak olması.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat 43 Yıllık Sansür Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce'de Hat Sanatıyla Uğraşan Sanatçı, Eserlerini Gelecek Nesillere Aktarmak İstiyor
    11:24 Düzce'de Hat Sanatıyla Uğraşan Sanatçı, Eserlerini Gelecek Nesillere Aktarmak İstiyor

    Düzce'de gönül verdiği hat sanatında 13 yılda yaklaşık 500 eser ortaya koyan Ebubekir Altıok, ecdat yadigarı sanatı gelecek nesillere aktarmak istiyor. Altıok, geleneksele bağlı kalarak klasik eserlerin yanı sıra modern tasarımlar da yapmaktadır. Ayrıca, üniversite öğrencilerine ve genç nesillere hat sanatını öğretmeye çaba göstermektedir.

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl, kitap kurtlarına ödüllerini takdim etti
    11:16 Bilecik Valisi Şefik Aygöl, kitap kurtlarına ödüllerini takdim etti

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, 60. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında en çok kitap okuyan kitapseverlere ödüllerini verdi. Vali Aygöl, kitap kurtlarıyla bir araya gelerek kitap ve kütüphane bilinci hakkında sohbet etti. Ayrıca, Bilecik'te ve ilçelerde yapımı devam eden ve tamamlanan kütüphaneler hakkında bilgi aldı. En çok kitap okuyan okurlara ödülleri takdim edildi.

  • Kazakistan'da Mangala Oyunu Çocuklar Arasında Yoğun İlgi Görüyor
    11:15 Kazakistan'da Mangala Oyunu Çocuklar Arasında Yoğun İlgi Görüyor

    Türk dünyasının 4 bin yıllık geçmişi olan ortak geleneksel strateji ve zeka oyunu mangala, Kazakistan'da çocuklar tarafından yoğun ilgi görüyor. Ülkede halihazırda 200 binden fazla kişi mangala öğrenirken, oyun çocukların zeka kabiliyetini geliştiren özelliğiyle bilinen bir seçmeli ders olarak okutuluyor. Mangala, 2020'de Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan'ın ortak sunumuyla UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edildi.

  • Çukurova Üniversitesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Can Kızgındemir'in Fotoğraf Sergisi Açıldı
    11:15 Çukurova Üniversitesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Can Kızgındemir'in Fotoğraf Sergisi Açıldı

    Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Can Kızgındemir'in uzun pozlama tekniği ile oluşturduğu ilk kişisel fotoğraf sergisi, Adana Ressamlar Derneği Kaman Sanat Galerisi'nde açıldı. Sergide, uzun pozlama tekniği kullanılan 20 fotoğraf sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Kızgındemir, açılışta yaptığı konuşmada, serginin sadece kendi çabalarının ürünü olmadığını belirtti ve desteklerini esirgemeyenlere teşekkür etti. Sergi, 4 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Eskişehirli Masalcılar Topluluğu, Yetişkinlere Masallarla Buluşuyor
    11:05 Eskişehirli Masalcılar Topluluğu, Yetişkinlere Masallarla Buluşuyor

    Eskişehir'de kurulan Masalcılar Topluluğu, haftada bir kez İl Halk Kütüphanesinde performans sergileyerek yetişkin izleyicilere masallarla buluşma imkanı sunuyor. Topluluk, yerli ve yabancı masalları ritim ve ışık düzeni kullanarak sahneye uyarlayarak aslına uygun bir şekilde sunuyor. Masalların yetişkinler için de önemli dersler barındırdığına inanan topluluk, izleyicilerin katkısına açık bir şekilde performanslarını sergiliyor ve masala ilgi duyan izleyicileri de ekibe dahil ederek kendilerini geliştirmelerine olanak tanıyor. Masalcılar Topluluğu, masalların insanların hayatlarına dokunmasını sağlamayı ve yetişkinlere sanatsal bir zevk kazandırmayı amaçlıyor.

  • Trakya Üniversitesi Rektörü, yeni sözleşmeli personelle bir araya geldi
    10:55 Trakya Üniversitesi Rektörü, yeni sözleşmeli personelle bir araya geldi

    Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitede çalışmaya başlayacak 78 sözleşmeli personelle bir araya geldi. Tabakoğlu, yeni personele hoş geldiniz dileklerini ileterek, üniversitenin büyük ailesine katılan çalışanların dinamizm ve hedeflere katkı sağlayacağını belirtti.

  • Enkaz 04: 17 İsimli Roman Depremleri Anlatıyor
    10:48 Enkaz 04: 17 İsimli Roman Depremleri Anlatıyor

    Eğitimci yazar Mustafa Coşkun tarafından yazılan 'Enkaz 04: 17' isimli roman, 6 Şubat depremlerini konu alıyor. Yazar, kitabıyla depremde yaşanan acıları unutmamak ve ders çıkarmak amacını taşıyor. İmza töreninde okuyucular, yazarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

  • Çankaya Belediyesi Baharı Sanat Etkinlikleriyle Karşılıyor
    10:24 Çankaya Belediyesi Baharı Sanat Etkinlikleriyle Karşılıyor

    Çankaya Belediyesi, nisan ayında sanat merkezleri, sergiler, atölye çalışmaları, tiyatro ve konserlerle bahara merhaba diyor.

  • Çankaya'da Yaşamış Yazar ve Şairlerin İzinde Projesi Devam Ediyor
    10:22 Çankaya'da Yaşamış Yazar ve Şairlerin İzinde Projesi Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi, ilçede yaşamış ve topluma değer katmış yazar, şair ve sanatçıların adlarını, yaşadıkları binalara isim plaketlerini yerleştirerek ölümsüzleştiriyor. Son olarak dünyaca ünlü tiyatro yazarı Tuncer Cücenoğlu'nun ismi, Kurtuluş'ta yaşadığı eve asıldı.

  • İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, her gün 3 binin üzerinde kişiyi iftarda buluşturuyor
    09:27 İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, her gün 3 binin üzerinde kişiyi iftarda buluşturuyor

    İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İzmir ve Manisa'da kurduğu iftar sofralarıyla her gün 3 binden fazla kişiyi ağırlıyor. Bölge Müdürü Tahir Emre Can, bu yıl 81 ilde ramazan ayı boyunca iftar sofraları kurduklarını belirterek, hedeflerinin 100 bin kişiye iftar vermek olduğunu söyledi. Can, tüm vakıflara, hayırseverlere ve emeği geçenlere teşekkür etti ve tüm Müslümanların Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nı kutladı.


Advertisement