"5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri" Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Kültür Sanat

"5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri" Sahiplerini Buldu

"5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri" Sahiplerini Buldu

Bu yıl 5. kez gerçekleştirdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.

05.12.2014 16:23  Güncelleme: 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Donizetti gibi büyük bir bestecinin, tarihe bir Osmanlı Paşası olarak geçmesi gurur verici." dedi.

Bu yılki, "5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri" töreni Beyoğlu Belediyesi, Akdağlar Grup ve KÜSAV'ın destekleriyle Pera Palas Oteli'nin Balo Salonu'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan eşi Ferda Demircan, Andante Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali, Akdağlar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akdağ, Gazeteci ve Yazar Hıncal Uluç, klasik müzik severler ve çok sayıda davetli katıldı.

100 KİŞİSİNDEN OLUŞAN JÜRİ ÜYELERİ SEÇİTİ

Törende ilk olarak Yarışmaya ismi verilen, Türkiye ile Batı müziği arasında köprü olan İtalyan asıllı müzisyen Giuseppe Donizetti'yi anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Ardından ödül alan Hande Küden'in keman dinletisi ile devam etti. Andante Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali'nin konuşmasıyla başlayan gecede, klasik müzik dünyasının en etkili 100 kişisinden oluşan jüri üyelerinin seçtiği "Yılın 30 Yaş Altı Çıkış Yapan Genç Müzisyeni", "Yılın Kadın Dansçısı", "Yılın Erkek Dansçısı", "Yılın Kadın Opera Yorumcusu", "Yılın Erkek Opera Yorumcusu", "Yılın Oda Müziği Topluluğu", "Yılın Üflemeli Çalgılar Yorumcusu", "Yılın Klasik Müzik Etkinliği", "Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu", "Yılın Piyanisti" ve "Yılın Bestecisi "ne ödülleri verildi.

TARİHE, OSMANLI PAŞASI OLARAK GEÇMESİ GURUR VERİCİ

Giuseppe Donizetti'yi Beyoğlu için unutulmaz bir sanatçı olarak ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Donizetti gibi büyük bir bestecinin, tarihe bir Osmanlı Paşası olarak geçmesi gurur verici." dedi.

Başkan Demircan konuşmasında şunları ifade etti;

"Paşanın bestelediği, Mahmudiye Marşı, Mecidiye Marşı gibi eserler, Bizim ilk milli marş girişimlerimiz. Bu eserler bir bakıma, bugün göğsümüzü kabartan İstiklal Marşı'mızın öncülleri sayılabilir. Ben, Paşa'nın eserlerini Batıyla kurduğumuz münasebetin, öz ve form ilişkisinin mükemmel bir ahengi olarak değerlendiriyorum. Bu ilişki, sadece müzik sahasında değil, bütün boyutlarıyla her alanda uygulanabilecek bir modeldir ve bu model Beyoğlu'nda caridir." dedi.

Beyoğlu, geçmişte olduğu gibi müşterek mirasın, görkemli duyguların merkezidir diyerek sözlerine devam eden başkan Demircan, "Beyoğlu ve genel tarihimiz içinde Giuseppe Donizetti'nin çok özel bir yeri var. Donizetti, ömrünün 28 yılını burada geçirdi. Beyoğlu'nda yaşadı, son nefesini Beyoğlu'nda aldı. O bizim gibi giyindi, bizim gibi yaşadı, bizi anlattı. Paşanın bestelediği eserlerde, yazdığı marşlarda Beyoğlu'ndan esintiler, izler, tınılar, notalar mutlaka bulunur. Doğrusu bütün büyük sanatçılar, yaşadığı toplumun eseridir." dedi.

Toplam 11 kategoride ödül dağıtılan 2014 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde bu yıl ayrıca, usta keman sanatçısı Ayla Erduran'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından takdim edildi.

Genç piyanist Can Çakmur'a Yılın 18 Yaş Altı Genç Müzisyen Özel Ödülü'nün verildiği törende 3 özel ödül de sahiplerini buldu. Gustav Mahler'in çok geniş bir kadro gerektiren Binler Senfonisi'nin, Ankara'daki ilk icrasını başarıyla gerçekleştiren Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, Bilkent Senfoni Orkestrası ve mikrotonal gitar alanındaki öncü çalışmasıyla öne çıkan gitarist Tolgahan Çoğulu'ya özel ödülleri takdim edildi. Bu yıl ayrıca, 2013-2014 sezonunda yayımlanmış bir yerli klasik müzik kaydı, Andante Dergisi Mikrop Gramofon Kayıt Ödülü jürisi tarafından ödüllendirildi.

2014 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri

Yılın 30 Yaş Altı Çıkış Yapan Genç Müzisyeni: Hande Küden, Yılın Kadın Dansçısı: İlke Kodal, Yılın Erkek Dansçısı - Yücel Emre Kaynarsu, Yılın Kadın Opera Yorumcusu: Soprano Simge Büyükedes, Yılın Erkek Opera Yorumcusu: Tenor Murat Karahan, Yılın Oda Müziği Topluluğu: Golden Horn Brass Yılın Üflemeli Çalgılar Yorumcusu: Ayşegül Kirmanoğlu Yılın Klasik Müzik Etkinliği: Marsyas Uluslararası Kültür Sanat ve Müzik Festivali Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu: Çağ Erçağ, Yılın Piyanisti: Emre Şen, Yılın Bestecisi: Zeynep Gedizlioğlu, Özel Başarı Ödülü: Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Özel Başarı Ödülü: Tolgahan Çoğulu, Başarı Ödülü: Can Çakmur, Mikrop Gramofon Kayıt Ödülü: İzmir Barok - Lila Müzik Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Ayla Erduran

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat '5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri' Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement