5 ülkeden taze meyvelerdeki bozulmaları önleyecek proje - Son Dakika
Ekonomi

5 ülkeden taze meyvelerdeki bozulmaları önleyecek proje

5 ülkeden taze meyvelerdeki bozulmaları önleyecek proje

Türkiye, İtalya, İspanya, Tunus ve Güney Kıbrıs'tan bilim insanları, Akdeniz'e özgü kolay bozulabilir meyvelerde hasat sonrası kayıpları azaltıp raf ömrünü uzatmak için geliştirdikleri proje Avrupa Birliğinden yaklaşık 1 milyon 100 bin Euro destek aldı.

21.01.2020 17:20  Güncelleme: 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, İtalya, İspanya, Tunus ve Güney Kıbrıs'tan bilim insanları, Akdeniz'e özgü kolay bozulabilir meyvelerde hasat sonrası kayıpları azaltıp raf ömrünü uzatmak için geliştirdikleri proje Avrupa Birliğinden yaklaşık 1 milyon 100 bin Euro destek aldı. Projenin Türkiye Koordinatörü ise Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Kınay Teksür oldu. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da, araştırma ekibini ziyaret ederek projeyle ilgili bilgi aldı.

Akdeniz Bölgesinde yoğun bir şekilde üretimi yapılan; çilek, üzüm, nar ve turunçgillerin hasar sonrasında kaybını azaltmak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla; Türkiye, İtalya, İspanya, Tunus ve Güney Kıbrıs'tan bir grup araştırmacı proje hazırladı. Proje, Avrupa Birliği (AB) tarafından yaklaşık 1 milyon 100 bin Euro destek almaya hak kazandı.

Projenin Türkiye ayağındaki çalışmaların koordinatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Kınay Teksür üstlendi. Ayrıca projede yine ziraat fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Fatih Şen ile Prof. Dr. Figen Yıldız da araştırıcı olarak görev alacak. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyle ilgili bilgi almak üzere araştırma ekibini ziyaret etti.

AB destekli projenin tamamlanmasının ardından çok önemli çıktılarının olacağına dikkat çeken Rektör Budak, "Araştırma üniversitesi olma hedeflerimiz doğrultusunda hocalarımızın üstlendiği projeyi çok önemsiyoruz. Güçlü akademik kadromuz ulusal ve uluslararası projelerde üniversitemizin adından sıklıkla söz ettiriyor. Hocalarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Ziraat fakültemizden hocalarımızın yer aldığı proje sonunda elde edilecek çıktılar, çok ciddi maddi kaybın da önüne geçilmesinde önemli veriler sağlayacak" diye konuştu.

Hedef; hasat sonrası kaybı yarı yarıya azaltmak

Hasat sonrası meyve ve sebzelerde ortaya çıkan kayıpların, Akdeniz Bölgesindeki üretim üzerinde çok büyük bir ekonomik etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Teksür,"Gıda kayıplarının azaltılması, 2030 yılına kadar yarı yarıya gıda atığını azaltmayı amaçlayan 'ZeroHunger Challenge' ile Birleşmiş Milletlerin en önemli önceliklerinden biridir. AB'de gıda atıkları yılda 170 milyon ton karbondioksit üretimi ile 173 kg/kişi ile yıllık 88 milyon tona ulaşmaktadır. Mayıs 2017'de yapılan Avrupa Parlamentosu, 2030 içinde hasat sonrası kayıpların yarıya indirilmesi gündemini kabul etti. Bu tür kayıplar tarladan tüketiciye kadar ortaya çıkar, bu nedenle Akdeniz'de kolay bozulabilir taze meyvelerde hasat sonrası kayıpları azaltmak ve raf ömrünü uzatmak için yenilikçi sürdürülebilir teknolojilere ihtiyaç var. StopMedWaste projemiz, hasat sonrası çürüklüklerin yönetiminde oldukça iyi deneyimli bir ekibe sahip" dedi.

Her aşama kayıt altında olacak

StopMedWaste projesi kapsamında uygulayacakları yöntemlerin her aşamasının takip edilip kayıt altına alınacağını söyleyen Prof. Dr. Teksür, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında; fiziksel uygulamalar, biyolojik kontrol ajanları, inorganik ve organik tuzların, güvenilir dezenfektanların kullanımı, entegrasyon ve paketleme evi testleri, eğitim faaliyetleri yer alıyor. Bu işlemler laboratuvarda ve yarı ticari koşullarda optimize edilecek ve paketleme evlerinde uygulanacak. Bu tür işlemlerin hasat sonrası patojenlerin gelişimi üzerindeki etkileri, depolama, taşıma ve raf ömrü sırasında izlenecek. Depolama ve nakliye sırasında çevre koşullarını izlemek için lojistik çözümler ve uzaktan kumanda ile geliştirilen özel yöntemler uygulanacak. Meyve kalitesi ve çürüklük gelişimi, raf ömrü boyunca uygulanan işlemlerin hasat sonrası kayıplar üzerindeki etkisi kaydedilerek kontrol edilecek. Uygulanan teknolojiler sezon sonunda değerlendirilecek ve sürdürülebilirliklerini kontrol etmek için her aşamada izlenecek. Gıda zinciri operatörleri için eğitim faaliyetleri düzenlenecek. StopMedWaste projesi, taze meyve ve sebze üretiminden tüketicinin sofrasına gidene kadar geçen süreçte, işlenmesi, depolanması ve nakliyesinde yer alan araştırmacılardan şirketlere kadar, raf ömrü boyunca ürünün özelliklerini kayıt altına alan çok paydaşlı bir yaklaşımı içeriyor. Üniversitelerde elde edilen bilimsel verilerin, bu ürünleri üreten ve işleyen üreticiye ve paketleme evleri aktarılması, en son tüketicinin sofrasında sağlıklı ve güvenilir gıda ile buluşmasını sağlayacak." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 5 ülkeden taze meyvelerdeki bozulmaları önleyecek proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.

  • Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor
    16:55 Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor

    Avukat Ali Kızılay, bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, müşterilerin geriye dönük 10 yıllık kesintiyi talep edebileceğini belirtti. Kızılay, bu durumun haksız şart oluşturduğunu ve tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ücretleri talep etme imkanı olduğunu ifade etti.

  • Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi
    16:54 Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yapılan su ürünleri denetiminde, kaçak avcılıkta kullanılan 600 metre fanyalı ağ ele geçirildi. Eğirdir Gölü'nde gerçekleştirilen denetimde, ağ içerisinden çıkan canlı su ürünleri göle bırakıldı. Ekipler, kaçak avcılıkla mücadeleye devam edecek.

  • Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1,5 ay sonra toplandı! Masada üç önemli konu başlığı var
    16:50 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1,5 ay sonra toplandı! Masada üç önemli konu başlığı var

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yaklaşık bir buçuk aylık aranın ardından yoğun gündemle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Orta Doğu'da yükselen tansiyon, enflasyon ve fahiş fiyatlar ele alınacak.


Advertisement