5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" - Son Dakika
Sağlık

5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu"

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliği ile "5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" 12-13 Ekim tarihlerinde Mardin'de düzenleniyor.

13.10.2018 00:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliği ile "5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" 12-13 Ekim tarihlerinde Mardin'de düzenleniyor.

Bir otelde düzenlenen sempozyum kapsamında, konu ile ilişkili paydaşların ve derneklerin de katılımıyla Türkiye'de erişkin bağışıklamasında bulunduğumuz nokta ile ulaşmak istenilen hedef arasındaki yol haritası tanımlanmaya çalışılacak..

Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, yaptığı açılış konuşmasında, Mardin'in Dünya'ya örnek kadim bir şehir, birlikte yaşamın, kardeşçe ve barış içinde yaşanılabilir bir şehir olduğunu gösterdiğini belirterek programa katılan bütün katılımcalara teşekkür etti.

Mardin tarihinde bir çok cami ve kilise olduğunu belirten Yavuz, "Necmettin Beyin Artuk Beyden önce açmış olduğu medrese var, tıp eğitiminin ilk verildiği yerlerden biri" olduğunu kaydetti.

Mardin'in bilimin izinde olduğunu ve bilimden kopmamak ve bilimin vermiş olduğu, sağlamış olduğu en büyük şeyin 'Aşı' olduğunu vurgulayan Yavuz, şöyle dedi:

"Aşının insan tarihinin en büyük buluşu, en büyük hizmetlerden biri sadece bebek ve çocuklarda değil erişkinlerde ve tabi ki sağlık çalışanların da kendilerini aşılaması çok önemli. Mardin'de çocuk ve bebek sayısı Güneydoğu Anadolu bölgesinin diğer illerinde olduğu gibi Türkiye ortalamasının üstünde. Bebek ve çocuk aşılama oranlarımız yüzde 97 oranlarında, okul aşılama oranlarımızda yüzde 98'lerde. Biz sınır ilinde yaşayan sadece illerle komşu olan değil ülke ile komşusu olan bir iliz.

Aile hekimlerimiz bütün güçleri ile özverileri ile çalışıyorlar, çok kısa bir süre önce umarım bir daha yaşamayacağımız hendek olayları sırasında dahi Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerinde sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile bir tane çocuğun aşısını kaçırmamak için geçe gündüz bütün özverileriyle o zamanki Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde hep birlikte çalıştık. diğer illere geç eden nüfuslarının aşılamalarını her şeye rağmen başarıyla sağlamış olduk. o büyük yürekli beyaz önlüklü meslektaşlarım o gün o şartlarda bile görevlerini başarıyla yerine getirmişlerdir. onlara hepinizin huzurunda tekrardan teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, sempozyumda yaptığı konuşmasında, en büyük sevdasının "Aşının İnsan Yolculuğundaki Önemini" bütün hekimlere ve herkese anlatmak olduğunu vurguladı.

İnsanın yaşamının yalnızca hikayelerden ibaret olduğunu ve gerçek olan her şeyin hikaye olduğunu belirten Şenol, "Hekimler öncelikle gerçekleri anlatmakla yükümlüdür, onun için biz burada güzel bir hikayeyi paylaşmak üzere sizinleyiz." ifadelerini kullandı.

Şenol, şöyle konuştu: "Aşı tartışmaya hiç gerek olmayacak bir biçimde insanın ortalama ömrü muradımız olduğu üzere 25 yıl kadar uzatmış bir uygulamadır. Bu yüzden de en önemli ilk 10 halk sağlığı başarısı içindedir. Hiç abartılı değil aşı 1 yılda 25 milyon hayat kurtarıyor, 50 yılda 1 milyarın üzerinde yaşam kurtarıyor."

Kasımiye Medresesi bahçesinde bulundan havuz'un yaşamın bir döngü örneği olduğunu vurgulayan Şenol, "bu su döngü yolculuğu insanın hikayesinden başka hiç bir şey yok aslında yalnızca kalan hikaye. bu hikayede tabi bilim, insan aklının tacı, bilimin bulduklarıyla bugün bu noktadayız ve bunları konuşabilecek durumdayız. Aşılar olmasaydı ne olurdunun cevabını hepinizin düşünmesini istiyorum." dedi.

Sempozyuma Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, İl Sağlık Müdürlüğü Bölüm Başkanları, Başkan Yardımcıları, KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, dernek üyeleri, Mardin'de görev yapan Aile Hekimleri ve Enfeksiyon Uzmanları katıldı.

Açılış konuşmaların ardından sempozyum KLİMİK derneği üyelerinin oturumlarıyla, "Aşılamada Altın Kurallar", "Aşının Yolculuğu", "Göç ve Aşılama", "Aşılarla İlgili Mitler ve Gerçekler", "Özel Durumu Olan Konakta Aşılama", "Felç ve Kalp Krizini Önleyen Aşılar", "Güncel Aşılar" konulu sunumları gerçekleştirildi.

5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu"
Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement