Antalya'da yetiştirilen Şili biberi isota rakip oldu - Son Dakika
Dünya

Antalya'da yetiştirilen Şili biberi isota rakip oldu

Türkiye'de ilk olarak Antalya'da piyasaya sürülen ve yılda 72 bin ton üretilen Şili biberi, Şanlıurfa'nın isotuna rakip oldu. Biberin üretiminde bulunan mühendis, Şili biberinin isottan 50 kat daha acı olduğunu söyledi.

25.02.2021 08:41  Güncelleme: 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da kimya mühendisi Hasan Ünal, hibrit tohum olarak acı biber çeşidi üzerine yoğunlaştı. 15 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle görüşen Ünal, biberi yetiştirip Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak derecede üreteceklerinin sözünü verdi.

ACILIĞIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Çalışmalar sonunda ortaya çıkan kırmızı renkli, ince uzun acı biber, ilk ekimde hastalıklara karşı direnci ve acılığıyla dikkati çekti. Hasan Ünal, acının ana vatanı Meksika'ya yakın Güney Amerika'daki 757 bin kilometrekarelik yaklaşık 20 milyon nüfuslu Şili'nin adını bibere verdi.

50 kat daha acı 'Antalyalı Şili', isota rakip

YILDA 72 BİN TON ÜRETİLİYOR

Şili biber kısa sürede üretici tarafından da kabul gördü. Kışın seralarda yazın ise tarlada üretilen Şili biber, 15 yılda Şanlıurfa'nın isot biberine rakip oldu. Yılda 72 bin ton piyasaya sürülen bu biberin isottan 50 kat daha acı olduğu belirlendi.

KİLOSU 15 LİRADAN SATILIYOR

Semt pazarlarında kilosu 15 liradan satışa sunulan ve tüketiciden de büyük ilgi gören biber, kebap restoranlarında közleme biber olarak, kurutulmuş ve pul biber haline getirilmişi ise yemeklerde tüketilmeye başlandı. Şili biberini Antalya'da üreten ve Türkiye piyasasına tanıtan Hasan Ünal, 30 yıldır Türkiye'de üretilen ürünleri geliştirmek ve yeni ürünler ortaya çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

50 kat daha acı 'Antalyalı Şili', isota rakip

"İSOT ZAMANLA ACILIĞINI YİTİRİYOR"

Ünal, Güneydoğu'da çok vakit geçirdiğini ve isot biberin zamanla acılığını yitirdiğini aktardı. İsotun üretim sırasında bitki hastalıklarına dayanıklı olmadığını da tespit ettiğini belirten Hasan Ünal, "Şili biberi isota göre 50 kat daha acı olunca hastalık olmuyor. Bu bitki isota göre 4 kat daha verimli. Çiftçi açısından bir artıdır. Yurt dışına sürekli giderdim. En acı biberleri Şili ve Meksika'da gördüm. İsmini o nedenle Şili koyduk" dedi.

50 kat daha acı 'Antalyalı Şili', isota rakip

VERİMİ YÜKSEK

Şili biber üreticisi Mecdettin Sevil, ekonomik açıdan ve üretim için Şili biberin üreticiler arasında çok sevildiğini söyledi. Hem bakımının kolay olması hem de veriminin yüksekliği dolayısıyla Şili biberi üretmeyi tercih ettiğini anlatan Sevil, seradan kilosu 5 liraya çıkarıldığını belirtti.

50 kat daha acı 'Antalyalı Şili', isota rakip

"BİR ISIRIK ALINCA İŞTAH AÇIYOR"

Semt pazarında ise Şili biberin kilosu 10-15 liradan satılıyor. Tezgahta biberi görenlerin büyük kısmı isot diye satın alırken, büyük kısmı ise tadına bakmaya cesaret edemedi. Şili biber satın alan Hatice Nayir, özellikle ızgarada közleyerek yediklerini söyledi. 'İsot biberi' diye satın aldıklarını, ancak sonradan Şili biberi olduğunu öğrendiğini anlatan Nevzat Nayir, "Bir ısırık alınca iştah açıyor. Yemek yediriyor. Çok severim acıyı. Acısız yemek yemem" dedi. Şili biberin pul biber haline getirilmişinin tadına bakan Nayir, "Çok acı. Pul biberi dayanılmaz derecede. Alışık olmayan yiyemez. Pişince güzel yeniliyor" dedi.

"HER SABAH YERİM"

Semt pazarında biberi hem satan hem de yiyen Arif Demirli ise, "Her sabah Şili biber yerim. Sağlığımı buna borçluyum. Bana göre isot biber bundan daha acı" dedi.

Antalya\'da yetiştirilen Şili biberi isota rakip oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Antalya'da yetiştirilen Şili biberi isota rakip oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • x: tatlı acı isotun yeri başkadır amaç acı olması değil 3 2 Yanıtla
  • Kudret: Giriş ve çıkışa dikkat 0 0 Yanıtla
  • İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi
    06:19 İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi

    İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırı, analistler tarafından İran lehine bir beraberlik olarak tanımlandı. İsrail'in yüksek alarm durumu ilan etmesi ve Batı'nın İsrail'e desteğini yeniden göstermesi dikkat çekti. Ancak saldırının İran'ın zayıflığını ortaya çıkardığı ve İsrail'in güç dinamiklerini tanımakta başarısız olduğu belirtildi. İsrail'in saldırılardan kazanç sağladığı ancak stratejik bir kayıp yaşadığı ifade edildi.

  • İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'
    04:04 İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'

    İran ile İsrail arasındaki ilişkilerin tarihi ve gerginliklerin sebepleri, İran'ın Filistin davasına destek vermesi, İsrail'in İran'a yönelik düşmanlık, İki ülke arasındaki 'örtülü savaş'ın detayları ve son gelişmeler.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement