50 yaşındaki kadın 14. tüp bebek denemesinde üçüzlerini kucağına aldı - Son Dakika
Sağlık

50 yaşındaki kadın 14. tüp bebek denemesinde üçüzlerini kucağına aldı

Dokuz yıl boyunca tüp bebek tedavisi gören 50 yaşındaki kadın, 14. denemesinde, üçüz bebek sahibi oldu.

19.12.2019 09:26  Güncelleme: 09:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR'in Çiğli ilçesinde 9 yıl boyunca tüp bebek tedavisi gören 50 yaşındaki Aylin Erdoğan, 14'üncü denemesinde, üçüz bebek sahibi oldu. Annelik özlemi üçüzlerini kucağına alınca dinen patoloji hekimi Aylin Erdoğan, "Bir gün bile anne olamayacağımı düşünmedim. Bu yüzden hep devam ettim. Anne olmak isteyen herkesin sonunda başaracağına inanıyorum" dedi.

13 DEFA BAŞARISIZ OLDU

Çiğli'de yaşayan Aylin ve Ertan Erdoğan çifti, 9 yıllık evlilikleri boyunca çocuk sahibi olmanın hayalini kurdu. 13 defa başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek denemesinin ardından gittiği hastanede 14'üncü denemede üçüz bebeklere hamile olduğu haberini alan Aylin Erdoğan, mücadelesiyle anne olmak isteyen herkese umut oldu. Kendisi de patoloji hekimi olan Erdoğan, 5 Aralık günü 34 haftalık ikisi kız, biri erkek olan bebeklerini dünyaya getirmenin tarifsiz mutluluğunu yaşadı. Bebeklerine Tardu, Tansu ve Tanyu ismini veren Erdoğan, "14'üncü tüp bebek denememde hamile kaldım. Maddi manevi çok yıpratıcı bir süreçti, ama ben çok inandım. Hiçbir zaman bir gün anne olacağıma dair içimde bir şüphe olmadı. Bu yüzden hep devam ettim. Profesyoneller tarafından 'dur' dendi, ama ben çok inandım ve bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnsanın umutsuzluğa kapıldığı hiçbir konuda başarıya ulaşacağını düşünmüyorum. Anne olmak isteyen herkesin eninde sonunda anne olacağına inanıyorum" diye konuştu.

50 yaşındaki kadın 14. tüp bebek denemesinde üçüzlerini kucağına aldı

"HİSSETTİĞİM ŞEYLERİ İFADE EDECEK KELİME YOK"

Üçüz bebeklerini dünyaya getirmenin mutluluğunu yaşayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hurafelerle değil, bilimle hareket edin. Ben çok danıştım, çok sordum, çok okudum. Son çalışmaların ışığındaki takiplere mutlaka gittim. Gebe kaldıktan sonraki süreç de çok önemliydi. Hastanenin ve hekimin iyi seçilmesi gerekiyor. Doğumdan sonra onları kucağıma aldığımda hissettiğim şeyleri ifade edecek bir kelime olduğunu düşünmüyorum. Çok acı çekmeme rağmen ve ağrılarım olmasına rağmen her sarıldığımda bambaşka bir şey hissettim. İsimlerini öz Türkçe koydum. Oğlumun ismi Tardu armağan, Tansu mucize ve Tanyu yüce anlamına geliyor. Onlar benim için hakikaten mucize ve armağanlar. Anne olmak için bilimsel her yöntem araştırılmalı. Anne olmak isteyenler, onlara uygun olduklarını düşündükleri yöntemi seçip içlerine sindirsinler ve iyi merkezlere gitsinler. Gerçekleri dürüstçe söyleyecek hekimlerle çalışsınlar. Anne olma umutlarından asla vazgeçmesinler."

"HASTANIN İNANCINI KAYBETMEMESİ ÖNEMLİ"

Aylin Erdoğan'ın gebelik sürecini takip eden doktorlardan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Canverenler, pozitif yaklaşıma dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Aylin Hanım gerek yaşı itibariyle, gerekse 14'üncü tüp bebek denemesinin sonucunda hamile kalması ve üçüz bebekleri olması sebebiyle takibimiz açısından son derece özellikli bir gebeydi. Bütün riskleri en baştan detaylı biçimde kendisiyle görüştük. Bütün oluşabilecek süreçleri enine boyuna konuştuk, ancak her zaman pozitif kişiliğe sahip biri olduğu için gebeliğinin güzel geçeceğine kendisi inanmıştı. Adım adım tüm süreci takip ettik. Bütün tarama testlerinden başarıyla geçti. Şekeri, tansiyonu çıkmadı, down sendromu açısından herhangi bir sıkıntı meydana gelmedi. Pozitif yaklaşımın gebelik sürecini olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. 34 hafta 3 gün sonunda kendisinin doğumunu gerçekleştirdik. Bebekler elbette yeni doğan yoğun bakım gözleminde kaldılar, ancak oradan da problemsiz bir şekilde çıktılar. Riskli gebeliklerde hekimlerin önerilerine uyulması ve hastanın hiçbir zaman inancını kaybetmemesi oldukça önemli."

50 yaşındaki kadın 14. tüp bebek denemesinde üçüzlerini kucağına aldı

"ANNENİN POZİTİF ENERJİSİ ÇOCUĞA YANSIYOR"

Gebelik sürecinde anneye oluşabilecek sağlık sorunları açısından karşılıklı diyalog halinde anneye güven sağlandığını söyleyen Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorumlusu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Çiçek, şunları söyledi: "Anne de hekim olması nedeniyle oluşabilecek sorunları daha önceden tahmin etmesine rağmen olayı çok iyi karşıladı. Bu bizim için çok önemli bir kriterdir. Annenin pozitif enerjisi çocuğa yansıyor. Bebeklerimiz üçüz olmalarına rağmen, diğer üçüz bebeklere göre daha sağlıklı doğdular, ben de bunu annenin pozitif enerjisine bağlıyorum. İkisi kız, biri oğlan olan bebeklerimiz sınırda prematüre bebeklerdi, biz de takibine başladık ve beşinci günde bebekler emmek istedi. Beklentimiz 14 gün içerisinde çıkmaktı ama bebekler 5'inci günde çıkmaya başladı. Şu anda bebeklerimiz sağlıklı. Bizim için 50 yaşında bir anneden sağlıklı üçüz bebeklerin dünyaya gelmesi bir mucizedir."

50 yaşındaki kadın 14. tüp bebek denemesinde üçüzlerini kucağına aldı
Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık 50 yaşındaki kadın 14. tüp bebek denemesinde üçüzlerini kucağına aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı
    16:25 Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı

    Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklıkların arttığını belirterek, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı büyük olan vatandaşların güneşin dik açıyla geldiği saatlerde tedbirli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, su tüketiminin arttırılması ve güneş altında mümkün olduğunca az durulması gerektiğini vurguladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve hafta sonunda hafif bir serinleme beklendiğini belirtti.

  • Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi
    14:23 Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi

    Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hemofili hastalarının yaşam kalitesini iyileştirebilmek adına bakım ve tedavide çeşitli gelişmelerin olduğunu ancak hala birçok karşılanmamış ihtiyacın bulunduğunu bildirdi. Hemofili, dünyada yaklaşık 1 milyon 125 bin, Türkiye'de ise 6 binden fazla kişiyi etkiliyor. Prof. Dr. Demir, Dünya Hemofili Günü dolayısıyla hemofiliyle yaşamaya dair farkındalığı artırmak ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara dikkati çekmek için değerlendirmelerde bulundu.

  • Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor
    14:22 Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor

    Balıkesir'in Edremit körfezi ilçelerinde üretilen zeytin sütü, organik yöntemlerle elde edilen özel bir yağdır. Zeytinler taş değirmende ezilerek hiçbir baskı işlemi görmeden damlama yöntemiyle yağ elde edilir. Zeytin sütü, yüksek miktarda E vitamini, A.D.K vitaminleri, polifenoller ve mikro besinler içerir. Kalp damar sağlığına, kötü kolesterolü düşürmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Zeytin sütü, saflık ve temizlik anlamında kullanılan özel bir zeytinyağıdır ve doğal yollarla üretilip paketlenir.

  • Trakya Üniversitesi Rektörü, Bulgaristan'da görev yapan sağlık personellerini ağırladı
    14:15 Trakya Üniversitesi Rektörü, Bulgaristan'da görev yapan sağlık personellerini ağırladı

    Bulgaristan'da çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık personelleri Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu makamında ziyaret etti. Rektör Tabakoğlu, ziyarette Trakya Üniversitesi ve hastanesi hakkında bilgi verdi. Üniversitenin sağlık konusunda bölgenin en büyük güçlerinden birisi olduğunu ifade eden Tabakoğlu, Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Hastanesi ile yapmış oldukları işbirliği dolayısıyla duyduğu memnuniyeti ifade etti ve her zaman ortak çalışmalara hazır olduklarını bildirdi.

  • Adana'da C Vitamini Şenliği düzenlendi
    13:29 Adana'da C Vitamini Şenliği düzenlendi

    Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde düzenlenen 'C Vitamini Şenliği'nde öğrencilere ve vatandaşlara portakal suyu ikram edildi. Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu, etkinlikte yaptığı açıklamada, bağımlılıkla mücadele kapsamında bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, halkı bağımlılıktan uzak tutmaya devam edeceklerini söyledi.

  • Kalp Sağlığı İçin Tuz Kullanımı Azaltılmalı ve Düzenli Fiziksel Aktivite Yapılmalı
    13:15 Kalp Sağlığı İçin Tuz Kullanımı Azaltılmalı ve Düzenli Fiziksel Aktivite Yapılmalı

    Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Kurtar Mansıroğlu, kalp sağlığını korumak için tuz kullanımının azaltılması, sigara ve alkolün bırakılması ve düzenli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı. Mansıroğlu, kalp hastalıklarının erken teşhisinin önemli olduğunu belirtirken, aşırı kilo, yetersiz fiziksel aktivite, tansiyon, diyabet, sigara ve alkol kullanımının kalp hastalığını tetiklediğini ifade etti. Ayrıca, günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini ve düzenli fiziksel aktiviteye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sakuralar çiçek açtı
    12:57 Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sakuralar çiçek açtı

    Türk-Japon ortaklığında açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi bahçesine dikilen Japonya'nın ulusal simgelerinden biri olan sakuralar çiçek açtı. Hastane bahçesini süsleyen çam ve sakuralar havadan görüntülendi. Türk-Japon dostluğunu simgeleyen hastane, Kamu Özel İş Birliği modeliyle inşa edilmiş olup, yüksek yatak kapasitesi ve sismik izolatörleriyle dikkat çekmektedir. Baharın gelmesiyle birlikte hastane bahçesindeki sakuralar pembe renkleriyle göz kamaştırmaktadır.

  • Konya'da Çinko Sacın Kırılması Sonucu Düşen Kişi Yaralandı
    12:41 Konya'da Çinko Sacın Kırılması Sonucu Düşen Kişi Yaralandı

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir kişi, çıktığı barakanın üzerindeki çinko sacın kırılması sonucu yaklaşık 2 metreden düşerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı kişi ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement