50 Yıldır Kesintisiz Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

50 Yıldır Kesintisiz Sanat

50 Yıldır Kesintisiz Sanat

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın Beyoğlu'nda bulunan binasının yenilenme sürecinde, binanın inşaatı sırasında yapılacak olan transition/geçiş projesi, yerli ve yabancı birçok sanatçının canlı performansları, performans gösterimleri ve proje bitiminde düzenlenecek olan bir sergi ve kitaptan oluşuyor.

24.08.2013 22:30  Güncelleme: 22:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toplam 8 ay sürecek olan transition/geçiş projesinin 1 Ağustos 2013, saat 19:00'daki ilk bölümünde Ali Cherri, "O Zaman Bana Bir Beden Ver" isimli canlı bir performans sunacak. Yapı Kredi Kültür Merkezi, 2 – 23 Ağustos tarihleri arasında ise Bjorn Melhus, Victor Alimpiev, Lida Abdul ve Harold Offeh'in hazırladığı performans gösterimlerine(screening)ev sahipliği yapacak.

Kurulduğu 1964'ten bu yana yani yaklaşık 50 yıldır düzenlediği Andy Warhol, Semiha Berksoy, Otto Dix, PastPresentFuture, Troya ve Tunç Çağının Gizemli Kadınları gibi farklı disiplinlerden bir çok sergi ve etkinlikle aralıksız olarak kültür sanata hizmet eden, yayımladığı kitaplarla ülkemizin yayın dünyasında ayrıcalıklı bir yer edinen ve Beyoğlu'nun kültür tarihinde önemli bir yere sahip olan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın binası yenileniyor.

Bu yenilenme sürecini bir geçiş olarak gören vebu geçişi 8 ay sürecek transition/geçiş adındabir projeyle taçlandırmak isteyen Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık,bina tamamlandığındasanatseverlerin karşısına sanat ve yayın faaliyetleri için kapsamlı bir şekilde tasarlanan yeni sergi, etkinlik, kütüphane ve çalışma alanlarıyla çıkmayı planlıyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın Beyoğlu'nda bulunan binasında yapılacak olan transition/geçiş projesi, 1 Ağustos 2013'te başlayıp, 15 Mart 2014'te sona erecek. Canlı performanslar ve performans gösterimlerinden(screening)oluşan proje kapsamında Ali Cherri, Ana Prvacki, Anahita Razmi, Anna Konik, Bjorn Melhus, Fatma Bucak, Guido van der Werve, Güneş Terkol, Harrold Offeh, Jesper Just, Lida Abdul, Lucy Beech and Edward Thomasso, Maria Jose Arjona, and Nicoline Van Harskamp, Nigel Rolfe ve Victor Alimpiev gibi performans sanatının dünya çapında önemli isimlerinden olan yerli ve yabancı birçok sanatçının çalışmaları izlenebilecek.

transition/geçiş projesinin binanın yenilenme sürecinde hayata geçmesiyle birlikte, bina performanslara, performans gösterimlerine(screening) vesergilere ev sahipliği yapacak. Binayı performansların ve hareketli görüntülerin keşişim noktasını tartışacak ve deneyimleyecek bir platforma dönüştürme amacında olan projede aynı zamanda, mekanın dinamikleri çağdaş sanat uygulamalarıyla işlenecek.

transition/geçiş projesi, sanatçı Fatma Bucak ve küratör Başak Şenova'nın bir yıllık işbirliği ve araştırması sonucu ortaya çıktı. Proje, farklı araştırma alanlarını ve farklı yöntemleri takip eden sanatçıları, "performans" başlığı altında bir araya getiriyor. Bu bağlamda, kimlik, cinsiyet ve vücut politikalarını, sosyal ve psikolojik açılardan eleştirel olarak ele alan sanatçıların çalışmaları, projenin temelini oluşturuyor.

transition/geçiş projesinin araştırma sürecinin son aşamasının Mayıs ayında Gezi Parkı'nda başlayıp, Türkiye'nin geneline yayılan ve hala farklı biçimlerde devam eden direnişe denk gelmesi nedeniyle ve bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak proje programı çerçevesinde direniş, dayanışma ve toplu yaşam gibi kavramlar da tartışılacak.

Beş bölümden oluşan projenin üç bölümü, farklı tematik yaklaşımlardan çıkmış canlı performansları ve performans gösterimlerini(screening) içeriyor. İkinci bölüm 13. İstanbul Bienali'yle çakışarak bir tartışma platformu sağlayacak. Son olarak, beşinci bölümde de sergi ve serginin kitabının tanıtımı yapılacak.

Bu proje, Royal College of Art (Londra, Ingiltere) işbirliği ile geliştirilmektedir.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement