500 yıllık geçmişe sahip 'Tire Beledi' dokuması modaya uyarlanıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

500 yıllık geçmişe sahip 'Tire Beledi' dokuması modaya uyarlanıyor

500 yıllık geçmişe sahip 'Tire Beledi' dokuması modaya uyarlanıyor İzmir'de Tire Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan, 500 yıldan fazla geçmişe sahip Tire Beledi dokuması, uzman ve akademisyenlerin çalışmalarıyla günümüz modasına uyarlanacak.

11.06.2021 19:04  Güncelleme: 19:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

500 yıllık geçmişe sahip 'Tire Beledi' dokuması modaya uyarlanıyor

İZMİR - İzmir'de Tire Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan, 500 yıldan fazla geçmişe sahip Tire Beledi dokuması, uzman ve akademisyenlerin çalışmalarıyla günümüz modasına uyarlanacak.

Tire'nin önemli kültür miraslarından biri olan Beledi dokumasına coğrafi işaret alabilmek için uzun zamandır çalışmalar yapan Tire Ticaret Odası, dokumanın coğrafi işaretini geçtiğimiz aylarda aldı. Tire Ticaret Odası, coğrafi işaretin ardından şimdi de Tire Beledi dokumasının ulusal ve uluslararası pazarlara açılabilmesi ve tanıtımı için kolları sıvadı. Yapılan çalışmalar kapsamında uzmanları ve akademisyenleri Tire'ye davet eden oda, onları da çalışmaya dahil ederek, 599 yıldan fazla geçmişe sahip Tire Beledi dokumasının modaya ve günümüz trendlerine uyarlanarak tekrar hayata kazandırılmasını hedefliyor. Orta ve uzun vadede Tire Beledi dokumasını modaya kazandırıp talep oluşturmak isteyen oda, hem ilçe hem de bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Tire Ticaret Odasının daveti üzerine geçtiğimiz gün Tire'ye gelen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Tire Ticaret Odası'nın teşvikiyle Beledi Dokuma Atölyesi kuran dokuma ustası Nurefşan Yaykal'ı ziyaret etti. Tire'deki son Beledi dokuma ustasının torunu olan Nurefşan Yaykal ile dokuma, motifler, renkler, moda ve trendler konusunda fikir alışverişinde bulunan Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, "Tire Beledi dokumasının çok eski bir geçmişi var. Önemli kültürel miraslarımızdan biri. Bu dokumanın coğrafi işaret alması da oldukça önemli. Bizlere düşen bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak. Onun için günümüz yaşantısında, özellikle ev tekstilinde kullanılabilmesi için yeni çalışmalar yapmak istiyoruz" dedi.

"Moda anlamında nasıl hitap edebileceğimiz konusunda fikir sahibi olduk"

Dokuma ustası Nurefşan Yaykal, "Tire Beledi dokuma 15. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş bir dokuma türüdür. Bu benim aile mesleğim. Dedem yıllarca bu meslek ölmesin ve gelecek nesillere aktarılsın diye mücadele etmiş. Ben de bugün Tire Ticaret Odasının teşvikiyle aynı doğrultuda çalışmalar yapıyorum. İzmir Ekonomi Üniversitesinden Elvan hoca ziyaret etti. Dokumaya ne gibi yenilikler katabiliriz noktasında fikir alışverişi yaptık. Gelecek nesillerin neler beklediği, onlara moda anlamında nasıl hitap edebileceğimiz konusunda fikir sahibi olduk" dedi.

"Adımızı duyuracak, markalaşacak, istihdam sağlayabilecek bir potansiyele ulaşmasını diliyoruz"

Tire Beledi dokumasının ekonomiye tekrar kazandırılmasının oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tire Ticaret Odası Akademik Danışmanı Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen de, "Tire Beledi dokuması coğrafi işaret aldı. Öncelikle Tire'ye, İzmir'e ve tüm ülkemize hayırlı olsun. Hedefimiz bu coğrafi işaretin uluslararası nitelik kazanması ve 500 yıldan fazla geçmişi olan bu dokumanın önce ülke, daha sonra uluslararası pazarlara kazandırılması. Hem bölge ekonomisi hem ülke ekonomisi için, hem adımızı duyuracak hem markalaşacak hem de istihdam sağlayabilecek bir potansiyele ulaşmasını diliyoruz" dedi.

Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı ise, "Tire Ticaret Odası olarak bu kültür mirasımızın coğrafi işaretini alarak tescil ettik. Tabii sadece tescil etmekle işimiz bitmedi. Buradan sonra bu dokumanın modaya ve günümüze uyarlanarak tekrar hayata kazandırılması konusunda akademisyenlerimizin de desteğiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

"1980'li yıllardan itibaren belediyemiz tarafından sahip çıkılmıştır"

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran da şöyle konuştu:

"1900'lü yılların başına kadar ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan ve zamanla kaybolmaya yüz tutan ilçemize has Beledi dokumasına 1980'li yıllardan itibaren belediyemiz tarafından sahip çıkılmıştır. Biz de göreve başladığımızdan bu yana açtığımız kurslarla Beledi dokumasının tekrar yaygınlaşmasını sağladık ve Tire Ticaret Odası ile iş birliğiyle tescil sürecine Tire Belediyesi olarak gereken katkıyı sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz."

500 yıllık geçmişe sahip \'Tire Beledi\' dokuması modaya uyarlanıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat 500 yıllık geçmişe sahip 'Tire Beledi' dokuması modaya uyarlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement